Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Snehová búrka takmer pripravila veľkolepý návrat legendy do NHL!

Do pamäti sa vryl ako opora lotyšskej reprezentácie, medzi troma žrďami NHL hviezdil v 4 tímoch a na staré kolená si to ešte namieril do Európy. Svoju aktívnu kariéru zakončil v Nitre, no predvčerom sa do brankárskej výstroje nečakane obliekol opäť.
Zdroj: Twitter
Zdieľajte:

Je tomu už vyše 7 rokov, čo lotyšský brankár ukončil aktívnu kariéru a momentálne pôsobí ako tréner brankárov v tíme Buffalo Sabres. Ku kurióznej situácii prišlo počas predvčerajšieho zápasu, kde jeho tím privítal na domácom ľade San José Sharks, za ktorých v roku 1991 Irbe debutoval v NHL a kde celkovo strávil 5 sezón. Do brány Sabres sa postavil Michal Neuvirth, no po prvej tretine už pre nešpecifikované zranenie spodnej časti tela nemohol v hre pokračovať a nahradil ho švédsky gólman Jhonas Enroth. Ak by sa nebodaj stalo niečo aj jemu, potrebovalo mať Buffalo pripraveného ďalšieho náhradníka. Miesto toho, aby sa do výstroje musel obliekať niektorý z hráčov, siahol kouč Ted Nolen po svojom 47 ročnom trénerovi brankárov. "Ted sa ma spýtal, prečo by som ja nemohol byť našim náhradným brankárom pre prípad núdze, na čo som mu odvetil, že výstroj som na sebe nemal 7 rokov". Odpoveď Nolena bola viac ako jasná. "Na tom vôbec nezáleží, teraz sa oblečieš".

Irbemu teda neostávalo nič iné, len narýchlo podpísať profesionálny try-out kontrakt a obliecť sa do výstroje, ktorej jednotlivé časti si požičal od svojich brankárskych kolegov. Ku koncu druhej tretiny už zaujal miesto na striedačke a bol pripravený zasiahnuť do zápasu. "Nie je to tak komfortná výstroj, akú som nosieval ja. Navliekal som sa do nej podstatne dlhšie ako kedysi, predsa len, je to už 7 rokov. Ak by som musel nastúpiť, bola by to pre mňa veľká zábava. Keď si už raz brankárom, navždy ním ostaneš", povedal Irbe na margo svojho zážitku. Veľkého návratu sa nakoniec nedočkal, zápas dochytal Enroth a Buffalo zvíťazilo 4:1.

Kariéru odštartoval v rodnej Rige, z Dinama ho v roku 1989 draftoval už neexistujúci tím Minnesota North Stars, na rad sa dostal až v 10. kole a celkovo bol draftovaný zo 196. miesta. Väčšinu kariéry za morom si odkrútil v San José Sharks a Caroline Hurricanes, medzitým si na jednu sezónu vyskúšal pôsobenie v Dallase Stars a Vancouveri Canucks. S divákmi v NHL sa rozlúčil ako hráč Hurricanes v apríli 2004, za 17 sezón strávených za morom sa dvakrát dostal do výberu All Stars, vrcholom jeho kariéry bola účasť vo finále Stanley Cupu, v sezóne 2001-02 s Carolinou podľahli nezastaviteľnému Detroitu. Svoj celkovo posledný súťažný zápas aktívnej kariéry odohral v roku 2007 na Slovensku v drese Nitry, už vtedy bol považovaný za veterána a s priemerom vyše 5,31 gólov v 6 zápasoch nezanechal na Slovensku najlepší dojem.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: sabres.nhl.com

Diskusia

Podobné články