Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Pod vedením Sekeru boj o postup do poslednej sekundy, napriek štyrom zdrvujúcim prehrám

PETROHRAD, MOSKVA - Návrat k 80. Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji, ktoré hostila Ruská federácia v roku 2016.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pri príležitosti 70. výročia hokeja v krajine sa šampionát vrátil do Ruska. Zatiaľ čo v roku 2000 bol v Petrohrade a neskôr v roku 2007 v Moskve, tak tentoraz sa uskutočnil v oboch metropolách s medailovým vyvrcholením v hlavnom meste štátu.

Slovenskú reprezentáciu viedol ako hlavný tréner prvý raz Zdeno Cíger, jeho asistentmi boli Miroslav Miklošovič a Ernest Bokroš. Slovensko odohralo všetky svoje zápasy v Petrohrade, na mieste, kde sa v roku 2000 tešilo z prvého seniorského kovu. Kapitánom reprezentácie sa stal Andrej Sekera. V tíme nechýbali ani ďalší hráči NHL Tomáš Jurčo, Marko Daňo a Martin Marinčin či skúsený Meszároš.

80. MAJSTROVSTVÁ SVETA V ĽADOVOM HOKEJI


(MOSKVA, PETROHRAD: 6. – 22. MÁJ 2016)

Prvý zápas – sobota 7.5.

Prvému zápasu nechýbal náboj, nielen na ľade, ale najmä v hľadisku. Na vedúci gól Marcinka odpovedal v presilovej hre Banham. Potom Slováci išli opäť do vedenia, ktoré v druhej časti navýšili. Šance Maďarov pochytal Konrád. Pečať výsledku dali Slováci gólom do prázdnej bránky a tešili sa z dôležitých bodov.

SLOVENSKO – Maďarsko 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)
Góly SR: 8. Marcinko (Graňák, Dravecký), 18. Jurčo (Sekera, Marinčin), 36. Sekera (Jurčo, Marinčin), 58. Lušňák (Hrnka, Švarný)

Druhý zápas – nedeľa 8.5.

V bránke SR sa objavil Július Hudáček a a už v 69. sekunde inkasoval. Slovensko sa rýchlo otriaslo a jeho kapitán vyrovnal. Francúzi strelecky držali krok, ale viac svojich príležitostí už nevyužili. Slovensko rozhodlo o svojej výhre zlepenými gólmi v závere druhej tretiny. Francúzom nepomohla ani výmena brankárov. Slovensko zdolalo svojho súpera najvýraznejšie za posledné roky.

SLOVENSKO – Francúzsko 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Góly SR: 4. Sekera (L. Hudáček, Viedenský), 14. Graňák (Dravecký, Lušňák), 35. Bakoš (Meszároš, Sersen), 36. L. Hudáček (Jurčo, Viedenský), 58. Jaroš (Viedenský, Jurčo)

Tretí zápas – utorok 10.5.

Slováci nabudení predchádzajúcou jasnou výhrou sa z prvého gólu tešili aj v dueli s Nemcami, keď doklepal puk do bránky Cehlárik. Vytriezvenie prišlo v druhej tretine, od ktorej Nemci korčuliarsky dominovali až trikrát prekonali Konráda. Po štvrtom kúsku v záverečnej časti ho nahradil J. Hudáček. Ani ten však neudržal čisté konto. Na druhej strane úspešne odolával slovenským strelám Pielmeier. Slovensko utrpelo jasnú prehru a výrazne znížilo tak svoje šance na postup do play-off.

SLOVENSKO – Nemecko 1:5 (1:0, 0:3, 0:2)
Gól SR: 9. Cehlárik (Bartánus, Mikuš)

Štvrtý zápas – streda 11.5.

Prvá časť sa niesla v znamení veľkého počtu vylúčení. Viac presiloviek hrali Bielorusi, ale J. Hudáčka neprekonali, v závere tretiny boli potrestaní dvomi minútami dvaja Bielorusi, čo využil po návrate z kabín Sekera do vedúceho gólu. Po zvýšení na 2:0 sa mohlo zdať, že o zápase je už rozhodnuté. Ukázal sa pravý opak, keď v tretej časti Bielorusi gólovo prevalcovali Slovákov a tešili sa z vôbec prvých bodov na turnaji.

