Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Turínske záblesky eufórie Slovákov, švédska prešpekulovanosť a výbuchy zámorských tímov

TURÍN - Návrat k hokejovému turnaju mužov na Zimných olympijských hrách v talianskom Turíne 2006.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

O usporiadanie jubilejného ročníka podujatia sa uchádzalo aj Slovensko. Projekt Poprad-Tatry neuspel ani na druhýkrát. O tom, že 20. ZOH budú v Turíne rozhodol Medzinárodný olympijský výbor na svojom zasadnutí 19. júna 1999. Turín porazil vo finálnom hlasovaní švajčiarsky Bern pomerom 53:36. Predtým sa v Taliansku konali už ZOH v roku 1956, keď bola dejiskom Cortina d'Ampezzo. Tá mala byť pôvodne organizátorom už ZOH 1944, ale kvôli vtedy prebiehajúcej 2. svetovej vojne sa tak nestalo.

Pre vlečúce sa rokovania o novej kolektívnej zmluve sa neodohrala v NHL sezóna 2004/05. K podpisu novej dohody prišlo až 22. júla 2005. Až na jej základe bolo zrejme, že sa tretíkrát za sebou budú môcť zúčastniť olympijského turnaja aj hokejisti z NHL.

20. ZIMNÉ OLYMPIJSKÉ HRY


(TURÍN: 10. – 26. FEBRUÁR 2006)

Na turnaji sa predstavilo 12 krajín, o dve menej ako v Salt Lake City 2002. Tímy boli rozdelené do dvoch šesťčlenných skupín, z ktorých prvé štyri postupovali do play-off. Hralo sa na európskej veľkosti klziska a podľa pravidiel IIHF. Za víťazstvo si mužstvá poslednýkrát pripisovali len dva body a pri remíze si ich delili.

Slovenská reprezentácia nemusela hrať kvalifikáciu, keďže po MS 2004 bola vďaka medailovému obdobiu na skvelom treťom mieste v rebríčku IIHF. Garanciu účasti získalo vtedy osem najlepšie postavených tímov a k nim Taliansko ako usporiadateľ. O zvyšné tri miestenky museli zabojovať ostatné mužstvá v kvalifikácii.

Hlavným trénerom Slovenska bol na ZOH František Hossa, jeho asistentmi Ján Jaško a Jerguš Bača. Generálny manažér Peter Šťastný určil, že kapitánom mužstva bude Pavol Demitra. To vyvolalo v realizačnom tíme konflikt, ale držiteľ “Céčka“ sa už nezmenil. Kandidátmi naň boli najmä Miroslav Šatan alebo s reprezentáciou sa lúčiaci Peter Bondra. Pre zranenie chýbali Handzuš a Nagy. Z 23-členného kádra malo až 18 Slovákov klubovú príslušnosť v NHL, dvaja pôsobili vo Švédsku, dvaja v Rusku a jeden v Česku.

Prvý zápas – streda 15.2.

Slovensko malo počas celého stretnutia väčšiu streleckú aktivitu a dočkalo sa aj otváracieho zásahu. Rusku sa rýchlo podarilo otočiť výsledok. V druhej časti padli všetky tri góly v presilovkách a po nej bolo skóre vyrovnané. Keď sa zápas chýlil k deľbe bodov, tak pamätne dvakrát ušiel extrarýchly Gáborík a rozhodol o prvom prekvapení turnaja.

SLOVENSKO – Rusko 5:3 (1:2, 2:1, 2:0)
Góly: 10. Demitra (Marián Hossa, Suchý), 26. Višňovský (Demitra), 34. Bondra (Meszároš, Chára), 57. Gáborík, 60. Gáborík – 10. Daciuk (D. Markov), 13. Kovaľov (Kovaľčuk, Daciuk), 31. Ovečkin (Gončar, Ťutin)

Vylúčení 5:8; presilovky 2:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 36:23; brankári: Budaj – Bryzgalov; 3800 divákov.

Druhý zápas – štvrtok 16.2.

