Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Legendárny útočník z bratského tria oslavuje jubileum

BRATISLAVA - Anton Šťastný, najmladší z legendárneho bratského útočného tria, bude mať v pondelok 5. augusta 60 rokov. Spolu s bratmi Petrom a Mariánom sa Anton Šťastný stal nielen hokejovou ikonou Slovana Bratislava, ale aj klubu NHL Quebecu Nordiques.
Zdroj: 32145
Zdieľajte:

V roku 1979 sa s bratmi v jednej útočnej formácii výraznou mierou podieľal na zisku jediného federálneho ligového titulu Slovana Bratislava. Legendárny útok bratov Šťastných nastrieľal v nezabudnuteľnej sezóne 1978/1979 rekordných 109 gólov. Do historických štatistík NHL sa spolu s bratom Petrom zapísal v drese Quebecu Nordiques. V zápase proti Washingtonu Capitals 22. februára 1981, v ktorom Quebec zvíťazil 11:7, dosiahli obaja bratia osem kanadských bodov. Center Peter dal štyri góly a na štyri prihral a krídelník Anton trikrát skóroval a päťkrát asistoval.

Prečítajte si aj

VIDEO Hokejista, na ktorého sa nevzťahuje kvóta cudzincov: Slovenská liga je niekde inde

Kariéru Antona Šťastného zdobí nielen striebro z majstrovstiev Európy hráčov do 18 rokov (1977), či strieborná medaila zo svetového šampionátu hráčov do 20 rokov z roku 1979, ale aj striebro z moskovských majstrovstiev sveta z toho istého roku. Anton Šťastný sa narodil 5. augusta 1959 v Bratislave. Podobne ako jeho bratia hokejovo vyrastal v bratislavskom Slovane. Belasý dres si prvýkrát obliekol už ako 16-ročný v roku 1975. Natrvalo sa v kádri Slovana ako útočník usadil v rokoch 1977-1980.

Prečítajte si aj

Slovensko obhájilo prvenstvo, Petrovický: Hráči nás počúvali a správne reagovali!

V sezóne 1978/1979 sa výraznou mierom zaslúžil o historický triumf "belasých" v najvyššej hokejovej súťaži v bývalom Československu. Slovan Bratislava pod vedením trénera Ladislava Horského vyhral totiž federálny ligový titul, ktorý v poslednom zápase korunoval domácim víťazstvom 6:2 nad vtedajšou Teslou Pardubice. Najmladší z bratského útočného tria strelil v tejto víťaznej sezóne 32 gólov. Po mladom talentovanom útočníkovi samozrejme poškuľovali aj skauti zo zámoria. V roku 1978 ho draftoval Detroit Red Wings v poslednom amatérskom drafte v 12. kole zo 198. miesta. O rok neskôr vo vstupnom drafte ho Quebec Nordiques draftoval v 4. kole z 83. miesta. Politické dôvody prevládajúce v Československu mu však neumožnili legálne vycestovať a hrať v najprestížnejšej hokejovej súťaži.

Prečítajte si aj

VIDEO Michalovce napodobnili Banskú Bystricu

Za veľkú mláku do NHL sa dostal za oveľa dramatickejších okolností. Po turnaji o Pohár európskych majstrov v auguste roku 1980, na ktorom sa zúčastnil aj Slovan, sa z Rakúska do Bratislavy nevrátil. Spolu s bratom Petrom emigrovali do Kanady. Svojim útekom výrazne skomplikovali život bratovi Mariánovi, z ktorého sa zo dňa na deň stala nežiaduca osobnosť, prenasledovaná Štátnou bezpečnosťou (ŠtB).

Prečítajte si aj

VIDEO Vystuží útok Nitry dvojnásobný držiteľ Stanley Cupu?

Začiatkom roka 1981 bola situácia Mariána Šťastného a jeho rodiny natoľko neznesiteľná, že sa rozhodol emigrovať aj on. Po strastiplnom úteku cez Rakúsko a bývalú Juhosláviu sa v kanadskom Quebecu s bratmi stretol 6. júna 1981. Spolu s nimi sa úspešne etabloval v tíme NHL Quebec Nordiques, v ktorom vytvorili podobne ako v Slovane nezastaviteľné ofenzívne trio. Najmladší z hviezdneho tria bratov Šťastných odohral v NHL v drese Quebecu Nordiques v rokoch 1980-1989 650 zápasov, v ktorých strelil 252 gólov a zaznamenal 384 asistencií. Po skončení úspešného účinkovania v NHL odišiel Anton Šťastný do Švajčiarska, kde jednu sezónu v 1989/1990 strávil vo Fribourgu-Gottéron a nasledujúci ročník v tíme EHC Olten.

Prečítajte si aj

VIDEO Koniec kariéry Ovečkina? Nechcem mať rozbité končatiny, tvrdí

V drese československej reprezentácie dal 25 gólov. V roku 1979 získal na MS v Moskve striebro, pričom na šampionáte v šiestich zápasoch strelil päť gólov a raz asistoval. Československo reprezentoval aj na zimných olympijských hrách (ZOH) v roku 1980 v Lake Placid, kde počas hokejového turnaja odohral šesť zápasov, v ktorých nazbieral osem bodov za štyri góly a rovnaký počet prihrávok.

Prečítajte si aj

VIDEO V Slovane ostáva skúsený obranca z predošlých sezón, v Tipsport lige nastúpi po pätnástich rokoch!

Pred blížiacimi ZOH v Lillehammeri v roku 1994 ho brat Peter presvedčil, aby sa pod dvoch rokoch vrátil opäť k hokeju. Za Slovensko odohral Anton Šťastný celkovo 15 zápasov, v ktorých strelil osem gólov. Na olympiádu sa pre disciplinárny trest nedostal a tak definitívne ukončil bohatú hokejovú kariéru. V rokoch 2004-2006 pôsobil ako člen vedenia švajčiarskeho klubu HC Lausanne.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články