Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Narodil sa vo florbalovom meste, v Banskej Bystrici vyhorel a ukončil kariéru, ako tréner sa tešil z titulu vo Švédsku

FALUN - Netradičné, zaujímavé, zvláštne či neočakávané príbehy a hokej patria k sebe. Jeden taký napísala kariéra bývalého švédskeho brankára.
Zdroj: 33092
Zdieľajte:

Andreas Andersson sa narodil 9. apríla 1979 vo švédskom meste Falun. To preslávil hlavne florbal, nakoľko miestny klub IBF Falun sa tešil z majstrovských titulov v najlepšej lige sveta, ktorou je práve Svenska Superligan, v rokoch 2013, 2014, 2015 a 2017. V rokoch 2013, 2014 a 2015 vyhral i Champions Cup. Tento tím je mimochodom v prebiehajúcej sezóne po šestnástich kolách so štrnástimi výhrami na prvom mieste tabuľky, v posledných dvoch sezónach prehral finále so Storvretou. Falun bol vo finále trikrát po sebe a šesťkrát z posledných siedmich sezón.

Prečítajte si aj

VIDEO Sezónu začínal v Liptovskom Mikuláši, na začiatku decembera mieri už do tretieho klubu

Každopádne, naspäť k Anderssonovi. Jeho kariéra začala v rodnom meste, avšak seniorský Falu IF hral v sezóne 1995/96, kedy ako 16-ročný prvýkrát nakukol do A-mužstva, tretiu najvyššiu súťaž. Odchytal tam jeden duel a na ďalší ročník sa presunul do slávneho HV71, vtedy ešte s dodatkom Blue Bulls. Skvelé výkony v juniorskej SuperElit mu vyniesli miesto v nominácii Švédska na MS U18, kedy sme so Švédskom prehrali 2:6, "Tre kronor" brali striebro.

V sezóne 1997/98 už Andersson patril do áčka HV71, nastúpil na sedem stretnutí a získal aj miesto na MSJ, pričom mal stále len 18 rokov. V následnom drafte 1998 si ho v deviatom kole z celkovo 245. miesta vybral vtedajší Mighty Ducks of Anaheim. Neskôr išlo už len trinásť hráčov, slovenský útočník Martin Cibák bol medzi nimi. Počas kariéry vyhral Stanley Cup s Tampou Bay. Jednotkou toho draftu bol Vincent Lecavalier, zo Slovákov išiel najskôr v siedmom kole zo 193. miesta Rastislav Staňa.

Prečítajte si aj

Poprad potvrdil skvelú formu v Banskej Bystrici, súpera chválil aj Gabor

Andersson ale do zámoria nikdy v kariére neodišiel. Sezóna 1998/99 mu priniesla dvanásť štartov za HV71 v SHL a ďalší juniorský šampionát, no znova bez medaily. Patril do tej generácia, ktorá počas jedenástich turnajov (1997 - 2007) nedokázala priniesť z MSJ cenný kov. V sezóne na prelome milénií štartoval v najvyššej švédskej súťaži len raz, a tak ročník 2000/01 otvoril v nižšej Allsvenskan.

Päť rokov patril do tímu IF Troja-Ljungby, len raz bol jednotkou. Vtedy odchytal 41 stretnutí základnej časti a klub zostúpil do tretej najvyššej súťaže. Na dva roky tak odišiel do vtedy tiež druholigového Rögle BK. Opäť mu prischla sprvu rola dvojky, sezónu 2006/07 ale začal ako jednotka a chýbal iba v šiestich duel počas celého priebehu. Následne mu šancu znova ponúklo HV71 a začala sa nová kapitola v tomto klube. Majstrovská!

Dve sezóny zaň chytal striedavo so štartmi v nižšej súťaži, lenže od ročníku 2009/10 bol stálym členom A-mužstva tímu z mesta Jönköpingu. Nebol síce číslom jedna do bránky, pretože prednosť mali Stefan Liv a neskôr Daniel Larsson, ale v rokoch 2008 a 2010 sa dvakrát tešil z majstrovského titulu v tíme, ktorý sa nakoniec ukázal ako jeho životný. Ak sa to teda tak dá povedať.

V sezóne 2012/13 odchytal Andersson za Linköping HC v SHL 23 stretnutí. Ďalší ročník už zvládol dokopy len desať práve v Linköpingu a potom za Södertälje SK v Allsvenskan. Kariéru ukončil v sezóne 2014/15, ale veľmi nešťastne. Jeden duel chytal za Åker/Strängnäs v tretej švédskej lige s tým, že percentuálna úspešnosť zákrokov bola len 80 percent, rovnako tak pohorel aj pri premiére za IK Oskarshamn v druhej lige, kedy v jedinom stretnutí chytil iba 81 percent striel. Aj napriek tomu ho zlákal slovenský tím HC ´05 Banská Bystrica, aby prišiel pomôcť pred play-off, pretože klub mieril vysoko a k dispozícii mal mladého Andreja Košarišťana a nepoznaného Mathieua Corbeila, ktorý tiež prišiel krátko pred play-off z LNAH. Počas tej sezóny v tíme "baranov" skončil Miika Wiikman pre problémy so životosprávou a výkonmi zlyhal Josh Unice.

Prečítajte si aj

Otec si zahral so synom, Stümpelovcom sa splnil sen: Pocity sa nedajú opísať slovami

Tréner Miroslav Chudý teda išiel do play-off s tromi brankármi. Práve Andreas Andersson mal priniesť skúsenosti a pokoj v bránkovisku. Vtedy mal 35 rokov. Debutoval 17. februára doma s Nitrou, kedy Banskobystričania prehrali 2:3, o tri dni neskôr v Skalici strelili domáci dva góly v prvých troch minútach a Švéd zvyšok videl len zo striedačky.

Do play-off tak vstúpil ako jednotka vtedy len 21-ročný Andrej Košarišťan. Odchytal celé štvrťfinále s Trenčínom, ktoré Banská Bystrica vyhrala 4:1 na zápasy a bol aj pri prvých piatich dueloch semifinále s Nitrou. Po štyroch stretnutiach to bolo 2:2, v piatom meraní síl Košarišťan v 32. minúte za stavu 1:4 pre "Corgoňov" odstúpil, Andersson inkasoval ešte raz a Nitra mala mečbal. Švédsky gólman teda dostal šancu v kľúčovom šiestom stretnutí, kedy "barani" museli vyhrať. Zigo a Kafka zariadili v piatej minúte stav 2:0, avšak v 23. a 27. minúte Nitra vyrovnala a pri druhom góle sa zranil. Prišiel Corbeil a Banská Bystrica vyhrala, zvládla aj siedmy duel a putovala do finále, kde nestačila na Košice.

Každopádne, pre Andreasa Anderssona to bol posledný zápas kariéry. V Banskej Bystrici nastúpil štyrikrát, nikdy nedoviedol duel do úspešného konca a ukončil kariéru. Pred sezónou 2015/16 sa ale okamžite stal trénerom brankárov vo Växjö Lakers HC, s ktorým sa v roku 2018 tešil z majstrovského titulu. Prvého trénerského, tretieho v živote.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články