Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci na Spengler Cupe: Komu sa darilo najviac a komu vôbec?

DAVOS - Náš portál vám počas decembra prináša tématické články k najstaršiemu hokejovému turnaja na svete, k Spengler Cupu. Tentoraz sme sa pozreli na slovenských hráčov.
Zdroj: 26351
Zdieľajte:

Spengler Cup pozná jediného slovenského víťaza. Tým je Slovan Bratislava, ktorý triumfoval trikrát po sebe ešte v rokoch 1972, 1973 a 1974. My sme sa pozreli na štatistiky a úspechy slovenských hokejistov od roku 1979.

Prečítajte si aj

Milam prijal rolu staršieho hráča, pomáha Miškolcu zlepšovať sa: Našli sme spôsob, ako vyhrávať, hovorí

Za tento čas sa v Davose predstavilo celkovo 36 hokejistov, čo je deviaty najvyšší počet, ak to berieme podľa národností. Medzi nimi sú traja brankári, trinásť obrancov a dvadsať útočníkov.

Najviac stretnutí odohrali obranca Richard Stehlík a útočník Peter Húževka, obaja po desať. Osem ich má na konte Juraj Kolník, sedem Peter Sejna a po šesť Rudolf Huna, Roman Kukumberg, Karol Sloboda aj René Vydarený.

Prečítajte si aj

VIDEO TOP 10 najväčších hviezd Slovenska: Kto nás bude ťahať na MSJ?

Najproduktívnejším mužom zo Slovákov je Juraj Kolník. Z ôsmich stretnutí vyťažil osem kanadských bodov (6+2) a je zároveň najlepším strelcom. Druhý Rudolf Huna nazbieral šesť bodov (4+2) a tretí Peter Sejna päť (3+2). Bez bodu ostalo desať hráčov.

Tri zásahy strelili ešte aj Richard Stehlík a Igor Liba. Trinásť hokejistov strelilo aspoň jeden gól a bodovalo ich dvadsaťdva. Priemer jedného získaného bodu na zápas drží kvarteto Kolník, Huna, Miroslav Hlinka a Rastislav Dej.

Prečítajte si aj

Spengler Cup: Vaillant Arena - Krásavica spod Álp

Najviac bodov na jednom turnaji získal Juraj Kolník (5+0) v roku 2009 ako hráč HC Davos. Rudolf Huna nazbieral štyri body (3+1) v roku 2012 v drese Vítkovíc, kedy mal rovnako bodov ako napríklad Patrick Kane. V roku 2011 Peter Sejna vyhral turnaj v drese Davosu. Dva góly vtedy dal a na ďalšie dva prihral.

Obrancovia Karol Sloboda, Milan Hruška a Jaroslav Koma nazbierali po desať trestných minút, Richard Stehlík "získal" osem a šesť Juraj Kolník s Reném Vydareným. Štrnásť hráčov nesedelo na trestnej lavici ani raz.

Prečítajte si aj

Od začiatku sezóny bez výplaty, hráči dostali povolenie odísť: Bývalý účastník KHL sa topí v obrovských problémoch!

V hodnotení +/- dominuje Lukáš Cingeľ s +5, druhý Martin Gernát má +4 a tretí Michael Vandas +3. V plusových číslach sú aj Karol Sloboda (+2), Rastislav Dej (+1) a Denis Rehák (+1). Na nule je dvadsať hráčov a v mínuse ďalších sedem, z pomedzi ktorých je na tom najhoršie Peter Húževka (-4). Ján Brejčák a Roman Kukumberg majú po -3.

Iba Richard Stehlík sa zo slovenských hráčov predstavil na Spengler Cupe v drese dvoch rozdielnych klubov. Zahral si ho za HC Vítkovice aj Spartu Praha.

Prečítajte si aj

Štatistické ukazovatele Spengler Cupu: Kto dominuje medzisviatkovému turnaju?

Z brankárov sa v akcii predstavili traja. Rastislav Staňa v roku 2013, kedy ako jednotka CSKA Moskva nastúpil do troch dueloch, ale prehru vo finále neodvrátil. Ján Lašák bol v roku 2007 číslo jedna Pardubíc a v posledných dvoch sezónach sa Patrik Rybár predstavil v celkovo piatich stretnutiach v bráne HK Mountfield Hradec Králové.

Spengler Cup sa podarilo vyhrať v roku 2011 Petrovi Sejnovi (HC Davos) a v roku 1982 dvojici Igor Liba - Ján Jurčišin (Dukla Jihlava).

Tento rok bude mať šancu nastúpiť na Spengler Cupe hneď niekoľko slovenských hokejistov. Dres Třinca totiž obliekajú Vladimír Dravecký, Tomáš Marcinko a Martin Gernát, ktorý sa môže stať našim druhým hokejistom s aspoň jedným štartom za dva rozdielne tímy. Za KalPu Kuopio zas chytá Denis Godla. Súčasťou Norimbergu Ice Tigers je potom aktuálne zranený zadák Milan Jurčina.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články