Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Milovaný aj nenávidený: To je najúspešnejší slovenský klub

Mimoriadne úspešný, no aj nenávidený klub z Košíc vytvoril už mnoho rekordov a má pestrú históriu. My si ju spoločne teraz priblížime.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

HC, v minulosti klub VŠŽ Košice vznikol v roku 1962. Začal v 2. slovenskej národnej hokejovej lige a za najkratší možný čas sa dostal až do najvyššej 1. česko-slovenskej národnej hokejovej ligy. V tej zotrvali až do jej rozpadu a už len to bol úspech, keďže väčšina mužstiev v tejto lige bolo z Česka. Nehrali však len o udržanie, získali dokopy 4 medaile, z toho 2 zlaté. Premiérového vytúženého titulu sa v Košiciach sa dočkali po dramatickom finále s Duklou Jihlava v roku 1986, kedy vo finálovej sérii prehrávali už 0:2 na zápasy, no sériu vyrovnali a v rozhodujúcom dramatickom zápase po nájazdoch získali titul. Hráčmi vtedajšieho majstra boli aj Igor Liba, Miroslan Ihnačák, či súčasný tréneri Milan Jančuška a Milan Staš.

Po titule sa VSŽ dostali na pohár európskych majstrov, kde skončili druhý a prehrali len s CSKA Moskva, ktorá bola neporaziteľná. O tom sa presvedčili znova, keď sa v tomto pohári predstavili po druhý krát, vďaka zisku ďalšieho prvenstva v spoločnej lige. Ani po druhý krát nedokázali zdolať legendárny ruský celok a opäť sa umiestnili len na druhom mieste.

Ani po rozpade Česko-slovenskej ligy východoslovenský celok nezaostával, pretože finále slovenskej extraligy zahral hneď v jej premiérovej sezóne a dostal sa tam ešte ďalších 5 sezón po sebe.

Jedné z najpamätnejších finálových sérii Košíc sa odohrali s najväčším rivalom v rokoch 1998 a 1999. Slovan dotiahol na štadión vždy plné hľadisko a ich vzájomné zápasy boli vždy plné rivality a obrovskej chuti hrať hokej. To sa ukázalo hlavne v druhej spomínanej sérii, kedy hráčom Košíc nechodili výplaty, no rozhodli sa, že proti Slovanu budú hrať aj zadarmo, len aby mi vrátili minuloročnú prehru vo finále.

Slávni odchovanci

Vincent Lukáč

Historicky najlepší strelec klubu a aj najlepší slovenský strelec vo federálnej lige odohral najmä v drese VSŽ Košice 513 zápasov a strelil v nich 393 gólov. Na konte má titul v Česko-slovenskej lige, 2 krát sa stal majstrom sveta a dva krát získal striebornú medailu. V reprezentácii odohral 146 stretnutí. V kariére trénera zažil aj kuriozitu, keď sa v roku 2000 stal hlavným koučom Juhoafrickej republiky.

Ladislav Troják

Prvý slovák v Česko-slovenskej reprezentácii, taktiež prvý slovák s titulom majstra sveta. Bohužiaľ jeho život sa skončil predčasne, keď tento slávny rodák zahynul pri tragickej nehode lietadla nad kanálom La Manche v roku 1948.

Igor Liba

Druhý najlepší strelec Košíc ma na svojom konte 277 gólov. V spoločnej reprezentácii odohral 211 zápasov, čo je spomedzi slovákov najviac a popýšiť sa môže dvoma medailami zo ZOH, taktiež sa pýši titulom majstra sveta z domácich MS v roku 1985. V jednej sezóne sa dokonca objavil v NHL, kde odohral 39 zápasov a nazbieral na svoje konto 25 bodov.

Okrem týchto hráčov, vychovali Košice množstvo skvelých hráčov ako napríklad: Ladislav Nagy, Marek Svatoš, Jiří Bicek, Jozef Lukáč a ďalší.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Hokejový svet

Diskusia

Podobné články