Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V Ostrave s dvomi kapitánmi

OSTRAVA - Návrat k 79. Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji, ktoré hostila Česká republika v roku 2015.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Po jedenástich rokoch sa šampionát vrátil do Prahy a Ostravy. Organizátorom sa podarilo prekonať vlastný rekord návštevnosti MS. Turnaj navštívilo celkovo 741 690 divákov, čo tvorilo aj rekordný priemer 11 589 divákov na zápas. Maskotmi podujatia boli Bob a Bobek.

Slovenskú reprezentáciu dostal možnosť viesť aj v Českej republike, rodák z Klimkovic neďaleko Ostravy, Vladimír Vůjtek. Jeho asistentmi boli Peter Oremus a Vladimír Országh. Slovensko malo v Ostrave opäť domáce prostredie. Odohralo tu všetky súboje. Kapitánom reprezentácie sa pred MS stal Tomáš Kopecký. Najväčšími posilami z NHL boli Marián Gáborík a Tomáš Tatar.

79. MAJSTROVSTVÁ SVETA V ĽADOVOM HOKEJI


(PRAHA, OSTRAVA: 1. – 17. MÁJ 2015)

Prvý zápas – sobota 2.5.

Prvá tretina veľa vzruchu nepriniesla. Od druhej začali mať Slováci jasnú streleckú prevahu. V bránke Dánska však skvele chytal Galbraith. Skóre otvoril v 26. minúte v presilovke Bjorkstrand. Slováci vyrovnali až vo svojej piatej početnej výhode a v následnej minúte už viedli. O pol minúty to bolo už 2:2. Čoskoro Slovensko opäť viedlo, ale ani tento náskok neudržalo. Nielsen v 58. minúte vyťažil z tlaku po skončenej presilovke a prekonal Laca. Rozuzlenie priniesli až samostatné nájazdy. Najprv sa presadil Madsen, potom však zo Slovákov Viedenský i Daňo a Slovensko si tak pripísalo do tabuľky prvé dva body.

SLOVENSKO – Dánsko 4:3 sn (0:0, 0:1, 3:2 – 0:0, 1:0)
Góly SR: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 50. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, Laco), rozhodujúci samostatný nájazd Daňo

Druhý zápas – nedeľa 3.5.

Za Slovensko už nastúpili Jurčo a Tatar. Aj v tomto dueli mali Slováci značnú streleckú prevahu. Hviezdu spravili tentoraz z brankára Lalanda. Gáborík nepremenil v 5. minúte trestné strieľanie. Na gól sa čakalo až do 52. minúty, keď Laca prekonal Sergei Kosticyn. O minútu neskôr sa konečne presadili aj Slováci. Ich hrdinom sa stal skúsený obranca Andrej Meszároš, ktorý rozhodol aj následné predĺženie.

SLOVENSKO – Bielorusko 2:1 pp (0:0, 0:0, 1:1 – 1:0)
Góly SR: 53. Meszároš (L. Hudáček, Dravecký), 62. Meszároš (Jurčo, Tatar)

Tretí zápas – utorok 5.5.

Slovinci dokázali v šiestej minúte využiť hneď svoju prvú presilovku, keď sa presadil Urbas. Ďalšie ich šance, najmä v druhej tretine, pochytal Laco. Slováci nevedeli dlho prekonať Kristana. Podarilo sa im to až v treťom dejstve, v ktorom bol pomer striel 17:4 z pohľadu Slovenska. Vyrovnával v presilovke Meszároš. Slovinci pri jeho góle reklamovali Hudáčkov údajný faul na Kopitara v rohu klziska. Potom sa strelecky prebudil Gáborík, ktorý dvomi gólmi rozhodol o prvom trojbodovom triumfe Slovákov.

SLOVENSKO – Slovinsko 3:1 (0:1, 0:0, 3:0)
Góly SR: 48. Meszároš (Surový), 55. Gáborík (L. Hudáček, Surový), 60. Gáborík

Štvrtý zápas – streda 6.5.

Proti sedembodovým Slovákom nastúpili doposiaľ bezbodoví Nóri. Tí prehrali prvé tri duely s favoritmi skupiny. Kapitánom Slovenska bol v zápase Gáborík, keďže Kopeckého po nepresvedčivých výkonoch posadili tréneri na tribúnu. Vo vyrovnanom dueli sa dostali Slováci do dvojgólového vedenia a mali nakročené k zisku ďalších bodov. Potom však prišlo vylúčenie Surového, ktoré v 26. minúte potrestal Norstebo. Ten istý hráč využil na začiatku tretej tretiny aj vylúčenie Ďalogu. Vtedy už dával na 3:2 pre Nórov. Potom Meszároš nezmyselne pichol hokejkou Martinsena a dostal trest 5+DKZ. Slováci už vyrovnať nedokázali a touto prehrou akoby znegovali predchádzajúce dobré výsledky.

