Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 2022: SVK deklasovalo Dánsko a je vo štvrťfinále šampionátu!

HELSINKI/TAMPERE - Slovenskí hokejisti postúpili do štvrťfinále MS vo Fínsku. Rozhodli o tom po víťazstve 7:1 nad Dánskom vo svojom poslednom zápase v základnej A-skupine, ktorý bol zároveň priamy súboj o posledné postupové miesto zo skupiny.
Zdroj: 42550
Zdieľajte:

Slováci zamierili za presvedčivým víťazstvom vydarenou prvou tretinou, v ktorej strelil kapitán Tomáš Tatar dva góly, čím potvrdil ich prevahu. Tá bola ešte markantnejšia v druhej časti, v ktorej Pavol Regenda, Mislav Rosandič a Juraj Slafkovský zvýšili slovenský náskok na 5:0. Po presilovkovom góle Dánov v 48. minúte sa ešte v závere zápasu v presilovkách presadili Šimon Nemec a druhýkrát v zápase Pavol Regenda.

Prečítajte si aj

Útok Spišiakov posilní zaujímavý center: V extralige už obliekal dres Banskej Bystrice

Slovensko sa v pozícii štvrtého tímu A-skupiny stretne v Tampere s víťazom B-skupiny. Na jej čele boli po siedmich odohratých zápasoch Švédi, no domáci Fíni za nimi zaostávali o dva body a pred sebou mali večerný (od 19.20 SELČ) duel s Českom.

A-skupina (Helsinki):

Slovensko - Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Góly: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandič (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský (Krištof), 59. Nemec (Takáč), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) - 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers). Rozhodovali: MacFarlane, Rekucki (obaja USA) – Sormunen (Fín.), van Oosten (Kan.), vylúčení: 4:4 na 2 min., navyše M. Lauridsen (Dán.) 10 min. OT za nešp. správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 3084 divákov.

Prečítajte si aj

Cehlárik opustil ruský Avangard Omsk, na dva roky mieri do tímu majstra

Slovensko: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Roman, Takáč - Lantoši, Tamáši, Liška - Sýkora, Kollár, Lunter

Dánsko: Dahm - M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, N. Jensen, Larsen, M. Jensen - Bau Hansen, Nielsen, Ehlers - Aagaard, Regin, Storm - Blichfeld, Wejse, Bjorkstrand - Asperup, Jakobsen, Poulsen

Dáni sa na kľúčový zápas proti Slovensku naladili pondelňajším víťazstvom nad Kanadou (3:2), no v prvej tretine herne aj pohybom zaostávali za slovenským tímom. Ten sa od úvodných striedaní snažil o ofenzívny hokej a zároveň bez väčších problémov čelil ofenzívnym snahám Dánov. Brankár Húska bol dlho bez zákroku a napokon čelil v prvej tretine iba trom pokusom. Slováci išli do vedenia v polovici úvodnej časti. Krištof vyhral buly v útočnom pásme pre Tatara, ktorého strelu ešte tečoval dánsky obranca a Dahm nestihol zareagovať - 1:0. V 17. minúte sa Dáni počas signalizácie trestu usadili v pásme, Slováci však situáciu zvládli bez inkasovaného gólu rovnako ako následné oslabenie, v ktorom tím podržal pohotový Húska. Už počas hry piatich proti piatim, 22 sekúnd pred prvou prestávkou, vyšiel Slovákom rýchly protiútok, v ktorom Krištof uvoľnil nepokrytého Tatara a slovenský kapitán blafákom prekonal Dahma - 2:0.

Prečítajte si aj

Nové Zámky získali brankára z Ice Hockey League, Prešov formuje defenzívu

Gól "do šatne" upevnil sebavedomie Slovákov, ktorý si ho zvýšili v úvode druhej časti tretím gólom. Prvú presilovku svojho tímu využil v jej závere Regenda, keď zblízka dorazil strelu Nemca - 3:0. Ramsayho zverenci boli v hernej pohode, bez problémov zvládli ďalšie oslabenie, v ktorom mohol Liška zvýšiť slovenský náskok. Dáni v prostrednej časti zvýšili početnosť streľby, za výrazného gólového manka častejšie otvárali defenzívu, avšak bez želaného efektu. Naopak, v 33. minúte pridali Slováci štvrtý presný zásah. Obranca Rosandič dosiahol svoj prvý gól na MS, keď jeden z dánskych obrancov tečoval jeho strelu za Dahma - 4:0. Dáni neprekvapili slovenskú obranu ani v následnej presilovke, keď druhýkrát v priebehu druhej tretiny sedel na trestnej lavici obranca Grman. Slováci boli aktívni aj v napádaní súpera v rozohrávke, z čoho vyplynul piaty gól. Krištof vybojoval puk pre Slafkovského, ktorý sa natlačil k bránke a zblízka prekonal Dahma - 5:0.

