Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Faško-Rudáš zažil turbulentnú sezónu, cieľom je vybojovať si profi kontrakt v zámorí

BREZNO - Martin Faško-Rudáš zažil skrátenú sezónu ako na hojdačke. Aj napriek zdravotným komplikáciám si vybojoval miestenku na MS do 20 rokov. Len pár dní po šampionáte sa v rámci niekoľkých hodín presunul z jedného z najlepších tímov WHL, Everettu, do najhoršieho mužstva súťaže Swift Currentu a odtiaľ putoval do o play off bojujúceho Saskatoonu. Aj o tom hovoril odchovanec HK Brezno pre náš web.
Zdroj: 35781
Zdieľajte:

Máte za sebou predčasne skončenú sezónu, ktorú možno z vášho pohľadu rozdeliť na dve polovice. Prvou je pôsobenie v Everett a následne v Saskatoone. Aké je vaše hodnotenie ročníka 2019/2020?

V podstate som s ním spokojný, aj napriek všetkým prekážkam, ktoré som mal v úvode sezóny skrz operácie ramena. Napokon som sa dostal aj na juniorský svetový šampionát, čo ma veľmi potešilo. Následne keď ma vytrejdovali som si myslel, že začiatok bude ťažší, ale opak bol pravdou. Nebyť spomenutých zdravotných komplikácií, bola by spokojnosť určite ešte väčšia.

Začiatok roka bol pre vás veľmi turbulentný, nakoľko doslova v rámci niekoľkých hodín ste boli súčasťou dvoch výmien. Spomeniete si ešte, čo vám vtedy prechádzalo hlavou?

Keď ma poslali do Swift Currentu, okamžite som volal s agentom a zhodli sme sa, že toto asi nebude pre mňa práve najlepšou voľbou, a tak mi povedal, že skúsi s tým niečo spraviť. O tri hodiny na to som sa dozvedel, že ma vytrejdovali do Saskatoonu, za čo som bol vďačný, nakoľko tam pôsobí tréner Mitch Love, pod ktorým som už hrával v Everette.

Prečítajte si aj

Džugan mal ponuky z Česka aj Fínska, ostane však v Amerike. Tvrdého chlapa tam pred koronakrízou skolila imunita

Neľutujete s odstupom času, že ste nezostali v Everette?

Určite mi Everett chýba, vyhovovalo mi mesto, mal som tam super rodinu, dosť ľudí ma tam už poznalo, avšak hokej je biznis a nezostáva mi nič iné, len sa s tým zmieriť. Ale na Saskatoon som si zvykol veľmi rýchlo, aj chalani ma medzi seba zobrali bez problémov.

Napokon by ste sa, takmer určite, so Saskatoonom prebojovali do play off, avšak všetko zmarila pandémia. Sklamanie zrejme bolo obrovské?

Samozrejme, všetci sme sa už pripravovali na play off, nakoľko do konca základnej časti zostávalo odohrať už len myslím že päť zápasov. Všetci sme zostali z toho nešťastní a pomysleli sme si, že „wau, čo teraz?“ Potom nás všetkých poslali domov, o pár dní nám prišiel mail, že ligu zrušili. Neviem to ani opísať, celé to bolo také zvláštne, nezvyčajné.

Ročník 2020/2021 bude vašim posledným medzi juniormi. Dohráte ho v Saskatoone?

Áno, vraciam sa do Saskatoonu, kde si výkonmi chcem vybojovať nejaký kontrakt buď v AHL, alebo v Európe.

Sú v hre aj nejaké iné ponuky zo severoamerických juniorských líg?

V rámci týchto súťaží je možná len výmena, avšak neevidujem žiadny záujem z iných klubov.

V zámorí ste tretiu sezónu, ak by prišla seriózna ponuka z Európy, zvažovali by ste ju?

Neviem. Ponuky boli, s agentom sme sa však zhodli na tom, že ešte rok zotrvám v Saskatoone. Chcem totiž hrať hokej v Amerike alebo v Kanade a ak raz odtiaľ odídem, omnoho ťažšie sa tam vracia.

Ako sa vám pozdáva tamojší štýl života, nájde sa niečo, na čo ste si stále nezvykli?

Zvykol som si už na všetko, dokonca by som povedal, že v Kanade sa mi žije ešte lepšie, tamojší životný štýl mi je bližší ako ten v Amerike. Aj z tohto dôvodu by som rád hral hokej tam.

V mužstve Saskatoonu pôsobí aj český obranca Radim Kučeřík, zrejme je to plus mať niekoho, s kým sa môžete porozprávať aj po slovensky?

Jasné, je to obrovské pozitívum, keď sa v cudzine môžem s niekým pozhovárať v rodnom jazyku. Aj keď som tam prišiel, hneď nás v kabíne posadili vedľa seba. Radim je super chlapec, občas mu s niečím pomôžem, keďže som v zámorí dlhšie ako on.

Na tohtoročnom CHL drafte si vedenie vášho klubu vybralo Fína Brada Lamberta, o ktorom sa hovorí ako o jednotke NHL draftu 2022. Riešili ste túto voľbu so spoluhráčmi?

Napísali sme si o tom v rámci kabíny, ale viacerí spoluhráči sú toho názoru, že Brad do Saskatoonu nepôjde. Vo veľmi mladom veku už hral vo fínskej seniorskej lige, čo je pre neho obrovská výhoda.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články