SLOVENSKO – Bielorusko 2:4 (0:0, 2:0, 0:4)
Góly SR: 21. Sekera (Réway, M. Daňo), 37. Jurčo (Mikuš, L. Hudáček)

Boj Slovenska začína: Tipnite si na MS v hokeji a získajte 5 EUR ZDARMA a bonus až 999 EUR!

Piaty zápas – sobota 14.5.

Slováci potrebovali bodovať so silnejšími súpermi, ale na Kanadu nestačili hneď od začiatku. V prvej časti vyslali Slováci na Talbota len štyri puky, zatiaľ čo Kanaďania na Hudáčka až 14, dva skončili v jeho sieti. V druhej tretine inkasoval opäť dvakrát a Talbot ani raz, hoci pomer striel bol 11:9 v prospech SR. Záverečná časť skončila strelecky 3:10 a na góly 0:1. Slovensko neskórovalo a utŕžilo debakel.

SLOVENSKO – Kanada 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)

Šiesty zápas – nedeľa 15.5.

Prvá polovica duelu veľa vzruchu nepriniesla. Oba tímy najmä bránili. Zlomom stretnutia sa ukázalo vylúčenie Marinčina, ktoré potrestal Mikko Koivu v 32. minúte. Navyše vzápätí zvýšil vedenie Fínov Pihlström. Slováci sa do stretnutia vrátiť nedokázali. Ich zopár šancí pochytal Saros. Hudáček inkasoval ešte tri razy, dva z gólov vsietili Fíni v absolútnom závere stretnutia, a to 15 a 3 sekundy pred jeho koncom. Vzhľadom na vývoj zápasu bol ďalší debakel 0:5 až neuveriteľný.

SLOVENSKO – Fínsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Siedmy zápas – utorok 17.5.

Napriek trom prehrám v rade mali Slováci ešte stále šancu zabojovať o štvrťfinále, museli ale zdolať Američanov v riadnom hracom čase. Tí totiž predtým podľahli Nemcom 2:3. Vo vyrovnanom stretnutí šlo do vedenia Slovensko, USA nielen vyrovnalo, ale po góle Foligna v 43. minúte otočilo priebeh. Hudáček už viac gólov neinkasoval, ale Slováci dokázali zvíťaziť až gólom v predĺžení. Víťazný presný zásah Daňa tak mal kyslú príchuť.

SLOVENSKO – USA 3:2 pp (1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)
Góly SR: 19. Jaroš (Viedenský), 53. Skalický (Marcinko, Graňák), 61. M. Daňo (Švarný, Meszároš)

TABUĽKA ZÁKLADNEJ SKUPINY B: 1. Fínsko 21 b, 2. Kanada 18 b, 3. Nemecko 13 b, 4. USA 10 b, 5. SLOVENSKO 8 b, 6. Bielorusko 6 b, 7. Francúzsko 5 b, 8. Maďarsko 3 b

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Fínsko, 3. Rusko, 4. USA, 5. Česko, 6. Švédsko, 7. Nemecko, 8. Dánsko, 9. SLOVENSKO: J. Hudáček, Konrád, Baroš – Sekera (kapitán), Sersen, Meszároš, Švarný, Mikuš, Graňák, Marinčin, Jaroš – Réway, Jurčo, Cehlárik, Dravecký, Viedenský, Skalický, Lušňák, M. Daňo, Andrej Šťastný, Bartánus, T. Marcinko, L. Hudáček, Hrnka, Bakoš, tréner: Zdeno Cíger, 10. Nórsko, 11. Švajčiarsko, 12. Bielorusko, 13. Lotyšsko, 14. Francúzsko, 15. Maďarsko, 16. Kazachstan

FINÁLE: Kanada – Fínsko 2:0
O BRONZ : Rusko – USA 7:2

Najproduktívnejšími hráčmi Slovenska boli na šampionáte: Tomáš Jurčo 5 b (2+3), Andrej Sekera 4 b (3+1) a Marek Viedenský 4 b (0+4).

ČLÁNOK O PREDCHÁDZAJÚCICH MS 2015 TU

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články