Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 2022: Lotyšsko cestuje domov, vznikla úvodná dvojka štvrťfinále

HELSINKI/TAMPERE - Hokejisti Švédska vyhrali vo svojom záverečnom zápase v základnej B-skupine MS vo Fínsku nad Lotyšskom 1:0 a dostali sa priebežne na prvú priečku tabuľky. Lotyši prišli definitívne o šancu postúpiť do štvrťfinále, obsadili konečnú piatu priečku v skupine.
Zdroj: 42549
Zdieľajte:

O triumfe favorita rozhodol gólom v presilovke v druhej tretine útočník William Nylander, čisté konto s 21 zákrokmi si pripísal brankár Linus Ullmark. "Tri korunky" prestrieľali súpera 35:21.

Prečítajte si aj

Cehlárik opustil ruský Avangard Omsk, na dva roky mieri do tímu majstra

Švédi postúpia do štvrťfinále z prvého miesta v prípade, že domáce Fínsko nevyhrá vo večernom stretnutí nad Českom (19.20 SELČ) v riadnom hracom čase. V prípade rovnosti bodov rozhodne v prospech Švédska víťazstvo vo vzájomnom dueli so severským rivalom. Lotyši mohli na postup pomýšľať iba v prípade, že by vyhrali za tri body a zároveň by USA v popoludňajšom súboji podľahli Nórsku po 60 minútach.

Prečítajte si aj

MS 2022: Ďalšia zmena pri Pospíšilovi, Slováci utorkovú matematiku neriešia

B-skupina (Tampere):

Švédsko - Lotyšsko 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 35. Nylander (Dahlin, Wallmark). Rozhodcovia: Fransen (Dán.), Hansen (Nór.) - Kroyer (Dán.), Merten (Nem.), vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 5560 divákov

Švédsko: Ullmark – Larsson, Dahlin, Gustafsson, Pettersson, Tömmernes, Lindholm, Pudas – Nylander, Wallmark, Nordström – Bemström, Kellman, Asplund – Klingberg, Peterson, Grundström – Bengtsson, Lang, Aman – Friberg

Prečítajte si aj

Dukla sa dohodla so šampiónom krajiny na dvojročnej zmluve

Lotyšsko: Šilovs – Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Sotnieks, Čukste, Mamčics, Bergmanis – Balcers, Abols, Keniňš – Dzierkals, Džerinš, Rih. Bukarts – Jelisejevs, Batna, Rob. Bukarts – Marenis, Smirnovs, Veinbergs

Lotyši potrebovali na udržanie si postupovej šance vyhrať nad favoritom za tri body, herná prevaha bola však v úvodných minútach na hokejkách škandinávskeho tímu. Do prvej šance sa vo 4. minúte dostal Wallmark, s jeho strelou z uhla si brankár Šilovs poradil. O tri minúty neskôr Petterssonovi vo veľkej príležitosti preskočil puk čepeľ a o chvíľku neskôr sa Švédi netešili ani po skrumáži a dorážkach pred bránkou súpera. Až v druhej časti prvej tretiny sa dostali k slovu aj Lotyši, šance postupne zahodili Abols, Marenis i Balcers. V polovici zápasu mohol skóre otvoriť Grundström, v prečíslení dvoch na jedného sa rozhodol pre strelu, no Šilovs ho vychytal. Potom mu pomohla aj žŕdka pri pokuse Nordströma, no v 35. minúte už kapituloval - prvú švédsku presilovku v zápase využil Nylander. Lotyši sa v záverečnej tretine márne snažili zmazať manko, všetky ich pokusy likvidoval spoľahlivý brankár Ullmark a nepomohla im ani viac ako dvojminútová hra bez brankára.

Prečítajte si aj

Extraligový Prešov hlási dvoch nových mužov do obrany a útoku

Tabuľka B-skupiny:

1. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18*
2. Fínsko 6 5 0 1 0 22:5 16*
3. Česko 6 4 0 1 1 19:10 13*
4. USA 6 2 2 0 2 14:10 10*


5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakúsko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Nórsko 6 1 1 0 4 13:25 5

8. V. Británia 7 0 0 1 6 10:33 1**

Švajčiarski hokejisti vyhrali A-skupinu MS vo Fínsku, keď v utorok zdolali Nemecko 4:3 po nájazdovom rozstrele. V helsinskej vetve šampionátu v záverečný deň základnej časti síce stratili až v siedmom zápase prvý a jediný bod, ale udržali sa na víťaznej vlne a vybojovali si právo zostať na štvrťfinále vo svojom doterajšom dejisku. Podľa vývoja v B-skupine budú mať Švajčiari v tíme USA aj "papierovo" najprijateľnejšieho súpera.

