Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Džugan mal ponuky z Česka aj Fínska, ostane však v Amerike. Tvrdého chlapa tam pred koronakrízou skolila imunita

BRATISLAVA - Reprezentácia do 20 rokov v ňom mala nečakanú oporu, veď so štyrmi gólmi sa Róbert Džugan stal jej najlepším strelcom na tohtoročnom šampionáte v Česku, čo mu vynieslo angažmán za veľkou mlákou. Odchovanec Trenčína nám dokázal, že je tvrdý chlap, aj keď ho zradila imunita.
Zdroj: 33296
Zdieľajte:

Uplynulú sezónu ste začali v Dukle Trenčín, v jej drese ste si vybojovali miestenku na svetový šampionát do 20 rokov v Česku. Turnaj vám vyšiel skvele, veď so štyrmi gólmi ste boli najlepším strelcom tímu. Ako to hodnotíte s odstupom času?

Určite som spokojný s tým, ako sa mi turnaj vydaril, aj keď, samozrejme, vždy to môže byť aj lepšie. Mrzí ma len, že sa nám ako tímu nedarilo podľa predstáv.

Zrejme najmä tieto skvelé výkony na turnaji upútali skautov v Severnej Amerike, bolo to tak?

Určite áno, po šampionáte som cítil záujem viacerých tímov odísť ako do Európy, tak aj do zámoria. V podstate už pred dvomi rokmi po majstrovstvách sveta do 18 rokov mi prišla konkrétna ponuka z Kanady, avšak najmä pre školu som ešte s odchodom počkal, čo vôbec neľutujem. Veril som, že raz do Ameriky pôjdem, takže nič som nechcel unáhliť.

Prečítajte si aj

Okuliar po skvelej sezóne vo WHL nič nevylučuje, v prípade dobrej ponuky je v hre aj návrat do Európy

Z akých líg ste mali najvážnejšie ponuky?

Dostal som možnosť hrať už mužský hokej v Česku a vo Fínsku a v rámci juniorských líg sa ozvalo zopár klubov zo Severnej Ameriky.

Napokon ste si vybrali Cedar Rapid v USHL. Čím vás tento klub zaujal?

Dve sezóny tam pôsobil môj niekdajší spoluhráč z Dukly Marek Valach, s ktorým som sa zhováral o tejto možnosti a dal mi len dobré referencie. Keď mi kouč Cedaru povedal, že ma tam chce, plus vyhovovali mi podmienky, neváhal som.

V drese Cedaru ste vinou zdravotných komplikácií stihli odohrať len sedem duelov, ste už zdravotne v poriadku?

Dva týždne som prílete som zostal chorý, dovtedy bolo všetko super, cítil som sa dobre a odhodlaný. Neviem prečo, ale odrazu som mal problémy s imunitou, čo ma úplne zrazilo. Keď som sa postupne do toho dostal, prišla nešťastná pandémia. Dúfam, že čím skôr to všetko prejde, keďže ani s nasledujúcou sezónou to nevyzerá ružovo.

Práve Spojené štáty sú koronavírusom najviac postihnutou krajinou sveta. Aká je situácia v meste Cedar Rapids?

V štáte Iowa, pod ktorý mesto patrí, sa môže normálne chodiť von, rúška nie sú povinné. Spočiatku boli zatvorené kiná a objekty s väčšou hustotou ľudí, ale teraz to je už v normálnom režime.

Pre slovenských fanúšikov možno táto liga nie je až taká známa. Ako by ste ju charakterizovali?

Nedá sa to porovnať, bol som milo prekvapený, keďže možno som úroveň súťaže asi aj trochu podcenil. Ide o kvalitnú súťaž, kde sa hrá rýchly hokej. V zápasoch najlepšieho tímu s najslabším nebolo v hre bádať takmer žiadny rozdiel.

Ako je s podporou fanúšikov, chodia na zápasy?

V Cedare sú skvelí fanúšikovia, ktorí pravidelne chodia vo veľkých počtoch a vytvoria skvelú atmosféru. V priemere sa návštevnosť pohybuje na úrovni okolo troch tisíc, ale aj na vonkajšie zápasy chodí dosť našich priaznivcov.

Prečítajte si aj

Kukuču po konci v juniorskej lige čaká prechod k seniorom, komunikuje s Trenčínom

Pred pár mesiacmi ste sa v rozhovore pre náš web vyjadrili, že zrejme v Cedare zostanete. Zmenilo sa odvtedy niečo?

Nezmenilo sa nič. Deň pred mojim odchodom na Slovensko boli za mnou generálny manažér aj tréner a skonštatovali, že by boli radi, ak by som zostal aj v nasledujúcej sezóne. Na diaľku sme absolvovali nejaké rozhovory aj v rámci celého mužstva, takže zrejme zostanem v Cedare.

Dostali ste aj nejaké ponuky z Európy?

Boli, ale už som rozhodnutý zostať v Amerike a verím, že sa tam budem môcť vrátiť. Ak by to situácia neumožnila, až potom by som zvažoval Európu.

V predčasne skončenej sezóne sme v USHL evidovali okrem vás ešte dvoch Slovákov – Šimona Latkóczyho a Jána Lašáka mladšieho. Ste spolu v kontakte?

Šimona poznám, nakoľko aj on pôsobil v Trenčíne a hrali sme spolu pár zápasov. Jana osobne nepoznám, aj keď viem, kto to je. Keďže bol program veľmi nahustený, nestihli sme si doslova ani len napísať.

Vnímajú úspešnú značku Dukla aj vo vašom okolí v Amerike?

Len pozitívne. Hráči ako Hossa, Gáborík, Demitra, Chára či Radivojevič sú mená, ktoré si ľudia s Duklou spájajú. Teraz máme nového asistenta trénera, ktorý sa tiež zmenil o tom, že Trenčín pozná cez môjho bývalého spoluhráča z Dukly Andrewa Radjenovica, s ktorým je kamarát.

Na záver trochu na odľahčenie. Na konci minuloročnej letnej prípravy ste nešťastne prišli o tri zuby. Ani to vás však neodradilo a pokračovali ste ďalej so slovami, že zubára navštívite až na konci sezóny. Už ste si to dali do poriadku?

Len dva a pol. (smiech) Bol som si len vytiahnuť korene zubov, nakoľko som ich mal polámané. Nakoľko počas sezóny na to ozaj nebol čas, podarilo sa to až po jej skončení. Namiesto dvoch celých, ktoré mi chýbajú, mi tam dali protézu. Dá sa s tým bez problémov jesť a najmä lepšie rozprávať, keďže šlo o predné zuby. Beriem to však športovo, patrí to k hokeju.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články