Slovensku patrila úvodná tretina. Na dva góly strelené v priebehu dvadsiatich sekúnd odpovedalo Lotyšsko jedným. Potom Irbeho prekonal v oslabení Demitra. Presadil sa aj Marián Hossa a bolo 4:1. Lotyšom sa podarilo ešte dotiahnuť na rozdiel jedného gólu, ale ich ostatné strelecké pokusy pokryl Lašák. Slováci zvýšili náskok a pripísali si “povinné“ víťazstvo.

SLOVENSKO – Lotyšsko 6:3 (4:1, 1:2, 1:0)
Góly: 6. Zedník (Višňovský), 6. Ronald Petrovický (Surový, Meszároš), 8. Demitra (Marián Hossa), 14. Marián Hossa, 34. Chára (Marián Hossa), 50. Marián Hossa (Gáborík) – 7. Ozolinš (Cipulis, Pantelejevs), 21. Cipulis (Cipruss, Pantelejevs), 27. Niživijs (Skrastinš)

Vylúčení 6:4; presilovky 0:0; oslabenia 1:0; strely na bránku 25:28; brankári: Lašák – Irbe; 2960 divákov.

Tretí zápas – sobota 18.2.

V taktickom dueli vynikli viac brankári ako strelci. Ojedinelú početnú výhodu využili najprv Slováci, potom aj Američania. Ráz tretej časti dal skorý presný zásah Bondru. Slováci po ňom skôr bránili a podarilo sa im tesné vedenie udržať až do záveru.

SLOVENSKO – USA 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly: 35. Marián Hossa (Demitra, Gáborík), 42. Bondra (Šatan, Kapuš) – 39. Rolston (Rafalski, Gomez)

Vylúčení 2:2 na 2 min., navyše Schneider (USA) 10 min.; presilovky 1:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 21:30; brankári: Budaj – DiPietro; 4697 divákov.

Štvrtý zápas – nedeľa 19.2.

Tréneri dali v nahustenom programe šancu aj tretiemu slovenskému gólmanovi. Križan nesklamal, hoci ako prvý inkasoval. V presilovke uspeli bratia Koreškovovci, tí, ktorí asi najviac symbolizovali slovenské zlyhanie na ZOH 1998. V nervóznom stretnutí plnom vylúčení vrátil Slovákov do hry presilovkový gól Bondru, vsietil ho desať sekúnd pred druhou sirénou. Vo vyrovnanej tretej časti naklonil misky váh na slovenskú stranu Marián Hossa a Slovensko, hoci tesne, zvládlo aj štvrtý duel.

SLOVENSKO – Kazachstan 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly: 40. Bondra (Kapuš, Jurčina), 49. Marián Hossa (Demitra, Gáborík) – 17. J. Koreškov (A. Koreškov, Savenkov)

Vylúčení 6:10; presilovky 1:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 27:19; brankári: Križan – Kolesnik; 9160 divákov.

Piaty zápas – utorok 21.2.

Pred záverečnými zápasmi skupiny B už bolo rozhodnuté o postupujúcich. Okrem duelu Slovákov so Švédmi, hrali takmer súbežne aj Rusi s Američanmi. Slovensko malo osem, Rusko so Švédskom šesť a USA tri body. Slovákom stačila na potvrdenie prvej priečky remíza, znamenajúca Čechov vo štvrťfinále. Švédi vedeli, že ak prehrajú, tak sa vo štvrťfinále stretnú so Švajčiarmi, a že na obhajcov z Kanady nenarazia ani v prípadnom semifinále. Švédska motivácia bodovať bola teda značne znížená. Riskovali by tak meranie síl s kanadskými rivalmi už vo štvrťfinále, keďže Švédi predtým prehrali s Rusmi jasne 0:5 a tí svoj duel s Američanmi začali hrať až o pol hodinu neskôr.

Slováci netaktizovali a od začiatku išli za víťazstvom. Po nezáživnej druhej časti sa Slovensko presadilo v tej záverečnej ešte dva razy a po Lillehammeri 1994 sa druhýkrát tešilo z víťazstva v základnej skupine olympijského turnaja.

