Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kto nás ťahal z céčka na našich prvých MS U20?

Málokto vie, že po osamostatnení sa Slovenska prešli do nižších kategórií aj jeho mládežnícke reprezentácie. V sezóne 1993/94 sme na tomto fóre debutovali až v úplnom suteréne. Kto nás vtedy reprezentoval a ako sa vyvíjala ich kariéra?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Radovan Červeňan

Trenčiansky rodák odchytal na šampionáte dva zápasy. V slovenskej extralige obliekal dresy Trenčína, Žiliny a Martina. Okrem toho pôsobil v "béčku" Trenčína, v Michalovciach a posledné štyri sezóny svojej kariéry prežil v Belgicku, kde ju ukončil v roku 2005 vo veku 32 rokov.

Marek Mastič

Jednotkou na turnaji bol o čosi známejší odchovanec Slovana Bratislava, za ktorý odchytal štyri sezóny. Na chvíľu si odskočil do Senice, Šumperka či Dubnice a od sezóny 2000/01 spojil svoju kariéru s Nemeckom (až a sezónu 2007/08, kedy nastúpil za Nitru v osemnástich zápasoch). Tam odchytal v troch najvyšších súťažiach 370 duelov. Vrcholom bola sezóna v DEL lige v klube Wolfsburg (31 zápasov, 3,31 gólu na zápas, 90,2%). Kariéru definitívne ukončil v sezóne 2011/12 v Kassel Huskies.

Ladislav Čierny

Účastník troch Majstrovstiev sveta či Svetového pohára patrí medzi najúspešnejších hráčov tohto výberu. Zvolenský odchovanec odohral v našej extralige v dresoch Zvolena a Slovana Bratislava vyše 600 duelov a prekonal hranicu 200 bodov. Okrem toho pôsobil v Českých Budejoviciach a v Rusku (Togliaty a Čerepovec). Kariéru ukončil doma vo Zvolene v sezóne 2012/13, ktorému dopomohol k zisku majstrovského titulu.

Radoslav Hecl

Majster sveta z roku 2002. Rodák z Partizánskeho patril dlhé roky medzi opory zadných radov Slovana Bratislava. Okrem toho pôsobil v Trenčíne a Nitre. Po zlatom úspechu vo Švédsku okúsil v štrnástich dueloch aj NHL v drese Buffala Sabres. Kariéru ukončil vo Veľkej Británii (Manchester Phoenix) a Taliansku (Pontebba - 2007/08). V rokoch 2009/12 pôsobil ako generálny manažér Topoľčian.

Martin Kivoň

Defenzívny obranca mal počas šampionátu za sebou štarty aj vo federálnej najvyššej lige, kde sa predstavil v drese Dukly Trenčín, za ktorý nastupoval aj po osamostatnení. Okrem toho bojoval za Zvolen B, Dubnicu, Žilinu a Považskú Bystricu. V extralige nastúpil na 135 duelov. V zahraničí pôsobil v Kadani, Mladej Boleslavi a českú najvyššiu súťaž okúsil v Karlových Varoch (18 zápasov). Pôsobil aj v anglickom Peterbourghu. Kariéru ukončil v sezóne 2006/07 v Žiline.

Peter Klepáč

Rodákovi z Liptovského Mikuláša patrí siedma priečka v historickej tabuľke odohraných zápasov v našej najvyššej súťaži (786 v základnej časti). V nej pôsobil vo svojom rodnom meste, Zvolene, Martine a Poprade. Okrem toho si vyskúšal pôsobenie vo Francúzsku (2011/12). Korčule zavesil na klinec v sezóne 2013/14 po účinkovaní v prvej lige v drese Liptovského Mikuláša.

Radoslav Michalčin

Jeden z mála hráčov, ktorého kariéra netrvala dlho. Za Košice odohral jednu celú sezónu ako veľký talent aj vo federálnej lige, no v našej extralige nastúpil len na 34 zápasov. Posledné tri sezóny svojej kariéry hral za Michalovce. Tú ukončil v 24 rokoch.

Richard Pavlikovský

Ďalšie veľké meno z vtedajšieho výberu. Účastník MS z roku 2001 či Olympiády v Salt Lake City hral na Slovensku výlučne v Trenčíne. V zahraničí bojoval za HV 71, Leksand, Znojmo a najdlhšie obdobie strávil v nemeckej DEL. Tam pôsobil jednu sezónu vo Wolfsburgu a osem v Krefelde. Richrad patril v každom klube medzi najproduktívnejších obrancov.

Ľubomír Višňovský

Jeden z najlepších obrancov nie len slovenského hokeja ale aj novodobého hokeja vôbec. Topoľčiansky odchovanec je držiteľom kompletnej medailovej zbierky. Do NHL však nakukol až vo veku 24 rokov. V najlepšej hokejovej lige odohral celkovo 903 zápasov s bilanciou 128 gólov a 375 asistencií. Kariéru ukončil v minulej sezóne po návrate do Slovana Bratislava.

Marek Zrnčík

Kariéra tohto obrancu skončila už vo veku 21 rokov. Dovtedy pôsobil v Slovane Bratislava a Dukle Senica. a šampionáte však zaznamenal pekných sedem bodov v štyroch zápasoch.

