Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ivanič si Švédsko obľúbil: Za polárnym kruhom sa mu páči, zvykol si aj na tmavé dni bez slnka

KIRUNA - Za polárnym kruhom, v turistami vyhľadávanom meste Kiruna, si to obľúbil slovenský obranca Samuel Ivanič. Hravo si zvykol na dni bez slnka aj dni bez noci. Hokejovo každým rokom napreduje a nasledujúcej sezóne chce so svojim mužstvom Kiruna IF pokúsiť postúpiť z tretej ligy do druhej najvyššej súťaže. 24-ročný Banskobystričan v rozhovore pre hokejovysvet.sk hovoril o viacerých zaujímavých témach.
Zdroj: 35134
Zdieľajte:

Prečo si sa rozhodol predĺžiť zmluvu?

Minulú sezónu mi to v Kirune hokejovo vyhovovalo, postúpili sme do nadstavbovej časti, škoda že nevyšlo play-off. V nadchádzajúcej sezóne máme ciel dostať sa do play-off a ísť čo najvyššie. Momentálna svetová situácia s pandémiou mi pomohla sa rozhodnúť zotrvať v tíme, plus som nechcel riskovať, že pôjdem do niečoho neznámeho.

Aké máš ciele v novej sezóne?

Urobiť čo najlepší výsledok s tímom, čo to je dostať sa do Kvalserien a hrať o postup do Allsvenskan (druhá najvyššia švédska súťaž). Môj osobný je byť lídrom tímu a zlepšiť ofenzívnu hru.

Prečítajte si aj

NAŽIVO: Sledujte všetky prestupy a špekulácie vo svete hokeja

V tretej švédskej lige hrajú viacerí Slováci. Ste v kontakte?

Áno, samozrejme sme. S niektorými chalanmi som sa poznal už zo Slovenska a niektorých som spoznal až tu vo Švédsku.

V Kirune sú dva tímy hrajúce rovnakú súťaž. Ako by si opísal rivalitu medzi IF a AIF?

Je to mestské derby, týždeň pred a po o tom rozpráva celé mesto. Keď už zápas príde, vždy to je v Kirune veľká udalosť. Štadión sa vypredá a na ľade si nič nedarujeme. Medzi klubmi je naozaj veľká rivalita.

Aké sú podmienky pre hráčov v klube?

Podmienky v klube sú na vysokej úrovni. Na čom sa dohodneme, to platí. Máme prerobenú halu ktorú zdieľame s rivalom AIF.

Koľko divákov chodí na zápasy vo vašej súťaži?

Na naše domáce zápasy chodí okolo 1500 divákov, podľa toho s kým hráme. Poprípade, keď hráme derby, tak je vždy plná hala.

Prečítajte si aj

Dva roky v Banskej Bystrici boli úžasné, všetko fungovalo veľmi profesionálne, hovorí Ceman

Ako sa žije za polárnym kruhom? Aké to je, že v zime prakticky nevidíš slnečné svetlo a potom v lete je vidno aj v noci?

Nerobí mi to žiadny problém. Telo si na to zvykne, tento rok bola relatívne slabá zima. Pod mínus dvadsať hádam ani nebolo. Tma v zime vôbec nie je taká zlá, ako to znie, pretože je tu pomerne veľká snehová nádielka, ktorá tie dlhé noci osvetlí a hlavne vďaka tomu to tu nie je až také tmavé ako napríklad v južnejšie položených mestách, kde nie je toľko snehu. V lete zase naopak človek musí spať zo zatiahnutými žalúziami, pretože slnko prakticky nezapadá.

Vo Švédsku to bude už tvoja šiesta sezóna. Obľúbil si si túto krajinu?

Áno, Švédsko som si obľúbil po hokejovej či životnej stránke.

Čo sa týka cestovania na zápasy, je náročné?

Cestovanie je určite náročnejšie ako na Slovensku. Cestujeme vždy deň pred zápasom. Švédsko je na pobreží rovina a cesty sú skoro priame čiže v autobuse, ktorý máme, sa to dá hravo zvládnuť. Keď máme hrať zápas, ktorý je vzdialený viac ako 1000 kilometrov, tak letíme.

Ako sa dá v Kirune tráviť voľný čas?

Kiruna je pomerne lákavým strediskom pre turistov kvôli široko ďaleko najlepšie viditeľnej polárnej žiare a tak isto sa v jej okolí nachádza viacero národných parkov, takže možností na rozptýlenie je dostatok. Priamo v meste je lyžiarsky svah a veľa ďalších voľnočasových aktivít ako v každom inom meste. Ja sa vo svojom voľnom čase okrem iného venujem aj štúdiu na univerzite.

Čo ty a švédčina?

Viem hovoriť tak pol na pol, dohovorím sa. Momentálne som začal chodiť na kurz, aby som sa v nej zlepšil a naučil sa ju aj po gramatickej stránke, pretože všetko čo viem mám zo šatne a od kamarátov. Človek sa ale dokáže zaobísť aj bez švédčiny. Švédi perfektne ovládajú angličtinu, ak by niekedy nastal problém, ľahko si pomôžem.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články