SLOVENSKO – Nórsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Góly SR: 19. Surový (Gáborík, L. Hudáček), 22. Ďaloga (Mikuš, Tatar)

Piaty zápas – sobota 9.5.

Slováci potrebovali bodovať so silnejšími súpermi. Obzvlášť potom, čo prehrali s Nórmi. Bielorusi mali po zdolaní Američanov 5:2 už desať bodov v tabuľke, čo bolo o tri viac ako vtedy Slovensko. Zápas s Fínmi, v ktorom viedol Slovákov ako kapitán navrátilec Kopecký, bol dlho bezgólový, a to hrali oba tímy dosť presiloviek. Skóre otvoril až v 51. minúte Donskoi. V 56. minúte prekonal Laca aj Aaltonen. Slováci Sarosa prestreliť nedokázali. Komarov pečatil fínsku výhru pri slovenskej power play gólom sedem sekúnd pred koncom. Zápas nedohral pre zranenie Daňo a do ďalších bojov MS už nezasiahol.

SLOVENSKO – Fínsko 0:3 (0:0, 0:0, 0:3)

Šiesty zápas – nedeľa 10.5.

Slováci po dvoch prehrách už nemali postupovú hru iba vo vlastných rukách, museli sa spoliehať aj na zaváhanie Bielorusov. Rusom išlo o lepšie tabuľkové postavenie pred štvrťfinále. Do bránky Slovenska sa prvýkrát na MS postavil Július Hudáček. Slováci už v 6. minúte viedli po prekvapujúcom zakončení svojho kapitána. Moziakin vyrovnával až v 28. minúte, keď sedel na trestnej lavici Jurčina. Na začiatku záverečného dejstva dostal Rusov do vedenia Tarasenko. Na jeho gól našiel odpoveď Gáborík svojim typickým zakončením. Bobrovského Slováci už viackrát neprekonali. O výhre Ruska rozhodol v predĺžení Panarin, keď prešiel celým klziskom a cez Jurčinu zakončil.

SLOVENSKO – Rusko 2:3 pp (1:0, 0:1, 1:1 – 0:1)
Góly SR: 6. Kopecký (Pánik, Dravecký), 50. Gáborík (L. Hudáček)

Siedmy zápas – utorok 12.5.

Slováci hrali už iba o česť, zatiaľ čo Američania o prvé miesto v skupine. V bránke SR začal chytať Laco, ale už v piatej minúte ho po druhom góle USA vymenil J. Hudáček. Keď v 21. minúte skórovali Američania tretí raz, tak sa mohlo zdať, že sa zápas bude už len dohrávať. Prišla však gólová smršť Slovákov a všetko bolo naruby. Chvíľu dokonca viedli 4:3. Do šatní sa však išlo za vyrovnaného stavu. V tretej tretine gól nepadol a keď sa už všetci chystali na nájazdy, rozhodol o americkom triumfe Eichel.

SLOVENSKO – USA 4:5 pp (0:2, 4:2, 0:0 – 0:1)
Góly SR: 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. Jánošík (Gáborík, Sersen), 37. Dravecký (Ďaloga, Kopecký), 39. Bartovič (Graňák)

TABUĽKA ZÁKLADNEJ SKUPINY B: 1. USA 17 bodov, 2. Fínsko 16 b, 3. Rusko 15 b, 4. Bielorusko 14 b, 5. SLOVENSKO 9 b, 6. Nórsko 6 b, 7. Dánsko 4 b, 8. Slovinsko 3 b

KONEČNÉ PORADIE: 1. Kanada, 2. Rusko, 3. USA, 4. Česko, 5. Švédsko, 6. Fínsko, 7. Bielorusko, 8. Švajčiarsko, 9. SLOVENSKO: J. Laco, J. Hudáček, Konrád – Jánošík, Meszároš, Sersen, Jurčina, Mikuš, Marek Ďaloga, Graňák, Baranka – Gáborík (kapitán v dueli s Nórskom), Michel Miklík, T. Kopecký (kapitán), Pánik, Bližňák, Bartovič, Surový, Marko Daňo, L. Hudáček, Viedenský, Lušňák, Dravecký, Tatar, Jurčo, tréner: Vladimír Vůjtek st., 10. Nemecko, 11. Nórsko, 12. Francúzsko, 13. Lotyšsko, 14. Dánsko, 15. Rakúsko, 16. Slovinsko

FINÁLE: Kanada – Rusko 6:1
O BRONZ : USA – Česko 3:0

Najproduktívnejšími hráčmi Slovenska boli na šampionáte: Marián Gáborík 6 b (2+4), Vladimír Dravecký 6 b (1+5) a Libor Hudáček 5 b (0+5).

ČLÁNOK O PREDCHÁDZAJÚCICH MS 2014 TU

Zdieľajte:
Zdroje informácií: iihf.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články