Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci, ktorí sa zapísali do dejín NHL

V súčasnosti síce NHL nehráva toľko našich hráčov ako kedysi, ale i tak v nej stále nájdeme pár zaujímavých mien. Pozrime sa na najzaujímavejšie slovenské mená v konkrétnych kluboch a to v priebehu celej histórie súťaže.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Východná konferencia

Anaheim Ducks – Káčeri Slovákom príliš neprajú, za zmienku stojí Ľubomír Višňovský. V klube strávil 3 sezóny.

Arizona Coyotes – V Arizone sme za ten krátky čas Slováka nemali. Ale ešte pred premenovaním sa vo Phoenixe Coytes darilo viacerým Slovákom – Michalovi Handzušovi, Ladislavovi Nagyovi, alebo Radoslavovi Suchému. Ak by sme zašli ešte ďalej, do čias pôvodného Winnipegu Jets, tam už nenájdeme nikoho.

Calgary Flames – V jeho drese sa príliš veľa Slovákov neohrialo, spomeňme len Ronalda Petrovického alebo Róberta Dömeho.

Edmonton Oilers - V klube toho najviac odohral Zdeno Cíger, ale nemôžeme zabúdať ani na Miroslava Šatana, alebo Ľubomíra Višňovského.

San Jose Sharks – San Jose patrí medzi kluby, v ktorých sa angažovaniu Slovákov skôr vyhýbajú. Z nich tam najviac odohral Miroslav Zálešák, ale nikdy sa nezaradil medzi stabilných hráčov základu.

Vancouver Canucks – Ani v drese Vancouveru sme príliš veľa Slovákov nevídali. Ako najzaujímavejší sa javí angažmán už nebohého Pavla Demitru.

Chicago Blackhawks – V Chicagu sa Slovákom darí zrejme najviac. Na sklonku kariéry si tu niečo odohral aj Peter Bondra, hraje tam Marián Hossa, spomenúť musíme aj Michala Handzuša, Tomáša Kopeckého, alebo i Stana Mikitu. Poslední štyria menovaní v klube dokonca získali Stanley Cup a Marián Hossa ho získal rovno dvakrát.

Colorado Avalanche – Ak by sme zašli do viac do minulosti, v časoch Quebecu Nordiques si zahralo trio bratov Šťastných. Neskôr bol klub premenovaný a presťahovaný do Colorada, pod novým vedením našli uplatnenie Marek Svatoš, alebo brankár Peter Budaj.

Dallas Stars – Ladislav Nagy a Ľubomír Sekeráš sú zrejme najznámejšími slovenskými hráčmi, ktorí kedy hrali v tomto tíme.

Los Angeles Kings – Aktuálne v klube zarezáva Marián Gáborík, ktorý s ním len vlani vyhral Stanley Cup. Králi však boli odjakživa domovom slovenských hviezd a patrili medzi ne Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel, Pavol Demitra, Michal Handzuš, Ladislav Nagy a Ľubomír Višňovský. Spomeňme aj Igora Libu.

Minnesota Wild – Gáborík, či Demitra nejaký čas odohrali aj v drese divochov. Takisto aj Ľubomír Sekeráš.

Nashville Predators – Nashville bol jedinou zastávkou pre nášho Jána Lašáka, hoci v ňom odchytal len pár zápasov. Okrem neho si tento dres obliekol aj Richard Lintner, alebo Vladimír Országh.

St. Louis Blues – St. Luis je na tom opačne. Spomeňme len Petra Šťastného, Pavla Demitru, Michala Handzuša, Ladislava Nagya, Ľuboša Bartečka, alebo Jaroslava Haláka. Ale hoci patrili medzi lídrov, k úspechu ho nikdy nedokázali potiahnuť.

Winnipeg Jets - Winnipeg je aktuálne jediným klubom bez slovenského zástupcu. Pokiaľ sa však pozrieme do nedávnej histórie, pred premenovaním a presťahovaním značky, v Atlante Trashers hrával Peter Bondra, Marián Hossa, alebo Ľuboš Bartečko.

Západná konferencia

Boston Bruins – Kapitánom Bostonu je Slovák Zdeno Chára. Ten s tímom vyhral aj Stanley Cup. V minulosti tu však istý čas strávil aj Jozef Stümpel a Miroslav Šatan.

