Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Z Tipsport ligy do ďalekej Ázie: Kto zvolil cestu za exotikou?

BRATISLAVA - Hokejová exotika v Ázií je v posledných rokoch lákavá. Dotkla sa aj zahraničných hokejistov, ktorí si svoje odohrali v Tipsport lige.
Zdroj: 22071
Zdieľajte:

Južná Kórea a Japonsko ponúkajú v Ázijskej lige dobrodružstvo. Spoznávanie novej kultúry a možnosť dostať sa na miesta, na aké sa bežne hokejisti nepozrú plus lukratívne finančné podmienky. Oproti slovenskej Tipsport lige neporovnateľné. Zahraniční hokejisti si zarobia v nadnárodnej lige raz toľko a možno aj viac ako u nás.

Hlavne preto v posledných rokoch láka Ázijská liga množstvo hlavne zámorských hráčov. Počas minulého ročníka sa v nej predstavil ale napríklad aj kedysi slávny ruský útočník Alexander Frolov, svojho času hviezda Los Angeles Kings. Mená ako Matt Dalton, Alex Plante, Eric Regan, Mike Testwuide, Brian Young, Brock Radunske a Michael Swift sú dokonca reprezentantmi Južnej Kórei. Pritom v nej do určitého bodu kariéry boli maximálne prstom na mape.

Prečítajte si aj

VIDEO Higgs bude po odchode z Banskej Bystrice hrávať v Južnej Kórei

Prvou výraznejšou "lastovičkou" odchádzajúcou z priamo Tipsport ligy bol americký brankár Jason Bacashihua. Ten v roku 2017 ako jednotka výrazne prispel k zisku historicky prvého titulu pre HC ´05 iClinic Banská Bystrica. Následne prijal ponuku tímu Gangwon High 1. Prezident slovenského klubu Juraj Koval v exkluzívnom rozhovore pre náš portál vtedy povedal, že ho zlákali finančné podmienky, ktorým "barani" nedokázali konkurovať.

Z tímového pohľadu však "Cash" nezažil ideálny ročník. Jeho mužstvo skončilo na poslednom mieste súťaže napriek tomu, že dnes 36-ročný gólman talianskeho tímu Sterzing/Vipiteno inkasoval priemerne 2,81 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov mal na úrovni 91,3%.

Pred rokom sa stal posilou japonského Nippon Paper Cranes kanadský gólman Drew MacIntyre. Ten prišiel do Zvolena pred play-off a aj keď bol v základnej časti skvelý, tak vo vyraďovacej fáze jeho kúzlo jemne pominulo. Ani on nezabránil vypadnutiu v semifinále s Trenčínom. Každopádne, v Ázijskej lige pomohol svojmu mužstvu dostať sa do finále play-off. Tam sa však tešil ruský tím PSK Sakhalin.

MacIntyre inkasoval v priemere základnej časti aj play-off zhruba rovné dva góly na jeden zápas a percentuálna úspešnosť zákrokov bola v jeho ponímaní 92,6 percent. V novej sezóne ostáva v rovnakej lige, prestupuje však do Oji Eagles. Kanaďanovým spoluhráčom bol ruský útočník Vjačeslav Trukhno. Skúsený hokejista nazbieral počas základnej časti 23 kanadských bodov, viac v tíme nemal nik. V play-off pridal dva. Rodák z Voskresensku hrával na Slovensku za Banskú Bystricu počas majstrovskej sezóny 2016/17, potom na rok odišiel do nórskeho Lørenskogu.

Prečítajte si aj

Na Slovensko spomína v najlepšom, teraz si užíva život ako z kreslenej rozprávky v Japonsku

Priamo z Tipsport ligy do Ázie si to pred pár dňami oficiálne namieril Brock Higgs. 27-ročný center v uplynulej sezóne vyhral svoj druhý majstrovský titul s HC ´05 iClinic Banská Bystrica za tri roky. V základnej časti odohral 42 stretnutí, získal v nich až 59 bodov. V play-off bodoval desaťkrát. Po novom ho bude zamestnávať kórejský Daemyung Killer Whales. Za ten si v uplynulej sezóne zahral napríklad aj Alexander Frolov.

V sezóne 2012/13 prišiel z druholigového nemeckého celku Eispiraten Crimmitschau do Banskej Bystrice kanadsko-čiernohorský útočník Ned Lukačevič. V drese "baranov" získal jedenásť bodov v pätnástich stretnutiach. Hokejový cestovateľ, ktorý hral v devätnástich rôznych tímoch počas jedenástich sezón, si to zo Slovenska namieril do japonského tímu Tohoku Free Blades. Oficiálne je on prvým mužom, ktorý nabral zo Slovenska priamy smer Ázia. Po desiatich stretnutiach a siedmich bodoch sa však sťahoval do ECHL, ročník dohral v škótskom Fife Flyers.

Dnes už 39-ročný bek Troy Milam hrával dve sezóny za Gangwon High 1. V prvej sezóne získal osemnásť bodov a po vypadnutí ju prišiel dohrať do Nitry, kde sa ale s bratom Jamiem netešili z titulu. V tej minulej zaknihoval ešte o päť bodov viac, znova z toho nebolo play-off. Nový ročník odohrá za konkurenčný celok Anyang Halla, ktorý má na konte rekordný počet päť titulov.

Posledné tri sezóny strávil v Nitre, štvrtá ho čaká. V ročníku 2014/15 však patril do japonského Nikko Icebucks bek Mitch Versteeg. Okrem štrnástich kanadských bodov zaujalo hlavne jeho 108 trestných minút. Viac mali len traja hráči. Za Nikko Icebucks hrával v sezóny 2015/16 Kyle Wharton, ktorý na Slovensku obliekal dres HKM Zvolen. V Ázijskej lige získal 22 kanadských bodov, jeden pridal v play-off.

Prečítajte si aj

Históriu Tipsport ligy písali spolu, ale každý zvlášť: Teraz ich čaká spoločné pôsobenie pod Alpami

Doposiaľ v Ázijskej lige, ktorá funguje od sezóny 2003/04, nehral žiadny slovenský hokejista. Niekoľko českých hráčov však áno, najznámejší je asi obranca Karel Pilař. Rovnako tak sa v histórii súťaže ešte ani raz netešil z titulu hokejista s minulosťou v slovenskej Tipsport lige. Len trikrát sa stalo, aby takýto hokejista získal individuálne ocenenie. Troy Milam strelil v sezóne 2017/18 desať gólov, čo bolo najviac medzi obrancami. Rovnaký počet ale nazbieral aj Hyeok Kim.

V uplynulom ročníku hviezdil kazašský brankár Alexej Ivanov. Toho si fanúšikovia môžu pamätať z dresu Popradu. Zaň chytal počas ročníka 2017/18. Potom odišiel do tímu Daemyung Killer Whales, v ktorého drese sa stal MVP základnej časti aj najlepším brankárom sezóny.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články