Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Miloš Radosa z Dukly Trenčín prezentoval stanovisko ku neuskutočnenému kongresu

TRENČÍN - Prezident extraligového klubu HK Dukla Trenčín Miloš Radosa na oficiálnej stránke zverejnil stanovisko k udalostiam, na základe ktorých sa neuskutočnil plánovaný kongres SZĽH. Prinášame Vám ho v plnom znení bez redakčných korektúr.
Zdroj: 28930
Zdieľajte:

Stanovisko ku tlačovej konferencii SZĽH zo dňa 18.3.2022:

Vážená hokejová verejnosť,

o tom, že v hokejovom hnutí nie je všetko v poriadku bolo povedané v posledných dňoch dosť veľa. Koniec koncov, k tejto téme som sa obsiahlo vyjadril aj v mojom poslednom rozhovore v MY dňa 15.3.2022 (https://mytrencin.sme.sk/c/22861782/vojnovy-stav-ohrozuje-samotnu-existe...). Žiaľ, aj včerajší kongres SZĽH, ktorý dopadol ako dopadol, poukázal na diametrálne odlišné pohľady vedenia SZĽH a mnohých klubov. V komunikácii predvolebnej kampane M. Šatana bolo verejnosti podsúvané, že sa jedná o menšinu klubov. Tá menšina predstavuje 8 z 12 klubov. Hlavným problémom dnešného konania kongresu bola jeho legitimita. Komunikoval som s viacerými právnikmi a vyjadrili neistotu v právoplatnosti tohto kongresu v navrhovanom režime, čo som aj osobne odprezentoval. To bol hlavný problém, prečo som aj ja ako zástupca HK Dukla Trenčín a.s. odmietol hlasovať. Sedieť na kongrese, ktorý bol ľahko napadnuteľný sa mi skutočne nechcelo. Nie som právnik, ale tváriť sa že čokoľvek sa dá odhlasovať na kongrese, aj keď to nie je v súlade so stanovami je naivné. Z mediálnych výstupov M.Šatana žiaľ to jeho vnímanie nepokrýva tieto potenciálne problémy. Boli tam aj ďalšie nedostatky, za ktoré musí niesť zodpovednosť vedenie SZĽH, nezvládli prípravu kongresu. SZĽH komunikuje , že celý problém vytvorili niektoré extraligové kluby, že to je nejaká skupinka. Tu už musím prejsť ku konkrétnym číslam. K tomu, aby kongres začal bolo potrebné, aby sa registrovalo dve tretiny hlasov, žiaľ toto sa dosť výrazne nesplnilo. Cca 44% zúčastnených sa nezaregistrovalo, extraligové kluby predpokladám predstavovali necelú štvrtinu (cca 40 hlasov) z celkového počtu neregistrovaných, takže prezentovať že to spôsobili “zlé seniorské kluby“ je účelové a zavádzajúce.

Prečítajte si aj

Sklamaný Miroslav Šatan: Skupinka extraligových klubov zarezala mládež


Po druhom opakovanom neúspešnom hlasovaní, keď došlo dejure k ukončeniu kongresu sa žiaľ nechal Miroslav Šatan uniesť a nazval cca 44 % klubov “Nádorom slovenského hokeja, ktorý treba vyoperovať.“ Takže všetci, ktorí budú mať iný názor ako on, budú “nádormi slovenského hokeja“. Emócie pracovali, ale od toho sú všetci vedúci funkcionári, aby ich dokázali udržať na uzde. Myslím si, že tým výrokom vylúčil veľké množstvo delegátov z prípadnej potenciálnej podpory v budúcnosti a mňa osobne týmto výrokom ako legenda slovenského hokeja veľmi sklamal. Podotýkam, toto hlasovanie bolo o legitimite kongresu a jeho programu, nie o konkrétnych kandidátoch, títo delegáti jednoducho cítili právne riziko legitimity kongresu. Myslím si, že samotné hlasovanie o prezidentovi a členoch výkonného výboru by bolo veľmi, veľmi tesné. Čo sa týka mládeže ako rukojemníkov seniorských mužstiev, je to zase len účelové vyvolávanie hystérie. Som presvedčený, že materiály, ktoré tam chceli prezentovať ohľadom mládeže podporí väčšina klubov, vrátane seniorských a ak má SZĽH problém nájsť rýchle riešenie, nech nás osloví, riešenie navrhneme. Nie som si celkom istý či to vôbec musel kongres schvalovať, či to nebola agenda pre Výkonný výbor. Ja ako zástupca seniorského mužstva si viem predstaviť, že by som sa nemusel vôbec vyjadrovať k tejto téme. Ak bude treba osobne budem komunikovať s plnou zodpovednosťou s jednotlivými klubmi o podpore týchto riešení. Téma rozpočtu určite môže byť súčasťou ďalšieho kongresu, ktorý bude čoskoro zvolaný. Keď sme vydržali v rozpočtovom provizóriu doteraz, vydržíme aj ďalšie 2 mesiace.

Prečítajte si aj

Kongres SZĽH sa nekonal, voľby sa odkladajú!

Opätovne M. Šatan uviedol, že nám extraligovým klubom dvakrát navrhoval výhodnejšie riešenie v marketingovej oblasti. Len zabudol dodať, že lepšie pre neho a vedenie SZĽH, nie pre kluby. Poznám jednoznačné stanovisko 8 extraligových klubov. „Principiálne nemáme a nebudeme mať žiadny záujem o pomoc SZĽH v tejto oblasti!“. Štyrikrát nevýhodnejšie riešenie v oblasti televíznych práv, ktoré vyrokovali nedávno, náš postoj len utvrdzuje. Dúfam, že vedenie SZĽH pochopí, že ich názory nezdieľa veľká skupina zástupcov klubov, ktorá neustále rastie a nad tým by sa malo súčasné vedenie SZĽH zamyslieť. My sme pripravení na dialóg, aj keď musím priznať, že za posledné 2 roky vznikla veľká obojstranná nedôvera najmä z dôvodu toho, že témy a stanoviská z rokovaní sú úplne opačne interpretované v mediálnych výstupoch.

Prečítajte si aj

Michal Handzuš: Šok i sklamanie a nevieme, čo budeme robiť

Mrzí ma, že verejnosť vyrušujú takéto témy, ale žiaľ asi aj takéto obdobie musíme prekonať. Ako vidíme aj v iných športových odvetviach prebiehajú podobné burlivé diskusie. Ak štát nájde riešenie a kľúč na priamu podporu jednotlivých mládežníckych klubov, a zväzy budú čisto servisnou organizáciou jednotlivých športov, situácia v športe sa zmení k lepšiemu. “Generálne riaditeľstvá“ sme tu mali do roku 1989, veľa právomocí a málo zodpovednosti škodí vo všetkých oblastiach spoločenského života.

Verím, že dospejeme k serióznemu vyriešeniu týchto problémov.

Miloš Radosa - prezident HK Dukla Trenčín a.s.

Prečítajte si aj

Diskusia bola vedená deštruktívnym spôsobom, väčšina iba krútila hlavou
Zdieľajte:
Zdroj informácií: hkdukla.sk

Diskusia

Podobné články