Buffalo Sabres – S Buffalom je neodmysliteľne spojený Miroslav Šatan. Aj tu však istý čas strávil Andrej Sekera, okrem neho v tíme pobudol aj Jaroslav Halák. Ten si však na svoje konto nepripísal ani jeden štart v jeho drese a bol vymenený do iného tímu.

Detroit Red Wings – Aktuálnym slovenským zástupcom v tíme je Tomáš Tatar, Tomáš Kopecký tu získal prvý Stanley Cup. Najslávnejším Slovákom, ktorý tu hral, je však Marián Hossa.

Florida Panthers - Najznámejším slovenským panterom je určite Róbert Švehla. Zabúdať však nemôžeme ani na Jozefa Stümpela a Richarda Zedníka.

Montreal Canadiens – Prvý z dvoch tímov NHL, za ktorý nastúpili dvaja slovenskí gólmani. Ide o Jaroslava Haláka a Petra Budaja. V tíme sa nestratil ani Richard Zedník.

Ottawa Senators - S Ottawou sme mali v minulosti spojené hlavne dva mená – Marián Hossa a Zdeno Chára. Vo svojich začiatkoch si tu však zahral aj Pavol Demitra a krátky čas aj Peter Bondra.

Tampa Bay Lightning – Ďalším slovenským držiteľom Stanley Cupu je Martin Cibák, ktorý ho získal s Tampu. Medzi jeho výraznejšie opory ale patril predovšetkým Andrej Meszároš. Chvíľu tu hral aj Zdeno Cíger.

Toronto Maple Leafs - Bratia Peter a Miroslav Ihnačák, Marián Šťastný ale aj Róbert Švehla boli v minulosti hráčmi tohoto kanadského tímu.

Carolina Hurricanes - Spomeňme len Andreja Sekeru. Ale pred presťahovaním, by sme v Hartforde Whalers našli aj Róberta Petrovického, alebo Jerguša Baču.

Columbus Blue Jackets – Angažmán Mariána Gáboríka v Columbuse bolo pre tím skôr sklamaním, sezónu tam odohral aj Radoslav Suchý.

New Jersey Devils – Stanley Cup nad hlavu dvihol Jiří Bicek. Z hľadiska individuálnych štatistík sa tu viac darilo Zdenovi Cígerovi, alebo Petrovi Šťastnému.

New York Islanders – Fanúšikovia Islanders doteraz spomínajú na Žigmunda Pálffyho. Okrem neho by sme tu však v celej histórii tímu našli aj Miroslava Šatana, Richarda Zedníka, alebo aj Zdena Cháru.

New York Rangers – Stačí ak spomenieme Mariána Gáboríka, Richarda Lintnera, alebo Zdena Cígera.

Philadelphia Flyers - Vo Philadelphii sa objavilo viacero Slovákov, my spomeňme hlavne Michala Handzuša, ktorý v nej strávil 3 plnohodnotné sezóny.

Pittsburgh Penguins - Slovenského víťaza Stanley Cupu nájdeme aj v drese Tučniakov. Je ním Miroslav Šatan. Pre Žigmunda Pálffyho išlo o klub, v ktorom ukončil zámorskú kariéru. Okrem nich tu hrali aj Marián Hossa, alebo Richard Lintner.

Washington Capitals – Prehľad uzavrieme tímom z hlavného mesta Spojených Štátov. Ide o druhý tím, v ktorého drese sa objavili dvaja slovenskí gólmani - Rastislav Staňa a Jaroslav Halák. Svoje si tu odohral aj Richard Zedník. Najlepšie však na Washington spomína Peter Bondra, ktorý patril medzi miláčikov publika.

Vo viacerých tímoch zanechali Slováci nezanedbateľnú stopu a v niektorých z nich sa na našu radosť dočkali aj tej najcennejšej trofeje. My pevne veríme, že tento trend bude do budúcna pokračovať a počet našich hráčov v tejto prestížnej súťaži nebude klesať, ale naopak. Už len kvôli tomu, aké sme v nej mali zastúpenie v minulosti, by to bola škoda.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články