Prečítajte si aj

Extraligový Prešov hlási dvoch nových mužov do obrany a útoku

Slováci sa v úvode tretej tretiny nehrnuli do ofenzívy a skôr sa sústredili na stráženie presvedčivého náskoku. Dáni sa dostali k niekoľkým strelám a Húsku prvýkrát prekonali v 48. minúte. Regenda hral so zlomenou hokejkou, dostal menší trest a presilovkový tlak Dánov zavŕšil Blichfeld - 5:1. V 54. minúte mohol Nemec zvýšiť slovenský náskok, ale zblízka neprekonal dánskeho brankára. O štyri minúty sa Slováci dostali k druhej presilovke, v ktorej sa usadili v pásme a najmä Tatar viackrát ohrozil Dahma, ale bez gólového úspechu. Podarilo sa to až obrancovi Nemcovi, ktorý už po návrate vylúčeného Kristensena prvým gólom na MS upravil na 6:1. Dáni si po góle vybrali trénerskú výzvu v domnení Tatarovej prihrávky rukou, neuspeli a následne dostali trest za zdržovanie hry. V presilovke Regenda prestrelil Dahma a svojím štvrtým gólom na MS uzavrel na 7:1.

Prečítajte si aj

Jeden zo záujemcov o MS 2023 odstupuje: Nedostal garanciu od vlády

Tabuľka A-skupiny:

1. Švajčiarsko 7 6 1 0 0 34:15 20*
2. Nemecko 7 5 0 1 1 26:20 16*
3. Kanada 6 4 0 0 2 27:17 12*
4. SLOVENSKO 7 4 0 0 3 23:19 12*


5. Dánsko 7 4 0 0 3 18:18 12
6. Francúzsko 6 1 1 0 4 10:17 5
7. Kazachstan 7 1 0 0 6 19:31 3

8. Taliansko 7 0 0 1 6 12:32 1**

Hokejisti USA zvíťazili vo svojom záverečnom skupinovom zápase na MS vo Fínsku nad Nórskom 4:2. Do štvrťfinále postúpili zo štvrtého miesta "béčka" a čaká ich víťaz A-skupiny Švajčiarsko. Nóri skončili s piatimi bodmi na predposlednom siedmom mieste.

B-skupina /Tampere/:

USA - Nórsko 4:2 (2:0, 1:1, 1:1)

Góly: 4. Hartman (Galchenyuk, Lafferty), 8. Boldy (Galchenyuk), 29. Meyers (Hughes, Kuhlman), 60. Farrell - 23. Martinsen (Haga, Röymark), 42. Rokseth (Jakobsson, Trettenes). Rozhodovali: Ingram, Lawrence - Chaput (všetci Kan.), SYNEK (SR), vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 5435 divákov.

USA: Swayman (21. Mann)- S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Hughes - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Hayden, Lafferty, Watson - Barber, Lettieri

Prečítajte si aj

V Slovane menili trénerov: Na striedačku Belasých putuje obranca z Košíc

Nórsko: Haukeland - Lilleberg, Johannesen, Nörstebö, Krogdahl, Rokseth, Kaasastul, Klavestad - Fladeby, M. Olimb, K. A. Olimb - Martinsen, Röymark, Haga - Jakobsson, Trettenes, Hoff - Rönnild, Brekke, Salsten - Geheb

Američania mali už pred zápasom istotu postupu do štvrťfinále, no záverečný duel v skupine nevypustili a od začiatku boli na ľade aktívnejší. Základ víťazstva položili v úvodnej desaťminútovke, keď sa presadili z dorážky Hartman a strelou z ľavého kruhu Boldy - 2:0. Aj Nóri si vypracovali niekoľko šancí, ale nedotiahli ich do konca. Američania po prvej prestávke vystriedali brankára a Swaymana nahradil Mann. Ten inkasoval už po troch minútach, keď sa dostal do samostatného úniku Martinsen. V ďalších minútach mali opäť viac z hry zámorskí hráči, gól Lettieriho neplatil, keďže puk tečoval do siete rozhodca, no v 29. minúte už zvýšil na 3:1 Meyers po peknej kombinácii s Hughesom a Kuhlmanom. Nóri zdramatizovali duel hneď po druhej prestávke z hokejky Roksetha. V tretej tretine ubudlo šancí a ani jedno mužstvo sa nevrhalo bezhlavo do útoku. Američania si v závere zahrali presilovku a Schmidt a Gaudette opečiatkovali žŕdky. Nóri v závere odvolali Haukelanda, no Farrell upravil cez celé klzisko do prázdnej bránky na 4:2.

Prečítajte si aj

Július Šupler sa rozohnil a chcel volať Tomášovi Tatarovi

Tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18*
2. Fínsko 6 5 0 1 0 22:5 16*
3. Česko 6 4 0 1 1 19:10 13*
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13*


5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakúsko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Nórsko 7 1 1 0 5 15:29 5

8. V. Británia 7 0 0 1 6 10:33 1**

Prečítajte si aj

MS 2022: Česko je vo štvrťfinále, elitnú A-kategóriu opúšťa prvý tím
Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články