Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ťažšie bolo ubrániť Malkina, ako Crosbyho, hovorí Fraser. Najradšej spomína na NHL debut v rodnom meste

ZVOLEN - 32-ročný kanadský obranca Mark Fraser v NHL odohral za NJ Devils, Toronto Maple Leafs a Edmonton Oilers 224 zápasov. Minulú sezónu strávil v TPS Turku, v tejto zatiaľ nastúpil za HKM Zvolen desaťkrát. Strelil jeden gól, dvakrát asistoval a pripísal si 55 trestných minút. V exkluzívnom rozhovore pre náš portál hovoril o Zvolene, slovenskej lige, ale spomínal aj na pôsobenie v NHL.
Zdroj: 30628
Zdieľajte:

Prečo si sa rozhodol prísť do Zvolena?

"Dlho som trénoval, ale nemal som žiadne dobré ponuky. Niekoľko som ich odmietol, pretože sa mi nepáčili. Nakoniec som si vybral Zvolen z viacerých dôvodov. Najväčším bolo, že som už nemohol byť dlhšie bez klubu, pretože sezóna sa dávno rozbehla. Keď teda prišla ponuka, tak som cítil, že sa chcem vrátiť do zápasového diania. Vedel som, že mužstvo je na prvom mieste v tabuľke, takže to mi zjednodušilo rozhodovanie."

Prečítajte si aj

VIDEO V Nových Zámkoch tiekli nervy: Fraser zmastil Urbana, zasahovať musela aj polícia!

Poznal si niekoho v šatni pred príchodom?

"Jediný, o ktorom som niečo tušil, bol Garett Mitchell, pretože som proti nemu hral v AHL, no nepoznali sme sa osobne. Boli sme len súperi. Potom som spoznal ďalších zámorských hokejistov, ktorí tu pôsobia, následne ďalších spoluhráčov. Už minulý rok vo Fínsku som zistil, že keď niekoho v mužstve poznáte, tak je to určite lepšie, pretože vám pomôže prispôsobiť sa. V Severnej Amerike som vždy veľmi dobre vychádzal s európskymi hráčmi, vtedy som sa im snažil pomáhať ja, teraz sa to teda otočilo."

Čo si myslíš o kvalite Tipsport ligy?

"Hrajú v nej mnohí naozaj nesmierne šikovní hráči. Na druhej strane, tímy nie sú vyrovnané, je rozdiel medzi top mužstvami a celkami zo spodnej časti tabuľky. Proti niektorým tímom je veľmi náročné hrať. Napríklad Košice alebo Banská Bystrica sú náročnými súpermi. Keď hrajú disciplinovane, tak zvyšujú kvalitu ligy."

Prečítajte si aj

VIDEO Fraser o bitke v Nových Zámkoch: Musel som chrániť svojho kapitána

Čo očakávaš od tejto sezóny?

"Určite som rád a teším sa z novej príležitosti v mojej kariére. Prišiel som však do tímu, ktorý bol na prvom mieste tabuľky a aj keď sme trochu zišli z cesty, tak sme silné mužstvo, čo určite chceme ukázať v play-off a vyhrať titul. Máme tím, ktorý to môže dokázať."

Vo februári aj teba čaká Winter Classic. Tešíš sa?

"Jednoznačne, som nadšený. Počas kariéry som už hral zápasy pod holým nebom. Raz to bolo v Kalifornii a druhýkrát za Toronto Maple Leafs proti Detroitu Red Wings, kedy celý čas snežilo, ale na tom zápasy bolo cez stotisíc divákov. Viem, aké skvelé to môže byť a teraz navyše preto, že Zvolen a Banská Bystrica sú veľkí rivali. Veľmi sa na to teším."

Niekoľko sezón si odohral v NHL. Čo to pre teba znamená?

"Znamená to veľmi veľa. Možno, keď si to tak spätne zoberiem, tak môžem byť trochu skleslý, že už tam nie som, ale na druhej to bol celoživotný sen, ktorý som si splnil. Mal som veľké šťastie, že som v NHL strávil niekoľko rokov a teraz môžem svoje skúsenosti využívať a rozdávať ďalej. Nielen mladým hráčom, ale všetkým spoluhráčom, špeciálne obrancom."

Spomínaš si na nejaký špeciálny zápas či moment z NHL?

"Moja prvá sezóna v Toronte Maple Leafs bola lock-out sezóna, takže bola skrátená. Na druhej strane, bola pre mňa najlepšia a špeciálna, pretože tím sedem rokov nepostúpil do play-off a až nám sa to konečne podarilo, takže to bolo úžasné. Mesto s niekoľkými miliónmi obyvateľov bola nadšené, žilo hokejom a vlastne aj tým, čo som robil ja. Ak by som ale mal vybrať jednu konkrétnu spomienku, tak by to bol môj prvý zápas v NHL, hral som za New Jersey Devils. Bolo to ale v Ottawe, kde som sa narodil. Hral som pred celou rodinou a všetkými priateľmi."

Prečítajte si aj

Smial sa na maminej streľbe, svoju však znova vyladil úžasne

Kto je najlepší hráč, s akým si hral?

"Bolo ich veľa. Hral som s Kovaľčukom, Jágrom, Brodeurom alebo Kesselom. Najlepší však bol Zach Parise. Keď som s ním hral, tak bol kapitánom v mužstve a aj v národnom tíme USA. Vtedy strelil cez štyridsať gólov za sezónu, to sa nepodarilo nikomu v našom mužstve."

Najlepší útočník, ktorému si čelil?

"Jevgenij Malkin."

Nie Crosby?

"Malkin bol väčší a silnejší. Pripomínal mi Maria Lemieuxa. Bol chytrý, rýchly a silný. Mal som vtedy čo robiť, aby som ho ubránil (smiech)."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články