Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hokejová exotika #1: Kolumbia

BRATISLAVA - V novej sérii článkov sa pozrieme na poriadne hokejovo exotické krajiny. Začíname v Kolumbii.
Zdroj: 30712
Zdieľajte:

Kolumbia, nachádzajúca sa v Južnej Amerike, je krajinou, v ktorej veľa ľadu nenájdeme, aj keď v sebe ukrýva množstvo hôr. Národným športom je jednoznačne futbal. Národný hokejový tím mal svoju premiéru v roku 2014, kedy sa prvýkrát zúčastnil na Panamerických hrách v ľadovom hokeji.

Prečítajte si aj

Koľko legionárov majú momentálne vo svojich tímoch slovenské kluby Tipsport ligy?

Čelil ďalším exotickým krajinám ako Mexiko, Brazília či Argentína. V oficiálne prvom zápase porazila Kolumbia 11:1 Argentínu, avšak na turnaji skončila tretia. Ďalšie dva roky už ale Kolumbia Panamerické hry vyhrala.

V tíme bol aj mladý, vtedy len 17-ročný a dnes 20-ročný brankár Zack Frost Grisalez, ktorý sa narodil v Bogote, hlavnom a najväčšom meste Kolumbie, avšak vyrastal vo Švédsku: "Môj kontakt s národným tímom rodnej krajiny vznikol tak, že som si ho našiel na Facebooku, kde som poslal správu a následne mi odpísali, že je skvelé, že som sa ozval," prezradil nezvyčajný spôsob nominácie Grisalez, ktorý aktuálne nastupuje za Florida Jr. Blades v americkej USPHL Premier.

Prečítajte si aj

VIDEO Víťaz Stanley Cupu s Chicagom ukončil kariéru vo veku 31 rokov

Najznámejším rodákom ale zďaleka nie je. Tým je jednoznačne Edwin Hedberg. 24-ročný krídelník pochádza z Medellínu. Už ako malý sa presunul do Švédska, kde ho vychoval Östersunds IK. V sezóne 2013/14 debutoval za MoDo v SHL, tri sezóny nastupoval za Medveščak Záhreb v KHL a posledných dva a pol roka pravidelne hrával za Rögle BK a teraz za Skellefteå AIK v najvyššej švédskej súťaži. "Tre kronor" reprezentoval prakticky vo všetkých juniorských vekových kategóriách, štyrikrát nastúpil aj za seniorský tím. Preto tento útočník tmavej pleti nemôže reprezentovať Kolumbiu. Práve jeho výzor s ním spojil aj rasistické prejavy, keď po ňom v Moskve, v zápase Medveščaku proti Spartaku, priletel banán.

Najznámejším reprezentantom Kolumbie tak ostáva obranca Daniel Echeverri. Rodák z Medellínu päť rokov hrával za Florida Gulf Coast University v ACHA, potom dve sezóny za Macon Mayhem v SPHL, odkiaľ to v tomto ročníku dotiahol až do ECHL. Zmluvu mu ponúkol Greenville Swamp Rabbits.

Prečítajte si aj

Bývalý obranca Banskej Bystrice si našiel nový klub: Po odchode z Floridy sa vracia do Francúzska

V Kolumbii sa narodili aj ďalší zaujímaví hráči, ako 32-ročný Fín Camilo Miettinen, ktorý odohral takmer 350 duelov v Liige, Holanďan Julian van Lijden, útočník tmavej pleti hráva v nižších nemeckých ligách, alebo iba 21-ročný švédsky obranca Hugo Enock, ktorého vychoval Färjestad BK. Za ten si 35-krát zahral v SHL, aktuálne má stále miesto v zostave Leksandsu v Allsvenskan.

Top formácia hráčov pochádzajúcich z Kolumbie: Zack Frost Grisalez - Daniel Echeverri, Hugo Enock - Edwin Hedberg, Camilo Miettinen, Julian van Lijden

Zdieľajte:
Zdroje informácií: wikipedia.com, eliteprospects.com, eurohockey.com

Diskusia

Podobné články