Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

FOTO Mesto Prešov otvorilo zimný štadión

PREŠOV - Prešovský zimný štadión je po viac ako dvojročnej prestávke opäť plne funkčný. Po rozsiahlej rekonštrukcii je stavba skolaudovaná a športové kluby už môžu naplno využívať ľadovú plochu.
Zdroj: 37374
Zdieľajte:

Cieľom rekonštrukcie bolo podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka zachrániť a zrenovovať štadión, ktorý bol postavený ešte v roku 1967. Zlá technika strechy si však vynútila kompletnú odstávku štadióna. Stavebné povolenie na jeho stavebné úpravy a rekonštrukciu strechy bolo vydané v apríli 2018. O mesiac neskôr zostal objekt kompletne uzavretý. Celková cena rekonštrukcie bola 4.876.759,61 eura s DPH. Stavebné práce zrealizovala spoločnosť Swietelsky-Slovakia spol. s r. o.

Prečítajte si aj

Švajčiari rozhodli o osude decembrového pohára

"Myslím si, že sme jedna z mála samospráv, ktorá dokázala z vlastných zdrojov, bez eurofondov, bez podpory vlády dať päť miliónov eur zo svojho rozpočtu do rekonštrukcie. Ide nám o to, aby sa hokej v Prešove hral a aby zimné športy v našom meste nezanikli. Som veľmi rada, že aj keď možno s ročným oneskorením, ale predsa sa nám to podarilo zrealizovať," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová počas štvrtkového brífingu.

Prečítajte si aj

Asi sme sa zle pripravili, ozvalo sa zo šatne Zvolena, Oremus poukázal na chybu počas dvoch tretín

Nosnou časťou rekonštrukcie štadióna bola oprava strechy s plochou 4300 štvorcových metrov, ktorá sa vyznačuje veľmi komplikovanou konštrukciou. V rámci prvej etapy boli zrekonštruované aj vstupné priestory štadióna, nové podlahy a oceľové konštrukcie pre nové vstupy do hľadiska. Osadili aj nové turnikety, pribudlo nové osvetlenie a vzduchotechnika. Vymenené boli tiež rozvody vodovodu a kanalizácie a sociálne zariadenia. Na fasáde pribudli nové hliníkové presklenia a vstupy.

Prečítajte si aj

Richard a Róbert Huna budú hrávať v SHL, nový klub má aj Čaládi

Rekonštrukciou prešlo aj hľadisko, ktoré je v súčasnosti pripravené na montáž 3600 sedadiel. Financované budú prostredníctvom schválenej dotácie vo výške 175.000 eur z Prešovského samosprávneho kraja. "Sedadlá by sme chceli urobiť čo najskôr, pretože dotácia a zmluva je podpísaná. Momentálne prebieha verejné obstarávanie, čiže keď sa to vysúťaží, začíname s prácami," povedala vedúca odboru územného rozvoja, architektúry a výstavby Mestského úradu v Prešove Alžbeta Pitoráková.

Pozrite si aj

VIDEO Najpamätnejšie bitky: Viktor Fekiač vs. André Deveaux

Pôvodne mala byť cena za rekonštrukciu nižšia. Podľa Turčanovej sa projektovalo podľa pôvodnej projektovej dokumentácie z roku 1967, po odkrytí strechy a venca sa však zistilo, že už vtedy sa robili technické úpravy. "Vychádzali sme zo zlých predpokladov pri spracovaní projektovej dokumentácie a celé sa to muselo preprojektovávať," konštatovala Turčanová.

Prečítajte si aj

Makarov ide na špeciálne vyšetrenie, Jakub Sukeľ sa vráti približne o mesiac a Stantien sa poďakoval trénerovi Miškovca

Ako povedala, majú naplánovanú druhú etapu rekonštrukcie v sume takmer dva milióny eur, ktorej súčasťou bude i obnova fasády. "Z mestských peňazí to už nedáme. Spoliehame sa na pomoc vlády, prípadne Fondu pre rozvoj športovej infraštruktúry," dodala Turčanová.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články