Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO+FOTO Slzy smútku i šťastia: Spravodlivý hnev Slovákov vs. radosť Kanaďanov po vysnívanom finále

SALT LAKE CITY - Návrat k hokejovému turnaju mužov na Zimných olympijských hrách v americkom Salt Lake City 2002.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

O usporiadanie podujatia sa prvýkrát uchádzalo aj Slovensko, ale projekt Poprad-Tatry nepostúpil z 1. kola hlasovania Medzinárodného olympijského výboru. O tom, že 19. ZOH budú v metropole Utahu rozhodol MOV už v 2. kole hlasovania na svojom zasadnutí 16. júna 1995. Predtým sa v USA konali ZOH trikrát, v Lake Placid v rokoch 1932, 1980 a v Squaw Valley v roku 1960.

19. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY


(SALT LAKE CITY: 8. – 24. FEBRUÁR 2002)

Na turnaji sa predstavilo 14 krajín, čo bol rovnaký počet ako v Nagane 1998. Šesť najlepších tímov zo ZOH 1998 resp. MS 1999 malo garantovanú účasť v hlavnej fáze. Osem ďalších mužstiev muselo hrať o postup v dvoch predkvalifikačných skupinách. Po druhýkrát sa olympijského turnaja mohli zúčastniť všetci hráči NHL, ale keďže samotná súťaž nebola počas predturnaja prerušená, tak sa to plnohodnotne týkalo len súperenia osmičky mužstiev. Hralo sa na európskych rozmeroch klziska. Za víťazstvo si tímy pripísali dva body, po remíze si body delili.

Slovenská reprezentácia bola oslobodená od kvalifikácie, keď obsadila na určujúcich MS 1999 siedmu priečku. Napriek tomu musela spolu s ôsmym Švajčiarskom odohrať v dejisku ZOH predkvalifikačný turnaj s mužstvami, ktoré postúpili z kvalifikácie.

Hlavným trénerom Slovenska bol na ZOH Ján Filc, jeho asistentmi Ernest Bokroš a Vladimír Šťastný. Generálnymi manažérmi boli Igor Nemeček a Peter Šťastný. Vzhľadom na to, že chceli zostaviť konkurencieschopný tím na hlavnú fázu turnaja, tak sa rozhodli improvizovať so súpiskou. Jej časť naplnili hokejistami z Európy, ale druhú nechávali otvorenú pre posily z NHL. Každý zápas odohrali za SR iní hráči, vždy podľa toho, ktorí boli momentálne k dispozícii z najlepšej ligy sveta. Kapitánom Slovenska bol vlajkonosič výpravy na otváracom ceremoniáli Róbert Petrovický.

Prvý zápas – sobota 9.2.

Slováci nastúpili na duel s tromi formáciami, Nemci so štyrmi. Pre povinnosti v NHL nemohli na zápas prísť Bondra, Demitra, Hossa a Stümpel. Ronalda Petrovického zase na poslednú chvíľu nepustilo Calgary. Od začiatku bola badateľná slovenská nezohratosť a postupom času aj zvýšená nervozita. Napriek tomu mali Slováci navrch, Smrek trafil tyčku, ale gól v prvej časti nepadol. Už v 30. sekunde druhej tretiny sa prvý raz presadili Nemci, keď Majeského chybu na útočnej modrej potrestal z protiútoku v nemeckom oslabení Rumrich. Potom využili Nemci aj presilovku. Po nej naskočil do zápasu Pálffy, ktorý mohol podľa dohody so svojim zamestnávateľom z Los Angeles Kings nastúpiť len na jeden duel predturnaja. Ani on však nedokázal prekonať brankára Seligera. Slovenskú katastrofu dokonal gólom do prázdnej bránky Kathan.

SLOVENSKO – Nemecko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Góly: 21. Rumrich, 28. J. Benda (MacKay, Soccio), 60. Kathan (D. Seidenberg)

Vylúčení 4:5; presilovky 0:1; oslabenia 0:1; strely na bránku 29:17; brankári: Rybár – Seliger; 8504 divákov.

Prečítajte si aj: VIDEO Turínske záblesky eufórie Slovákov, švédska prešpekulovanosť a výbuchy zámorských tímov

Druhý zápas – nedeľa 10.2.

