Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Pred 20 rokmi draftovali Mariána Gáboríka. Takýto boom vtedy spôsobil

TRENČÍN - Svoj nesporný talent ukazoval už od útleho veku. Ako Marián Gáborík rástol postavou aj vekom, čoraz viac bolo jasné, že z tohto trenčianskeho rodáka raz niečo bude. Keď už ako 16-ročný „postúpil“ do mužského tímu tamojšej Dukly, azda aj tým najväčším pesimistom bolo jasné, že tento krídelník s turbom v nohách raz bude hviezdou obrovských rozmerov.
Zdroj: 9404
Zdieľajte:

Gáborík totiž hneď vo svojom prvom zápase extraligy v ročníku 1998/99 strelil gól. Stal sa tak najmladším strelcom v histórii najvyššej slovenskej súťaže.

Aby toho nebolo málo, na prelome rokov zažiaril na MS do 20 rokov v kanadskom Winnipegu, kde ako šestnásťročný pomohol tromi gólmi Slovensku k zisku bronzových medailí.

V nasledujúcej sezóne sa mu stále len ako 17-ročnému podaril kúsok, aký sa nestáva hocikedy. V septembri v zápase proti Skalici sa mu podarilo zaznamenať úchvatných päť gólov.

Prečítajte si aj

Pred 30 rokmi sa začal písať príbeh legendy. Jágr považoval draft za dovolenku

Po takomto úspešnom ročníku, v ktorom získal bronz aj na MS do 18 rokov, slovenský titul v drese juniorov Dukly a udomácnení sa v seniorskom kolektíve, sa mnohí čudovali, že v závere sezóny odmietol lákavú ponuku zo zámoria.

Zaujímavý však aj jeden údaj v rámci vtedajšej sezóny, kde sa Gáborík zaradil medzi kandidátov do Guinnessovej knihy rekordov.

Počas štyroch dní zohral tri zápasy v troch kolektívoch rôznych vekových kategórií a všetky tri boli navyše víťazné. Trinásteho marca 1999 nastúpil v drese seniorov Dukly proti Liptovskému Mikulášu (1+1), o deň neskôr za dorast proti Košiciam (2+2) a v pondelok za juniorov proti Liptovskému Mikulášu (2+3). Celkovo tak za tri dni nazbieral 11 bodov.

Vlastne už od začiatku ročníka 1999/2000 sa o ňom začalo hovoriť ako o horúcom kandidátovi na pozíciu draftu NHL pre rok 2000. Už v novembri ho do tejto role pasoval vtedajší odborný mesačník Poradca talentov... A nemýlil sa.

Ako 13. decembra 1999 napísala Pravda, šéf Centrálneho úradu skautov NHL a hlavný skaut organizácie Red Line, publicista Kyle Woodlief, „považuje v predbežnej analýze vstupného draftu 2000 za jasného favorita na nasadenú jednotku talentovaného slovenského krídelníka Gáboríka.“

"Od ostatných ho delia nielen komplexné schopnosti, ale aj skvelé výkony na medzinárodných podujatiach a v najvyššej domácej súťaži, kde sa 17-ročný talent presadzuje proti mužom. Je to najlepší prirodzený vyrábač gólov a rozhodovač zápasov, aký je v drafte k dispozícii,“ poznamenal Woodlief.

Prečítajte si aj

Do popredných preddraftových rebríčkov sa nezmestil. Zaznie na drafte meno tohto nášho veľkého talentu?

Hoci tento názor prevládal medzi odborníkmi až do dňa, kedy sa konal draft, napokon sa ukázalo, aká je realita. 24. júna 2000, teda pred 20 rokmi, zaznelo na štadióne v Calgary, ktorý vtedy niesol názov Pengrowth Saddledome, iné meno. Generálny manažér NY Islanders Mike Milbury výberom gólmana Ricka DiPietra potvrdil šumy, že aj napriek jasným prognózam siahne po niekom inom. Aj druhý výber bol z kategórie mierne prekvapujúcich, keďže Atlanta si vybrala Danyho Heatleyho.

Keď však prišla na rad Minnesota, nováčik profiligy, bolo všetko jasné, aj keď oficiálny komentátor si Slovensko spočiatku splietol s Československom. Vedenie jeho nového klubu však malo vo všetkom jasno. "Marián má úžasnú rýchlosť a bleskovým korčuľovaním si dokáže vytvoriť množstvo gólových príležitostí. Odohral výbornú sezónu a verím, že tá ďalšia bude ešte lepšia.

Veľký dojem na mňa urobil na svetovom šampionáte do 18 rokov vo Švajčiarsku, kde som ho videl prvýkrát. Prejavil obrovské vodcovské schopnosti a bol jednoznačne kľúčovým hráčom tímu. Napriek tomu však musí hrať disciplinovanejšie a viac myslieť na kolektív. Často totiž predvádza šou jedného muža," dodal vtedajší generálny manažér „divochov“ Doug Risebrough.

Ako sa bezprostredne po drafte cítil samotný Gáborík? „Rýchlosť, to je môj hokej. Snažím sa ňou dávať góly, prihrávať a tvoriť. Momentálne v Montreale pracujem na zvýšení sily, musím nabrať svalstvo. Som veľmi šťastný, že si ma vybrala Minnesota, lebo je to nový klub. Dúfam, že v mužstve Wild si nájdem miesto v zostave a v NHL budem hrať už v nadchádzajúcej sezóne. Urobím pre to všetko, budem tvrdo trénovať," povedal po drafte pre USA Today Gáborík.

Prečítajte si aj

Dočká sa Martin Chromiak 1. kola? Pozreli sme sa na viacero hodnotení

Veľký Mariánov úspech si všimol aj jeho niekdajší tréner Július Šupler. „Ukazuje sa, že Marián spravil dobre, keď sa v uplynulej zime rozhodol hrať ešte v materskom klube, hoci mal ponuky zo zámoria. Je to hráč s úžasnou akceleráciou, fyzicky disponovaný, so silou v rukách i nohách, dobre číta hru, vie zakončovať, je obratný. Čo si pamätám z mojej trénerskej činnosti, tak taký talent v jeho rokoch bol azda len Žigo Pálffy. Marián má obrovský potenciál, ktorý sa dá rozvíjať. Som presvedčený, že sa presadí aj v NHL," dodal tréner Šupler a nemýlil sa.

Počas 17 sezón, v ktorých aspoň raz nastúpil do duelu NHL, dovedna v základnej časti odohral 1035 duelov, v ktorých pozbieral 815 bodov za 407 gólov a 408 asistencií. Nebyť zranení, celkom určite by bol počet ako zápasov, tak aj bodov, podstatne vyšší.

Nič to však nemení na tom, že Marián Gáborík je už dve desaťročia historicky najvyššie draftovaným Slovákom a zdá sa, že sa to tak ľahko ani nezmení.

Prečítajte si aj

Kňažko: Slováci nie sú až taký pracovitý národ, nečudujme sa, že nás súperi prekorčuľujú
Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články