Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci zabojujú v Pardubiciach o zlatý hetrik, ženy chcú medailu

BRATISLAVA - Slováci chcú v Pardubiciach získať zlatý hetrik, ženy chcú medailu
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovenskí hokejbaloví reprezentanti odcestovali na svetový šampionát do Pardubíc s odhodlaním nadviazať na medailové úspechy, ktoré žnú už od roku 1996. Od tej doby sa z každých majstrovstiev sveta vrátili s medailou, pričom na uplynulých dvoch turnajoch nenašli premožiteľa.

Celková bilancia tri zlaté, dve strieborné a šesť bronzových medailí radí hokejbal medzi najúspešnejšie kolektívne športy v histórii samostatného Slovenska. Svetovú elitu tentokrát privítajú Pardubice, po Litoměřiciach (1996) a Plzni (2009) sa MS uskutočnia v Českej republike po tretí raz. Muži absolvujú celkovo dvanásty šampionát, ženy čaká v poradí šiesty. Spoločný turnaj mužov a žien sa koná od roku 2007. Aj slovenské reprezentantky sú na tom v meradle úspechov podobne ako muži, na doterajších piatich MS dokázali ako jediné narušiť hegemóniu Kanaďaniek, keď v roku 2011 v Bratislave získali titul. Okrem toho dosiahli trikrát na strieborný stupienok a raz na bronzový.

Prečítajte si aj: VIDEO Dojímavý príbeh z Česka: 4-ročný fanúšik napísal list šampiónom, reakcia vás chytí za srdce!

Ambície oboch výberov sú teda najvyššie, cesta k úspechu ale nebude jednoduchá. Jaroslav Martinusík, ktorý sa v tejto sezóne tešil so Skalicou z premiérového titulu v slovenskej extralige, by mal na MS patriť medzi hlavných ťahúňov ofenzívy. V roku 2013 v Kanade prispel vo víťaznom finále gólom do siete Českej republiky, pred dvomi rokmi v Zugu patril medzi najlepších strelcov. "Verím, že som si nejaké góly nechal aj do Pardubíc. Záver sezóny som mal celkom dobrý, darilo sa mne aj mojim spoluhráčom. Dúfam, že skvelým kolektívom a dobrou hrou opäť prinesieme radosť medzi fanúšikov na Slovensku. Keď sa to nepodarilo hokejistom, chceme to napraviť my," uviedol 25-ročný kanonier. Príprava na šampionát bola kvalitná, hoci nie veľmi dlhá. Finále domácej súťaže sa skončilo až v predposledný májový víkend, reprezentácia však absolvovala niekoľko akcií aj v zime. "Bolo to náročné, pretože tréneri mali z čoho vyberať a my sme sa naozaj museli snažiť a vydať zo seba maximum. Príprava sa od tých predošlých nelíšila, tým, že sme dvakrát po sebe získali titul, k tomu ani nebol dôvod. Tréner Ďuris vedel, na čo nás má pripraviť, bolo to najmä o vytvorení dobrej partie, čo sa podarilo. Myslím si, že sme výborne zohratí," povedal pre TASR útočník Martin Kollár.

Okrem čistokrvných hokejbalistov, ktorí hrávajú slovenskú extraligu, nominoval tréner Jozef Ďuris do mužstva aj dvoch hokejistov. Obaja sa však mimo sezóny hokejbalu pravidelne venujú a na svetovom šampionáte sa nepredstavia po prvý raz. Patrik Svitana absolvuje svoje tretie MS, Marek Slovák dokonca štvrté. Zaujímavosťou je, že oboch hráčov povolal tento rok do národného tímu aj reprezentačný tréner hokejistov Zdeno Cíger. "Mal som dlhú sezónu, mesiac som oddychoval, ale už som dva týždne v plnom zaťažení. Hokejbalové MS mi pomôžu nabrať kondíciu, hrá sa tam vo veľkom tempe," povedal pre TASR Marek Slovák, ktorý by mal patriť medzi lídrov. "Som si vedomý svojej pozície v tíme, hoci začnem vo štvrtej formácii. Ale máme taký vyrovnaný a kvalitný káder, že nezáleží na tom, v akom útoku kto hrá. Čakajú sa od mňa góly, najmä v presilových hrách. Budem sa snažiť pomôcť čo najlepšie, z majstrovstiev sveta chceme opäť medailu," dodal útočník, ktorý bude v novej sezóne pôsobiť v bieloruskom klube Junosť Minsk.