Slovensko muselo zdolať Lotyšsko aspoň o tri góly, aby si udržalo teoretickú šancu na postup, keďže v dueli hranom predtým Nemecko porazilo Rakúsko 3:2. Slováci nastúpili na stretnutie znova len s tromi formáciami. Tentoraz sa v zápase neobjavili Handzuš, Pálffy a Šatan. Slovensko išlo do vedenia už v 11. sekunde, keď sa presadil Stümpel. Lotyšsko vyrovnávalo na 1:1 i 2:2, potom v druhej časti dokonca viedlo 3:2. Slováci vymenili brankárov a o necelú minútu bol opäť remízový stav. Po následnom slovenskom uragáne, ktorého súčasťou boli dve využité presilovky, to bolo 6:3, čo bol požadovaný minimálny gólový rozdiel. Ten Lotyši znížili štyri sekundy pred druhou sirénou. Záverečná tretina sa zmenila na slovenské trápenie. Lotyšsko zmarilo akúkoľvek slovenskú nádej na postup.

SLOVENSKO – Lotyšsko 6:6 (2:2, 4:2, 0:2)
Góly: 1. Stümpel (Lintner, Višňovský), 9. Pardavý (Ivan Majeský), 26. Marián Hossa (Stümpel), 29. Višňovský (Demitra), 34. Róbert Petrovický (Marián Hossa, Rastislav Pavlikovský), 39. Demitra (Róbert Petrovický) – 7 . Fanduls (Ozolinš), 12. Niživijs (Ozolinš), 26. Macijevskijs (Cipruss, Niživijs), 40. Macijevkijs (Ozolinš), 45. Beljavskis (Semjonovs), 48. Tribuncovs (Ozolinš, Cipruss)

Vylúčení 6:6; presilovky 2:2; oslabenia 0:0; strely na bránku 35:24; brankári: Rybár (26. Lašák) – Naumovs; 8377 divákov.

ZOPÁR VTEDAJŠÍCH VYJADRENÍ PRE DENNÍK SME

Róbert Petrovický (kapitán): "Žiaľ, mocní páni z NHL či IIHF kvôli pár dňom svojho kšeftu nedovolili, aby svet videl najlepších hokejistov sveta, akým napríklad je Peter Bondra."

Ján Lašák: "Dobre si uvedomujem ako sme sklamali ľudí, ktorí na Slovensku žijú v neľahkých podmienkach a čakali, že ich potešíme. Najradšej by som aspoň na dva roky prestal s hokejom."

Tretí zápas – utorok 12.2.

Do duelu o tretie miesto v skupine nastúpilo za Slovensko len šesť obrancov a sedem útočníkov. Tréneri sa preto rozhodli zaradiť Richardov Pavlikovského a Lintnera do útoku. Stretnutie bolo od začiatku strelecky vyrovnané. Na rakúske vedenie 1:0 a 2:1 dokázali Slováci odpovedať. Tretíkrát už brankára Divisa neprekonali a ešte viac prehĺbili sklamanie na turnaji.

SLOVENSKO – Rakúsko 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly: 12. Rastislav Pavlikovský (Pardavý), 33. Lintner (Kapuš) – 3. Wheeldon (Lavoie), 26. Kalt (Wheeldon, Brandner), 50. Unterluggauer (Lanzinger)

Vylúčení 6:9 na 2 min., navyše Pardavý (SR) a Lanzinger (Rak.) 10 min.; presilovky 1:0; oslabenia 0:0; strely na bránku 29:30; brankári: Lašák – Divis; 8362 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

O postupujúcich víťazoch kvalifikačných skupín bolo rozhodnuté už po dvoch zápasoch. Nemecko zdolalo Slovensko (3:0), Rakúsko (3:2) i Lotyšsko (4:1). Bielorusko si poradilo s Ukrajinou (1:0) a Francúzskom (3:1). Keďže Ukrajina zdolala Švajčiarsko (5:2), tak v poslednom dueli Bielorusom nemohla uškodiť ani prehra so Švajčiarmi (1:2).