Ján Cibuľa

Ďalšia stálica našich extraligových klzísk. Odchovanec Liptovského Mikuláša odohral za svoj rodný klub, Zvolen a Košice vyše osemsto duelov. Päť sezón obliekal aj dres francúzskeho Štrasburgu. Za Mikuláš hral ešte minulú sezónu.

Patrik Krišák

Popradský odchovanec ukončil kariéru už v tridsiatich rokoch. Na Slovensku pôsobil v Poprade, Slovane Bratislava, Dubnici, Žiline a Spišskej Novej Vsi. Na MS do 20 rokov reprezentoval aj Československo. Pred našim prvým šampionátom tejto vekovej kategórie pôsobil v zámorskej lige AJHL, v zahraničí si vyskúšal aj štyri sezóny vo Francúzsku.

Prečítajte si aj: Stanley Cupy ale aj tragická smrť. Ako dopadli bronzoví juniori 1998/99?

Radoslav Kropáč

Odchovanec Slovana Bratislava bol o rok aj pri postupe dvadsiatky medzi elitu. Okrem toho sa predstavil aj na senióskych MS v roku 1998. Na Slovensku obliekal dresy Slovana Bratislava, Liptovského Mikuláša, Žiliny, Spišskej Novej Vsi, Nitry, Skalice či Nových Zámkov. Okrem toho precestoval viacero iných krajín ako Fínsko, Rusko, Česko, Francúzsko či Poľsko. S profesionálnym hokejom skončil v roku 2015.

Ján Lipianský

Draftový výber Philadelphie Flyers z roku 1994 je účastníkom MS mužov z roku 1999. V Slovenskej extralige odohral vyše 600 duelov s priemerom takmer bodu na zápas (Košice, Slovan Bratislava). Za Slovan pôsobil aj ako asistent kapitána v jednej sezóne. Okrem toho získaval skúsenosti aj v zámorskej AHL, Fínsku, Švédsku, Švajčiarsku, Nemecku a Česku.

Matej Marcinek

Dobre stavaný center začíal s mužským hokejom ešte vo federálnej lige v domácom Trenčíne. ašu najvyššiu súťaž okúsil aj vo Zvolene či Nitre. Dve sezóny pôsobil aj v Taliansku, jednu v druholigovom Ytong Brno. Posledných päť sezón hral za Ujpest, kde v roku 2007 ukončil kariéru.

Miloš Melicherík

Rodák z Považskej Bystrice začínal s profesionálnym hokejom taktiež v Trenčíne, kde strávil celkovo osem sezón. Okrem jednej sezóny v českom Havířove, Eolfsburgu a krátkej anabáze v Martine spojil neskôr kariéru výlučne s britským Guildford Flames, kde sa stal legendou (394 zápasov, 182+420).

Rastislav Paľov

Svoje zastúpenie na šampionáte mala aj Banská Bystrica. Tu aj tento jej odchovanec ukončil v roku 2014 kariéru. Ľavý krídelník sa dostal do výberu do 20 rokov aj v nasledujúcej sezóne. Okrem toho pôsobil v Trenčíne, Spišskej Novej Vsi, Prievidzi, Martine či Lučenci. Za hranicami brúsil ľady v Sparte Praha, Komete Brno, Dijone či v Británii.

Ján Plch

Stále aktívny hokejista (pôsobí však už len vo štvrtej francúzskej lige) patrí do vtedajšej veľmi silnej Mikulášskej generácii. Kariéru však spojil najmä s krajinou galského kohúta, kde hráva už dvanástu sezónu v Epinale. Vďaka jeho štatistikám tak skoro naňho Francúzi asi nezabudnú (356 zápasov, 189 + 303)...

Ján Pleva

Posledný z Liptákov. V slovenskej extralige odohral 720 zápasov s bilanciou 154 gólov a 249 asistencií. V nej hral za domáci klub (tu skončil v roku 2012 s kariérou), Trenčín, Košice, Žilinu a Humenné. V Česku bojoval za Vítkovice a Plzeň.

Miroslav Šatan

Najväčšia hviezda výberu. Víťaz Stanley cupu v drese Pittsburghu Penguins odohral v NHL celkovo 1136 zápasov a zaznamenal 789 bodov. Je držiteľom všetkých seniórskych medailí Slovenska z MS. Trikrát oslávil titul aj na Slovensku. S kariérou skončil v sezóne 2013/14 v Slovane Bratislava.

Ľubomír Vaic

Najmladší z nášho výberu a jediný aktívny profesionál. Momentálne pôsobí v Spišskej Novej Vsi ako kapitán, v tomto klube plnil aj funkciu generálneho manažéra. Na MS seniorov sa zúčastnil trikrát (2000, 2003 a 2006). Pôsobil aj vo Švédsku, Česku, Fínsku, Nemecku a Rusku. Pre Vaica bolo vrcholom účinkovanie v NHL v drese Vancouveru Canucks (9 zápasov, 1+1).

Rudolf Verčík

Odchovanca Slovana Bratislava draftoval v roku 1994 New York Rangers v druhom kole. V extralige odohral 362 zápasov a zaznamenal 146 bodov. Legionárčil aj v Poľsku a Česku.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články