SLOVENSKO – Švédsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Góly: 16. Bondra (Šatan), 47. Marián Hossa (Demitra, Gáborík), 59. Suchý (Demitra, Marián Hossa)

Vylúčení 5:7; presilovky a oslabenia 0:0; strely na bránku 31:17; brankári: Križan – Tellqvist; 4250 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

A skupinu ovládli Fíni so skóre 19:2, keď nielenže zdolali všetkých, ale inkasovali len s Čechmi. Druhí Švajčiari porazili prekvapujúco Čechov (3:2) i Kanaďanov (2:0). Tým zamotali hlavy aj hokejistom z druhej skupiny, ktorí si ich chceli vybrať do štvrťfinále.

TABUĽKA SKUPINY A: 1. Fínsko 10 bodov, 2. Švajčiarsko 6 b, 3. Kanada 6 b, 4. Česko 4 b, 5. Nemecko 2 b, 6. Taliansko 2 b

TABUĽKA SKUPINY B: 1. SLOVENSKO 10 bodov, 2. Rusko 8 b, 3. Švédsko 6 b, 4. USA 3 b, 5. Kazachstan 2 b, 6. Lotyšsko 1 b

Šiesty zápas – štvrťfinále – streda 22.2.

Bratovražedný a psychicky náročný súboj začali lepšie Česi. Po prvej tretine viedli na strely 17:5 a otvorili skóre, keď Budaja prekonal vo vlastnom oslabení Ručinský. Druhá časť bola vyrovnanejšia, Česi v nej však opäť vsietili gól. Slovákom sa podarilo zdramatizovať zápas a mali blízko k vyrovnaniu, ale Hnilička viackrát neinkasoval. Tri sekundy pred koncom pečatil postup Česka gólom do prázdnej bránky Straka. Sklamanie slovenských hokejistov z vypadnutia bolo obrovské, obzvlášť potom, čo vyhrali základnú skupinu.

SLOVENSKO – Česko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly: 44. Gáborík (Marián Hossa) – 13. Ručinský, 29. Hejduk (F. Kaberle, Ručinský), 60. Straka

Vylúčení 4:7; presilovky 0:0; oslabenia 0:1; strely na bránku 21:28; brankári: Budaj – Hnilička; 6893 divákov.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Švédi, ktorí si pošetrili sily deň predtým v zápase so Slovenskom, zdolali jasne Švajčiarov. Fíni v dramatickom dueli porazili Američanov, rozhodujúce góly na 3:2 a 4:2 vsietil v presilovkách Oli Jokinen. Zápas veľmocí rozhodol v 42. minúte presný zásah Ovečkina. Obaja finalisti z predchádzajúcich ZOH 2002 vypadli teda už vo štvrťfinále.

OSTATNÉ VÝSLEDKY ŠTVRŤFINÁLE: Švajčiarsko – Švédsko 2:6, Fínsko – USA 4:3, Rusko – Kanada 2:0

Semifinále – piatok 24.2.

Na gól Švédska z 34. sekundy našli Česi odpoveď ešte v 4. minúte. Potom im Švédi postupne ušli až do vedenia 5:1, ktoré síce Česi znížili dvomi gólmi, ale väčšinu duelu nebolo pochýb o postupujúcom. Rusi nezvládli stretnutie s Fínmi a ani raz neprekonali Niittymäkiho. Suomi viedli už od 6. minúty, keď Peltonen využil početnú výhodu.

VÝSLEDKY: Švédsko – Česko 7:3, Fínsko – Rusko 4:0

Zápas o bronz – sobota 25.2.

Do vedenia išli pomerne skoro Česi. Rusi mali viacero početných výhod, ale nepresadili sa ani v jednej z nich. V 24. minúte išiel predčasne pod sprchy Kovaľčuk, jeho vylúčenie potrestal Židlický. V tretej tretine Rusko prestrieľalo Česko v pomere 12:2, ale Vokoun si udržal čisté konto. Osem sekúnd pred sirénou pečatil český zisk bronzového kovu gólom do prázdnej bránky Straka.