Prečítajte si aj

Jeden zo záujemcov o MS 2023 odstupuje: Nedostal garanciu od vlády

Vzhľadom na rozuzlovanie dlhej fázy turnaja bol tento zápas bitkou nielen o formálne víťazstvo v skupine. Vopred bolo jasné, že štvrté miesto v tabuľke B-skupiny v Tampere bude patriť USA alebo menej pravdepodobne Lotyšsku. Naopak, druhé miesto v áčku pred večerným vyvrcholením negarantovalo, že súperom nebude domáce Fínsko. Tento fakt trochu zahmlieval aj druhú métu nemeckého tímu, ktorý proti Švajčiarom bojoval minimálne o bod, potrebný na istotu druhej priečky. Tá štandardne zabezpečovala helsinské dejisko štvrťfinále, v prípade trojbodovej prehry Fínska vo večernom šlágri proti Čechom by však druhý tím z áčka musel cestovať za domácimi do Tampere.

Prečítajte si aj

MS 2022: Kapitán Tomáš Tatar porušil harmonogram, Jánošík si premyslí, ako s tým naloží

A-skupina (Helsinki):

Nemecko - Švajčiarsko 3:4sn (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 12. Wissmann (Reichel), 16. Loibl (Seider, M. Müller), 48. Plachta (Wissmann) - 2. Ambühl (Corvi, Herzog), 22. Suter (Malgin, Kukan), 39. Malgin (Moser, Meier), rozhodujúci nájazd Hirschier. Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), STANO (SR) - (V.Brit.), Špůr (ČR), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3862 divákov.

Nemecko: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Michaelis, Ehliz - Pföderl, Reichel, Noebels - Karachun, Loibl, Fischbuch - Kastner, Soramies - Schmölz

Prečítajte si aj

V Slovane menili trénerov: Na striedačku Belasých putuje obranca z Košíc

Švajčiarsko: Berra – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Egli, Geisser, Marti – Riat, Hischier, Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Bertschy, Miranda, Kurashev - Thurkauf

Veterán a rekordér šampionátov Ambühl dostal v úvodnom tlaku Švajčiarov do vedenia parádnym príklepom a sedem minút to vyzeralo, že Nemci budú mať problém s ofenzívou. Z ich neškodných štruktúr však vyčnievali výborný forčeking a práca s palicou, čo prinieslo ich prvú čistú šancu a onedlho aj presilovku. V nej hneď po buly Wissmann nemilosrdne napol sieť a druhý gól sa zrodil veľmi podobne na opačnej strane, keď v bránke skončila opäť po vhadzovaní strela obrancu s jemným tečom Loibla. Medzi oboma gólmi dominoval pevný systém Nemecka a súper sa nevedel dostať do tempa. Zmenila to prestávka, po ktorej Švajčiari rozpútali peklo a Suter veľmi rýchlo vyrovnal. V prevahe pokračovali, Ambühl ich mohol v 33. minúte opäť dostať do vedenia. Šance mal aj nemecký tím, ale v závere druhej tretiny sa dopustil prvého faulu a protivník presilovku využil nekompromisnou petelicou kanoniera Malgina. Aj tretie dejstvo odštartoval mierny favorit závarmi pred bránkou Grubauera, lenže do šancí sa príliš nedostávali a neskôr udrelo na druhej strane. Plachta aj so šťastím prenikol medzi dvoch obrancov a nádherne vyrovnal. Potom Meier trafil druhýkrát v zápase žŕdku a jeho tím bol presvedčivejší v sérii nájazdov.

Prečítajte si aj

V Košiciach ostáva 13 hráčov, štyria skončili a prichádza talent z Ukrajiny

Tabuľka A-skupiny:

1. Švajčiarsko 7 6 1 0 0 34:15 20*
2. Nemecko 7 5 0 1 1 26:20 16*

3. Dánsko 6 4 0 0 2 17:11 12
4. Kanada 6 4 0 0 2 27:17 12*

5. SLOVENSKO 6 3 0 0 3 16:18 9
6. Francúzsko 6 1 1 0 4 10:17 5
7. Kazachstan 7 1 0 0 6 19:31 3

8. Taliansko 7 0 0 1 6 12:32 1**

Prečítajte si aj

Július Šupler sa rozohnil a chcel volať Tomášovi Tatarovi
Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články