Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 2022: Švédi zničili v severskom derby Nórov, Švajčiari otočili duel proti Francúzom

TAMPERE - Švédski hokejisti zvíťazili v nedeľňajšom zápase B-skupiny MS vo Fínsku nad Nórskom vysoko 7:1. V B-skupine im patrí druhé miesto o bod za domácim Fínskom a oba tímy majú istý postup do štvrťfinále.
Zdroj: 42465
Zdieľajte:

V záverečnom skupinovom zápase sa Švédi stretnú v utorok o 11.20 SELČ s Lotyšskom. Nórov, ktorí už nemajú šancu postúpiť, čakajú o štyri hodiny neskôr reprezentanti USA.
B-skupina (Tampere):
Švédsko - Nórsko 7:1 (1:0, 4:0, 2:1)
Góly:
12. Peterson (Gustafsson, Nylander), 28. Nylander (Gustafsson, Peterson), 29. Peterson (Grundström, Tömmernes), 32. Asplund (Kellman), 38. Wallmark (Dahlin, Bemström), 44. Friberg (Lang, Aman), 50. Asplund (Nylander, Wallmark) - 41. Fladeby (Johannsen, K. A. Olimb). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Šír (ČR) - Briganti (USA), Obwegeser (Nem.), vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, 3707 divákov.
Švédsko: Hellberg - Larsson, Dahlin, Gustafsson, Pettersson, Tömmernes, Lindholm, Pudas - Nylander, Wallmark, Nordström - Bemström, Kellman, Asplund - Klingberg, Peterson, Grundström - Friberg, Aman, Lang - Bengtsson
Nórsko: Arntzen - Lilleberg, Johannesen, Nörstebö, Krogdahl, Rokseth, Kaasastul, Bull - Fladeby, M. Olimb, K. A. Olimb - Martinsen, Haga, Röymark - Jakobsson, Trettenes, Hoff - Rönnild, Brekke, Salsten - Geheb

Prečítajte si aj

Dubnica predstavila brankársky tandem na novú sezónu

Duel severských súperov mal rýchly spád a Švédi dostali puk do siete už v 3. minúte. Nórsky tréner si však zobral "challenge" a gól neplatil pre bránenie v hre brankárovi. V ďalších minútach si oba tímy vypracovali šance, ale skóre sa nezmenilo. "Tri korunky" sa dočkali v 11. minúte, v presilovke si zrazil puk do siete Johannesen, gól pripísali Petersonovi, ktorý nahadzoval puk pred bránku. Nóri si potom zahrali tri presilovky, krátko aj 5 na 3, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Švédi rozhodli zápas v druhej tretine, keď rozvlnili sieť štyrikrát. Presilovku využil Nylander, minútu po ňom sa presadil Peterson, v 32. minúte pridal štvrtý gól Asplund a na 5:0 upravil dve a pol minúty pred koncom druhého dejstva Wallmark. Nóri zaznamenali čestný úspech hneď po druhej prestávke, keď sa presadil Fladeby, ale Švédom vrátil päťgólové vedenie o necelé dve minúty Friberg. V 44. minúte sa odohrala kuriózna situácia. Haga nahodil puk do útočnej tretiny, ten sa však odrazil od nohy rozhodcu a skončil vo švédskej bránke, keďže Hellberg ho čakal za ňou. Arbitri sa dlhšie radili a gól nakoniec neuznali. V 50. minúte pridal siedmy švédsky gól Asplund a favoriti bez problémov dotiahli duel od víťazného konca.

Prečítajte si aj

Spišské Rysy udržali dôležitý článok ofenzívy. Rapáč verí, že produktívny útok bude opäť fungovať na jednotku

A-skupina (Helsinki):
Švajčiarsko - Francúzsko 5:2 (0:2, 3:0, 2:0)
Góly:
21. Hischier (Meier, Kukan), 33. Riat (Geisser, Hischier), 36. Ambühl (Corvi, Kukan), 52. Kukan (Herzog, Corvi), 60. Hischier (Ambühl) – 5. Texier, 14. Claireaux (Texier, T. Bozon). Rozhodovali: Ingram, Lawrence (obaja Kan.) - Kroyer (Dán), Merten (Nem.), vylúčení: 3:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3997 divákov.
Švajčiarsko: Berra – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli – Riat, Hischier, Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Bertschy, Kurashev, Scherwey – Miranda
Francúzsko: Ylönen – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Guebey – Texier, Claireaux, T. Bozon – Rech, Boudon, Treille – Bertrand, Ritz, Perret – Fabre, Colotti, K. Bozon – Leclerc

Prečítajte si aj

Košice získali zaujímavého útočníka. Zahral si aj na olympijských hrách

Švajčiari nastúpili na zápas deň po víťaznom stretnutí s Kanadou (6:3), ktoré akoby sa podpísalo na ich vlažnom vstupe do duelu. V úvodnej tretine boli nebezpečnejší Francúzi, Rech už v 1. minúte nastrelil žŕdku a veľkú chybu Corviho v rozohrávke okamžite potrestal Texier - 0:1. Rech síce v 11. minúte nevyužil ďalšiu sľubnú šancu, no Claireaux v prečíslení upravil na 2:0 pre Francúzsko. Tretí gól Francúzov krátko nato nepridal Texier, ktorý neuspel v trestnom strieľaní.

Prečítajte si aj

MS 2022: Nemecký líder si už na turnaji nezahrá

Po prvej prestávke sa obraz hry zásadne zmenil. Švajčiari dostali hru pod kontrolu. Pomohol im k tomu rýchly gól, keď Hischier po 25 sekundách zužitkoval prihrávku Meiera - 1:2. Po dvoch fauloch Francúzov v krátkom slede sa Švajčiari dostali k presilovke piatich proti trom, v ktorej síce neskórovali, no už počas hry piatich proti piatim Riat tečoval strelu Geissera - 2:2. Presilovka v 36. minúte im už vyšla, keď rekordér v počte zápasov na MS Ambühl prestrelil Ylönena - 3:2.

Prečítajte si aj

Michalovce skompletizovali realizačný tím. Prichádza kouč, ktorý posledné roky strávil vo Fínsku

Aj v tretej tretine mali Švajčiari dianie vo svojej réžii a súperovi veľa nedovoľovali. Dostali sa do hernej pohody, vyhli sa chybám a v 52. minúte pridal gólovú poistku Kukan, ktorý zužitkoval zakrytý výhľad francúzskeho brankára - 4:2. Skóre zápasu uzavrel Hischier gólom do prázdnej bránky - 5:2.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články