Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Do popredných preddraftových rebríčkov sa nezmestil. Zaznie na drafte meno tohto nášho veľkého talentu?

BRATISLAVA - Nedávno sme vám v rámci našich najväčších nádejí na tohtoročný draft NHL predstavili naše najväčšie želiezko v ohni Martina Chromiaka. Bližšie sme sa pozreli na to, ako jeho šance vidia poprední odborníci aj novinári, ktorí majú čo do vstupného výberu nováčikov povedať.
Zdroj: 31985
Zdieľajte:

Ďalšou nádejou slovenského hokeja, ktorej meno by s veľkou pravdepodobnosťou malo v Montreale (ešte stále v bližšie nešpecifikovanom termíne) na drafte zaznieť, je Samuel Kňažko.

Podobne ako Chromiak, aj on je odchovancom Dukly Trenčín, v meste pod Čákovým hradom sa aj narodil. Šikovný obranca, ktorý dovŕši dospelosť až 7. augusta, už v mládežníckych výberoch „vojakov“ ukazoval svoj nemalý potenciál a veľkú dávku nadania.

Prečítajte si aj

Dočká sa Martin Chromiak 1. kola? Pozreli sme sa na viacero hodnotení

Jasne to demonštruje jeho nominácia na svetový šampionát do 18 rokov spred dvoch rokov, pritom mal len 15 rokov, 8 mesiacov a 12 dní. Stal sa tak vôbec najmladším Slovákom, ktorý sa predstavil na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. Nakoľko ročník 2017/2018 ešte stále len ako 16-ročný dohral v juniorke, kde mal v priemere pol bodu na zápas, nečudo, že bol o neho záujem ďaleko za hranicami Slovenska.

Napokon sa rozhodol pre Fínsko. V krajine tisícich jazier už druhú sezónu pôsobí v TPS Turku, kde sa prepracoval k oporám juniorského tímu. V rámci celej juniorskej súťaže je bodovo najlepším bekom ročníka 2002 a celkovo šiestym najlepším hráčom v tomto ročníku. Lepší sú od neho iba domáci Fíni.

Samuel Kňažko v nedávnom rozhovore pre náš web priznal, že rozhodnutie odísť zo Slovenska neľutuje. „Vždy som mal túžbu vyskúšať medzinárodný hokej. Odchod do Fínska mi dal veľa, ako v normálnom, tak aj v hokejovom živote,“ povedal Kňažko.

Účastník tohtoročného juniorského šampionátu do 20 rokov aj naznačil rozdiely, ktoré postrehol medzi našim a fínskym mládežníckym hokejom. Fíni už od útleho veku pracujú s pukom a keďže sa im venuje veľa trénerov, vedia veľmi dobre korčuľovať. V starších kategóriách sa chcú hráči zlepšovať sami, majú prirodzenú túžbu byť najlepšími,“ povedal.

Prečítajte si aj

Kňažko: Slováci nie sú až taký pracovitý národ, nečudujme sa, že nás súperi prekorčuľujú

Aj keď patrí v juniorke, kde nastupuje proti hráčom starším aj o tri roky, medzi najlepších, je trochu prekvapením, že jeho kvality a taktiež štatistiky nezaujali odborníkov z viacerých popredných webov.

Špecializovaný portál Eliteprospects ho nezaradil do preddraftového rebríčka, to isté platí aj o zámorských McKeen´s Hockey či Recrutes. Miesto sa mu však ušlo v hodnoteniach The Draft Analyst (90. pozícia), ale aj v jednom poprednom renkingu z dielne Future Considerations. Tam sa umiestnil na 144. priečke, medzi odborníkmi z The Athletic sa ocitol na 100. pozícii.

Veľmi optimisticky vidí jeho šance na drafte Dylan Griffing z Dobber Prospects, ktorý mu predpovedá záver druhého kola, konkrétne 58. priečku. Náš odhad je niekde medzi koncom tretieho a začiatkom štvrtého kola.

A s čím by bol spokojný samotný Kňažko? „Popravde, predpovede ma až tak nezaujímajú. Všetko aj tak závisí od klubov, ktoré majú svoje rebríčky. Nie som vôbec sklamaný, dôležitejšie veci totiž nastanú po drafte,“ povedal ešte v našom rozhovore.

Hodnotenia Samuela Kňažka v preddraftových rebríčkoch:

The Draft Analyst: 90.
Future Considerations: 144.
The Athletic: 100.
Dylan Griffing (Dobber Prospects): 58.
Jokke Nevalainen (Dobber Prospects): 88.
Ashley Glover (Dobber Prospects): 75.
Samuel Tirpák (Dobber Prospects): 111.
Tony Ferrari (Dobber Prospects): 92.
Josh Bell (The Hockey Writers): 101.
Larry Fisher (The Hockey Writers): 82.
Recruit Scouting: 103.
Jakub Hromada (NHL.cz): 89.
Die by the Blade: 87.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články