TABUĽKA SKUPINY A: 1. Nemecko 6 bodov, 2. Lotyšsko 3 b,
3. Rakúsko 2 b, 4. SLOVENSKO 1 b

TABUĽKA SKUPINY B: 1. Bielorusko 4 b, 2. Ukrajina 4 b,
3. Švajčiarsko 3 b, 4. Francúzsko 1 b

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Keď Kanada tŕpla a Slovensko bolo blízko k olympijským medailám

Štvrtý zápas – o 13. miesto – štvrtok 14.2.

Na rozlúčkový duel s 19. ZOH nastúpila slovenská reprezentácia v najsilnejšom zložení na turnaji. K dispozícii boli všetci na súpisku dopísaní hráči okrem Pálffyho. Slovensko malo od začiatku stretnutia jasnú prevahu, ale nevedelo ju pretaviť do gólov. Prvého presného zásahu sa dočkalo v 9. minúte, keď ušiel v oslabení Hossa. Potom sa na ďalší gól čakalo takmer do polovice zápasu, keď Stümpel využil presilovku. Francúzov poslal do kolien gól z poslednej minúty druhého dejstva. Tretia tretina bola koncertom Slovákov, ktorí sa bavili hokejom a skóre postupne navýšili až na 7:0. Hossa zavŕšil hetrik. Francúzi v závere skorigovali vysokú prehru a vzali Staňovi čisté konto. Slovensko obsadilo na olympiáde v Salt Lake City predposlednú priečku.

SLOVENSKO – Francúzsko 7:1 (1:0, 2:0, 4:1)
Góly: 9. Marián Hossa, 29. Stümpel (Šatan, Marián Hossa), 40. Handzuš (Bartečko, Demitra), 48. Marián Hossa (Višňovský), 51. Pardavý (Milo, Rastislav Pavlikovský), 56. Rastislav Pavlikovský (Milo), 59. Marián Hossa (Rastislav Pavlikovský) - 60. M. Rozenthal (Bozon, Mortas)

Vylúčení 5:6; presilovky 1:0; oslabenia 1:0; strely na bránku 49:19; brankári: Staňa – Rolland; 5956 divákov.

Základná časť – piatok 15.2. až pondelok 18.2.

Všetky mužstvá mali istotu štvrťfinále. Ich hlavným cieľom bolo sa zohrať a druhoradým si vybojovať pred ním čo najlepšiu pozíciu. Prekvapením bola prehra Kanady v úvodnom zápase so Švédskom 2:5, keď druhá tretina skončila pomerom 0:4. Američania zdolali Fínom debaklom 6:0. Bielorusi inkasovali v troch zápasoch až 22-krát.

TABUĽKA SKUPINY C: 1. Švédsko 6 bodov, 2. Česko 3 b,
3. Kanada 3 b, 4. Nemecko 0 b

TABUĽKA SKUPINY D: 1. USA 5 bodov, 2. Fínsko 4 b,
3. Rusko 3 b, 4. Bielorusko 0 b

Štvrťfinále – streda 20.2.

Obrovským prekvapením sa skončilo hneď prvé stretnutie. Švédi v ňom rýchlo viedli, ale Bielorusi ešte v prvej tretine otočili výsledok. Švédi neskôr vyrovnali na 2:2 i 3:3, ale na kuriózny gól Kopata Salovi už nezareagovali. Tri korunky prestrieľali Bielorusov 47:19. Česi zase Rusov 41:27, ale Chabibulin neinkasoval a Zbornej stačil na postup gól Afinogenova z 25. minúty. Američania rozhodli štyrmi gólmi v druhej tretine. Keď v tretej minúte Sakic otvoril skóre, tak sa mohlo zdať, že Kanaďanom nebudú Fíni robiť väčšie problémy. Tí sa ale celý zápas držali na dostrel, i keď Kanaďania viedli aj o dva góly, ale len dvadsať sekúnd.

VÝSLEDKY: Švédsko – Bielorusko 3:4, Česko – Rusko 0:1, USA – Nemecko 5:0, Fínsko – Kanada 1:2

Semifinále – piatok 24.2.

Na vedúci gól Yzermana odpovedal ešte Salej, ale od úvodu druhej časti Kanaďania postupne zvyšovali náskok. Domáci Američania viedli nad Rusmi po dvoch tretinách už 3:0 a mali hru pod kontrolou, ale v poslednom dejstve sa báli o postup, keď sa Rusom rýchlo podarilo znížiť na jednogólový rozdiel a mali dostatok šancí na vyrovnanie. Americký brankár Richter viackrát čaroval.