Rusko – Česko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 5. Erat (D. Výborný, Lang), 27. Židlický (Jágr, Lang), 60. Straka (Erat)

Vylúčení 3:7 na 2 min., navyše Kovaľčuk (Rus.) 5+DKZ za narazenie na mantinel, Daciuk (Rus.) 10 min. za nešportové správanie; presilovky 0:1; oslabenia 0:0; strely na bránku 28:15; brankári: Nabokov – Vokoun; 8379 divákov.

FINÁLE – nedeľa 26.2.

Pred turnajom neočakávané finále prinieslo strelecky vyrovnaný zápas. Skóre otvorili Fíni v presilovke. Potom v dvoch početných výhodách Švédi otočili výsledok. Fínsko zanedlho vyrovnalo. O zisku zlata pre “Tri korunky“ rozhodol rýchly úder Lidströma, keď vsietil gól už v desiatej sekunde tretej tretiny. Následná fínska snaha o dobíjanie bránky Lundqvista sa skončila neúspechom. Švédske mužstvo na čele s kapitánom Matsom Sundinom sa tak mohlo tešiť z celkového triumfu.

Fínsko – Švédsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Góly: 15. Timonen (Selänne), 35. Peltonen (J. Jokinen, O. Jokinen) – 25. Zetterberg (M. Samuelsson, Ch. Bäckman), 34. Kronwall (Zetterberg), 41. Lidström (Sundin, Forsberg)

Vylúčení 7:7; presilovky 1:2; oslabenia 0:0; strely na bránku 27:28; brankári: Niittymäki – Lundqvist; 8274 divákov.

KONEČNÉ PORADIE: 1. Švédsko, 2. Fínsko, 3. Česko, 4. Rusko, 5. SLOVENSKO: Budaj, Križan, Lašák – Chára, Jurčina, Ivan Majeský, Meszároš, Suchý, Štrbák, Višňovský – Bartečko, Bondra, Demitra (kapitán), Gáborík, Marcel Hossa, Marián Hossa, Kapuš, Ronald Petrovický, Stümpel, Šatan, Surový, Svatoš, Zedník; hlavný tréner: František Hossa, 6. Švajčiarsko, 7. Kanada, 8. USA, 9. Kazachstan, 10. Nemecko, 11. Taliansko, 12. Lotyšsko

INDIVIDUÁLNE ŠTATISTIKY: najproduktívnejší hráči – 1. Teemu Selänne (Fínsko; 6+5) 11 bodov, 2. Saku Koivu (Fínsko; 3+8) 11 b, 3. Daniel Alfredsson (Švédsko, 5+5) 10 b a Marián Hossa (SR; 5+5) 10 b; najlepší strelci – 1. Oli Jokinen, Teemu Selänne (obaja Fínsko) po 6 gólov, 3. Daniel Alfredsson (Švédsko), Marián Hossa (SR), Jevgenij Koreškov (Kazachstan), Alexander Ovečkin (Rusko) po 5 gólov; top brankári – 1. Antero Niittymäki (Fínsko) 95,12-percentná úspešnosť zákrokov, 2. Jevgenij Nabokov (Rusko) 94,03%, 3. David Aebischer (Švajčiarsko) 94,02%, 4. Peter Budaj 92,41%

INDIVIDUÁLNE OCENENIA: najužitočnejší hráč – Antero Niittymäki (Fínsko); najlepší brankár – Antero Niittymäki (Fínsko); najlepší obranca – Kenny Jönsson (Švédsko); najlepší útočník – Teemu Selänne (Fínsko)

ALL STARS TURNAJA: Antero Niittymäki (Fínsko) – Nicklas Lidström (Švédsko), Kimmo Timonen (Fínsko) – Teemu Selänne (Fínsko), Saku Koivu (Fínsko), Alexander Ovečkin (Rusko)

VIDEO+FOTO Keď Kanada tŕpla a Slovensko bolo blízko k olympijským medailám

VIDEO+FOTO Keď sa najlepší hráči sveta stretli v Soči: Kanadský triumf a slovenské vytriezvenie

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, hokejovysvet.sk; FOTO: TASR

Diskusia

Podobné články