Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Pred 30 rokmi sa začal písať príbeh legendy. Jágr považoval draft za dovolenku

BRATISLAVA - Písal sa 16. jún 1990. Hokejový svet sa po skončenej sezóne zameral na Vancouver. Práve v tomto meste na juhozápade Kanady sa uskutočnil draft NHL. Zrejme nikto v tej chvíli netušil, že medzi plejádou mladíkov je viacero budúcich hviezd, ba až legiend profiligy.
Zdroj: 35437
Zdieľajte:

Alexej Žamnov, Petr Nedvěd, Sergej Zubov, Owen Nolan, Peter Bondra, Vjačeslav Kozlov, Keith Tkachuk, Doug Weight, Martin Brodeur. Mená, ktoré musí poznať každý fanúšik NHL.

Viacero z týchto špičkových hráčov sa vypracovalo až na legendy, avšak jedno meno vyčnieva nad týmito všetkými, a síce Jaromír Jágr. V utorok to bolo presne 30 rokov, čo sa začala rodiť takmer určite najväčšia osobnosť českého hokeja.

Ako si spomínal na tieto kamihy s odstupom času? „Bol som šťastný, že som na ten draft vôbec mohol ísť, bola to viac menej dovolenka. Ísť v 18 rokoch s rodičmi zadarmo do Kanady, čo viac si môžem priať. Ani som nevedel, čo to draft znamená a čo sa tam bude diať,“ povedal Jágr v rovnomennom dokumente.

Prečítajte si aj

Česko čaká úspešný draft. O tento obrovský talent bude veľký boj

Keď rodák z Kladna v hale započul svoje meno, pobozkal mamu, podal si ruku s otcom a s pokorou vstupoval na pódium. Medzitým ešte nasledoval záber na plačúcu matku. Po tom, ako si na seba navliekol dres, sa odvážil na jediné slovíčko „ďakujem“. Nie je žiadnym tajomstvom, že „Jarda“ v tom čase nevedel po anglicky ani len ceknúť. Aj preto mal na prvý rozhovor pre zámorské médiá prekladateľa.

„Je mladý, plný entuziazmu a predvádza špičkový hokej. Začneme pracovať na jeho ďalšom rozvoji čo najskôr,“ povedal bezprostredne po oznámení svojej voľby kouč Pittsburghu Bob Johnson.

Pre jeho nového zverenca šlo o splnený sen, veď v kádri „tučniakov“ pôsobil jeho veľký idol a jedna z najväčších legiend hokeja Mario Lemieux.

„Jaromír si to doslova vysníval. V roku 1985 bol v Prahe na zápase Československo - Kanada na majstrovstvách sveta, kde videl hrať Lemieuxa. Keď spolu s otcom odchádzali z arény, len tak zo srandy mu povedal: Otec, s ním raz budem hrať,“ povedal pre irozhlas.cz Jágrov bývalý osobný tréner Marian Jelínek.

Začiatky však neboli ideálne, čo urastený chlapec s účesom „vpredu biznis, vzadu párty“ aj sám priznal. „Bol som sám, s nikým som sa nemohol poradiť. Neraz som plakal a volal otcovi, že tam už nechcem byť a chcem ísť domov. Veľmi mi pomohlo, keď výmenou prišiel do tímu Jiří Hrdina. Mal sa s kým porozprávať po česky, mal som sa komu zdôveriť,“ povedal kedysi Jágr.

Na jeho začiatky si veľmi živo spomína aj vtedajší skaut Pittsburghu Pierre McGuire. „Keď k nám ako 18-ročný prišiel na rozhovor, nevedel po anglicky, ale už bol z neho chlap ako hora. Scotty Bowman (vtedajší riaditeľ pre rozvoj hráčov – pozn. red.) ho poznal veľmi dobre, vedel o ňom všetko. Už pred draftom nám hovoril, že ideme po ňom, že je najlepší na drafte. Mal pravdu. Jaromír bol prvým hráčom v NHL, ktorý pred zápasom behal po schodoch na štadióne. Museli sme ho prehovárať, aby už šiel na ľad a nebol unavený. Chcel byť najlepší, najodolnejší,“ povedal McGuire pre TSN.

Toto tvrdenie na začiatku svojej zámorskej kariéry potvrdil aj samotný Jágr. „Možno sa mi to nikdy nesplní, ale je to môj cieľ, a síce byť raz najlepším na svete, aby ľudia povedali, že aha, tento bol najlepším,“ povedal krídelník s číslom 68, ktoré si dal ako memento na udalosti z roku 1968.

„Keď som bol malý, veľa času som trávil s babkou, nakoľko rodičia veľa pracovali. Keď prišiel August ´68, komunisti nám zhabali majetok a deda zavreli,“ lovil v pamäti v spomenutom dokumente silno veriaci Jágr. „Myslím, že je to práve viera, ktorá ho dostala tam, kde je. Jaromír verí v Boha a dosť si na tom zakladá,“ podotkol Jelínek.

Nielen viera, ale aj obrovská dávka driny a sebazaprenia ho vyniesli do hokejových nebies, z ktorých ho už nikdy nikto nevytlačí. Jágr dosiahol takmer všetko ako v individuálnom, tak aj v tímovom hodnotení. S reprezentáciou dvakrát vyhral majstrovstvá sveta, vo vitríne má aj olympijské zlato z Nagana. Na konte má desať individuálnych trofejí v rámci NHL, medzi nimi päť Art Ross Trophy pre víťaza základnej časti v bodovaní či jednu Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti. Hoci v NHL nastúpil do neuveriteľných 24 sezón, Stanleyho pohár sa mu podarilo získať „len“ dvakrát, bolo to hneď v prvých dvoch ročníkoch v NHL.

Päťkrát sa mu podarilo prekonať magickú stobodovú hranicu, celkovo v deviatich rôznych kluboch v NHL v 1733 stretnutiach základnej časti nazbieral 1921 bodov, čo z neho robí historicky najlepšieho Európana, aký kedy v profilige hral.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články