VÝSLEDKY: Kanada – Bielorusko 7:1, Rusko – USA 2:3

Prečítajte si aj: VIDEO+FOTO Keď sa najlepší hráči sveta stretli v Soči: Kanadský triumf a slovenské vytriezvenie

Zápas o bronz – sobota 23.2.

Bielorusi držali krok s favorizovaným súperom do 24. minúty, v nej im Rusi dvomi gólmi odskočili do vedenia. To už nestratili, ale postupne ho navýšili. Po striebre z Nagana 1998 si tak odniesli ďalší cenný kov.

Bielorusko – Rusko 2:7 (1:2, 1:2, 0:3)
Góly: 10. D. Pankov (Cypljakov), 22. Dudik (Kopat) – 6. Kovaľov (Larionov), 12. Kasparaitis (Larionov, Kovaľov), 24. Tverdovskij (Fiodorov, Jašin), 24. Daciuk (Kravčuk), 48. Kovaľov (Daciuk, Larionov), 53. P. Bure (Daciuk), 60. Afinogenov (Samsonov, Malachov)

Vylúčení 6:4; presilovky 0:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 23:45; brankári: Mezin (12. Šabanov) – Chabibulin; 8599 divákov.

FINÁLE – nedeľa 24.2.

Vysnívané zámorské finále začali lepšie Američania, keď sa presadil Amonte. Kanaďanom sa ešte v prvom dejstve podarilo otočiť stav. Dráma vrcholila, keď domáci vyrovnali. Čoskoro ale znova viedla Kanada. V závere „javorové listy“ nepripustili predĺženie a poistili triumf ešte dvomi zásahmi. Kapitán Mario Lemieux priviedol Kanadu k olympijskému titulu po dlhých päťdesiatich rokoch.

USA – Kanada 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)
Góly: 9. Amonte (Weight, Poti), 36. Rafalski (Modano, Hull) – 15. Kariya (Pronger, M. Lemieux), 19. Iginla (Sakic, Gagne), 39. Sakic (Jovanovski, Blake), 57. Iginla (Yzerman, Sakic), 59. Sakic

Vylúčení 3:4; presilovky 1:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 33:39; brankári: Richter – Brodeur; 8599 divákov.

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. USA, 3. Rusko, 4. Bielorusko, 5. Švédsko, 6. Fínsko, 7. Česko, 8. Nemecko, 9. Lotyšsko, 10. Ukrajina, 11. Švajčiarsko, 12. Rakúsko, 13. SLOVENSKO: Lašák, Rybár, Staňa – Lintner, Ivan Majeský, Milo, Obšut, Richard Pavlikovský, Smrek, Višňovský – Róbert Petrovický (kapitán), Bartečko, Demitra, Handzuš, Marián Hossa, Kapuš, Pardavý, Rastislav Pavlikovský, Pálffy, Stümpel, Šatan, Šechný, Török; hlavný tréner: Ján Filc, 14. Francúzsko

INDIVIDUÁLNE ŠTATISTIKY: najproduktívnejší hráči – 1. Mats Sundin (Švédsko; 5+4) 9 bodov, 2. Brett Hull (USA; 3+5) 8 b, 3. John LeClair (USA, 6+1) 7 b, 4. Joe Sakic (Kanada, 4+3) 7 b, 5. Marián Hossa (SR; 4+2) 6 b; najlepší strelci – 1. John LeClair (USA) 6 gólov, 2. Mats Sundin (Švédsko) 5 gólov, 3. Marián Hossa (SR) 4 góly; najlepší nahrávači – 1. Mike Modano (USA) 6 asistencii, 2. Nicklas Lidström (Švédsko), Brett Hull, Brian Leetch (obaja USA) po 5 asistencii; top brankári – 1. Martin Gerber (Švajčiarsko) 95,79-percentná úspešnosť zákrokov, 2. Mike Richter (USA) 93,18%, 3. Nikolaj Chabibulin (Rusko) 93,00%

INDIVIDUÁLNE OCENENIE: najužitočnejší hráč – Joe Sakic (Kanada)

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, sme.sk, hokejovysvet.sk; FOTO: TASR

Diskusia

Podobné články