Slovenské reprezentantky povedie na turnaji premiérovo trénerské duo Rišianová - Hric, ktoré má rovnako jasný cieľ. "Chceme získať medailu. Samozrejme najlepšie zlatú, ale v tejto konkurencii má cenu zlata každý jeden kov. Tím sme zložili jednak zo skúsených hráčok, máme v ňom aj potrebnú dravosť a mladosť. Dievčatá medzi sebou nerobia rozdiely a to by mohla byť naša najväčšia výhoda. Teda výborný a súdržný kolektív," povedal pre TASR jeden z dvojice trénerov Maroš Hric, ktorého slová potvrdila aj kapitánka Jana Kapustová. Tá Slovensko doteraz reprezentovala na všetkých MS. "Máme v tíme skúsené hráčky, ktoré doplnili mladé a šikovné dievčatá. Chceme sa prezentovať dobrou hrou a samozrejme aj výsledkom. Chceli by sme opäť zabojovať o zlato, aj keď Češky a Kanaďanky budú mať silné výbery," uviedla jedna z opôr ženského výberu.

Majstrovstvá sveta v Pardubiciach sa začínajú vo štvrtok 1. júna a končia 10. júna. Svetový šampionát v mužskej kategórii má na programe zápasy A-kategórie, ale aj nižšej B-kategórie. Práve dva najlepšie tímy z "béčka" sa o postup pobijú v baráži s dvomi najhoršími mužstvami z elitnej kategórie. Slováci sú úradujúci šampióni z uplynulých dvoch turnajov a v "meste perníkov" budú útočiť na zlatý hetrik. V A-skupine sa postupne stretnú s Indiou, Fínskom, Gréckom a Kanadou. V B-skupine sa o postup do vyraďovačky pobijú domáce Česko, USA, Portugalsko, Taliansko a Švajčiarsko. Ženy budú hrať systémom každý s každým, na záver vznikne tabuľka, ktorá určí štvoricu semifinalistiek. O finále si potom zahrajú prvý a štvrtý tím, druhú dvojicu budú tvoriť druhý a tretí tím. Slovenské ženy budú obhajovať zisk bronzových medailí z minulých MS, ktoré sa konali vo švajčiarskom Zugu.

Nominácia mužov na MS do Pardubíc:

Brankári: Stanislav Petrík (HBK Nitrianski Rytieri Nitra), Michal Mišovec (ŠK 98 Pruské/HBK PROTEF Považská Bystrica), Milan Glevaňák (MŠK VIPPOKERPRO Kežmarok)

Obrancovia: Filip Titka, Ivan Káčer (obaja HBK Nitrianski Rytieri Nitra), Roman Bujdák (HBK PROTEF Považská Bystrica), Jozef Minárik (LG ABHOKEJ Bratislava), Pavol Blahut (Leaders Ružinov), Radovan Zelenka (HBK HOKEJMARKET Skalica), Radovan Dejneka (MŠK VIPPOKERPRO Kežmarok), Tomáš Tupý (HBK Diaková)

Útočníci: Michal Hrivnák, Martin Kollár (obaja ŠKB Imperial Vitamins Martin), Milan Beniač, Marek Slovák (obaja HBK Nitrianski Rytieri Nitra), Jaroslav Martinusík, Milan Rampáček (obaja HBK HOKEJMARKET Skalica), Ivan Škultéty (LG ABHOKEJ Bratislava), Lukáš Maděra (ŠK 98 Pruské/MŠK VIPPOKERPRO Kežmarok), Boris Oravec, Libor Teplický, Patrik Svitana (všetci MŠK VIPPOKERPRO Kežmarok), Miroslav Božík (Jokerit Petržalka), Lukáš Piják (HBK PROTEF Považská Bystrica), Matúš Lipták (Sierre Lions)

Realizačný tím: tréner - Jozef Ďuris, asistent trénera - Aurel Nauš, manažér - Jaroslav Mihal, team manažéri - Ľuboš Jankovič, Peter Szabó, doktor - MUDr. Matej Glomba, masér - Rastislav Nemčovský, videoanalytik - Vladimír Moravčík.

Nominácia žien na MS do Pardubíc:

Brankárky: Zuzana Tomčíková, Daniela Zuziaková, Andrea Rišianová

Hráčky: Iveta Frühauf, Barbora Kežmarská, Petra Pravlíková, Denisa Lalíková, Gabriela Žitňanská, Lucia Záborská, Kinga Horváthová, Alexandra Gaborčíková, Patrícia Dzurinová, Jana Kapustová, Viktória Ihnaťová, Petra Jurčová, Lenka Krajňáková, Martina Stašová, Diana Görögová, Mária Gajdošová, Silvia Kochanová, Diana Vargová, Barbora Gauríková, Michaela Vršková, Martina Kľučiková, Katarína Finďová

Realizačný tím: Tréneri - Beáta Rišianová, Maroš Hric, Michael Bujňák - masér, Mudr. Miroslav Lakomý - lekár, Helena Škultétyová - technická vedúca tímu, Marcel Szilvaši - technický vedúci tímu.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články