Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Dva roky v Banskej Bystrici boli úžasné, všetko fungovalo veľmi profesionálne, hovorí Ceman

BANSKÁ BYSTRICA - Kanadský tréner Dan Ceman po dvoch sezónach nebude pokračovať na lavičke HC ´05 iClinic Banská Bystrica. V slovenskej Tipsport lige vyhral jeden majstrovský titul a šancu na druhý mu prekazilo ukončenie súťaže kvôli pandémii koronavírusu.
Zdroj: 34391
Zdieľajte:

Stal sa prvým trénerom "baranov" s tridsať a viac výhrami po šesťdesiatich minútach v dvoch sezónach, navyše to bolo po sebe. Celkovo vyhral 95 zápasov, odkoučal rovných 140 stretnutí vrátane Ligy majstrov. Okrem iného sa stal prvým zámorským hlavným trénerom s titulom v najvyššej slovenskej súťaži. Do roku 2019 sa to podarilo len Slovákom a Čechom.

"Mám za dva roky veľa skvelých spomienok, pracoval som so skvelými ľuďmi, veľa takých som spoznal aj mimo štadióna, bavilo ma to," hovorí Ceman exkluzívne pre hokejovysvet.sk: "Najlepší moment je samozrejme zisk titulu. Celkovo to bolo skvelé, manželke a dcére sa tiež páčilo. Zažili sme špeciálne momenty, bolo to úžasné," pochvaľuje si.

Prečítajte si aj

NAŽIVO: Sledujte všetky prestupy a špekulácie vo svete hokeja

46-ročný kouč sa stále nachádza v Banskej Bystrici a vzhľadom na situáciu tu možno bude až do leta, s čím tak trochu počíta. Sám hovorí, že je v najbezpečnejšej krajine sveta.

Ceman len v superlatívoch hovoril aj o podmienkach v HC ´05: "Okolo klubu to bolo celé skvelé. Odkedy som prišiel. Aj keby som to porovnal s viacerými krajinami, kde som pôsobil, tak tu to fungovalo profesionálne. Stále sme mali k dispozícii napríklad fyzioterapeutov. Klub mal podchytené maličkosti. Každý robil svoju prácu kvalitne," tvrdí.

Dôležité bolo poskladať aj správny hráčsky káder. Ten mal na starosti primárne Július Koval, ale s kanadským lodivodom úzko komunikoval: "S Júliusom sme mali skvelý pracovný vzťah, chceli sme podobných hráčov, vždy sme sa zhodli. Bolo to excelentné," pokračuje.

Rovnako tak si sadol so svojimi trénerskými asistentmi: "Ivan Droppa, Matúš Kostúr a v minulej sezóne tiež Michal Hudec, boli skvelí. Mali sme skvelý vzťah a medzi sebou vysokú dôveru. Výborne sme vychádzali aj ľudsky," prezradil Ceman.

Každý mal svoje úlohy rozdelené, a tak do seba všetko zapadalo: "Matúš odviedol skvelú prácu s brankárom Williamsom, tým pádom Stephon zažil výborné play-off v roku 2019, kde bol dôležitý pri zisku titulu," spomínal.

"Ivan má skvelý hokejový zmysel, odvádzal skvelú prácu. Všetko prekladal, čo bolo pre neho ťažké, keďže do toho musel dávať také emócie ako ja. Bolo veľmi jednoduché spolupracovať s ním. Tiež keď prišiel Hudy, tak dobre zapadol," hovorí.

Prečítajte si aj

Beskorowany sa cíti ako majster, hokejové povinnosti však vystriedajú tie rodičovské

"Pracovali sme s mnohými skvelými hráčmi. Získali sme hráčov, ktorých sme potrebovali. Hráči vždy chápali, že sa musia prispôsobiť tímovému úspechu, všetci sa sústredili na titul a jeho získanie," povedal Ceman pre náš web.

"V sezóne 2018/19 sme mali možno zručnejších a šikovnejších hráčov hráčov, ale rovnako tak v poslednej sezóne sme mali veľmi dobrých hráčov. Počas sezóny sme získali kvalitné posily, ktoré skvele zapadli ako napríklad Mlynarovič, ale aj Kriška či Ihnačák. Vytvorila sa partia, ktorá držala spolu aj mimo ľadu. Možno sme nemali až taký technický tím, ale charakterovo to bolo úžasné. Vyprofilovali sa veľkí lídri ako Bartánus, Mihalik alebo Ďatelinka. V kabíne to bolo cítiť. Každý deň odvádzali maximum," konštatoval rodák z Windsoru.

Napriek tomu, že Banská Bystrica pod Cemanovým vedením vyhrala dvakrát základnú časť a jeden titul, zápasy v Tipsport lige boli často veľmi vyrovnané: "V mojom prvom roku sme mali naozaj problém poraziť Poprad. Bol to pravdepodobne najťažší súper ten rok, teraz sme sa natrápili s Michalovcami. Odohrali sme proti nim niekoľko ťažkých zápasov. Výhra v Poprade počas semifinále play-off bola veľká vec, tam sa hralo ťažko, oni predvádzali dobrý hokej. V play-off to bola bitka, nakoniec sme to zvládli, bola to však parádna séria. Hráči odviedli maximum," zamýšľal sa.

"Taktiež proti Trenčínu sme to nemali ľahké a tento rok to bolo emóciami vypäté aj so Slovanom. Samozrejme Zvolen je našim rivalom, vždy to bolo vzrušujúce, napínavé. Ak by som mal vybrať jedného súpera, ktorého bolo najťažšie poraziť, tak by som ostal pri Poprade," doplnil.

Prečítajte si aj

Tipsport liga zverejnila nové dôležité dátumy

Na Slovensku zažil aj jeden nesmierne špeciálny moment. Bežná tlačová konferencia po nemenovanom zápase Tipsport ligy sa raz premenila na nezabudnuteľný zážitok, keďže pred dverami miestnosti, kde prebiehala tlačovka, si niekoľko ľudí dosť nahlas riešilo nejaké veci.

"Bol to asi najnezvyčajnejší moment v mojej kariére. Ľudia sa tam hádali, neviem prečo a ani čo sa dialo, ale snažil som sa dostať z tej tlačovky čo najskôr. Určite si to budem pamätať veľmi dlho. Neskôr som sa na tom zasmial, ale vtedy mi nebolo všetko jedno. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť," usmieval sa Ceman pri tejto spomienke.


"Bola to skvelá skúsenosť a úžasne strávený čas. Veľmi si vážim, že ma Kovalovci priviedli do Banskej Bystrice. Celé dva roky boli fantastické."


Čo mu prinesie sezóna 2020/21 je ešte ťažké hovoriť: "Všetko ide teraz pomaly. Nie je ideálny čas riešiť budúcnosť, kluby riešia hlavne financie a až potom hráčov či trénerov. Musím byť trpezlivý. Priznávam, že nejaké kontakty už prebehli, ale musím byť trpezlivý a počkať," dodal Dan Ceman v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články