Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Tentoraz hlavne nespadnúť, smial sa Higgs. Pri pohľade z tribúny však tŕpol

BANSKÁ BYSTRICA - Je iba jedným z troch Kanaďanov, ktorí na Slovensku získali dva majstrovské tituly. Brock Higgs to dokázal v roku 2017 a 2019, vždy s HC ´05 iClinic Banská Bystrica. V oboch prípadoch patril medzi lídrov bodovania.
Zdroj: 31564
Zdieľajte:

V ročníku 2016/17 dorazil pod Urpín krátko pred play-off. V dvanástich stretnutiach základnej časti si ešte zvykal, potom vyhral kanadské bodovanie vyraďovacej časti: "Špeciálnejší titul pre mňa osobne je tento, pretože som tu bol celý ročník. Naposledy som sa snažil pomôcť, ako to išlo a nehovorím, že si ho nevážim, práve naopak, ale prišiel som v závere sezóny, čiže to bolo iné. Teraz som však zažil celý rok, bol som pri tých lepších aj horších momentoch. Cítil som sa viac ako súčasť tímu," hovorí Brock Higgs v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Pozrite si aj

PODCAST Aká bola sezóna 2018/19 v Tipsport lige?

V tejto sezóne nazbieral celkovo 69 kanadských bodov za 30 gólov a 39 asistencií. Ročník poznačili aj jeho výpadky, pre zranenia vynechal dvadsať zápasov. Možno, keby bol zdravý, mohol atakovať svojho spoluhráča a najproduktívnejšieho muža sezóny, ktorým bol 88-bodový Éric Faille: "To sa už nedozvieme (smiech). Škoda tých zranení, vynechal som niekoľko dôležitých zápasov. Je to však súčasť hokeja, stáva sa to. Našťastie som sa dal dokopy a záver play-off som stihol. Snažil som sa hrať najlepšie, ako viem. Myslím si, že sa mi darilo. Som za to nesmierne rád," pokračuje rodák z ontarijského Kingstonu, ktorý ale pri pohľade na spoluhráčov z tribúny tŕpol.

"Pri neúčasti na ľade som sa cítil zle, hlavne cez sériu proti Detve. Ako každý hokejista, ani ja nie som nadšený, keď sedím na tribúne a nemôžem pomôcť spoluhráčom. Dvakrát predtým som už niekoľko zápasov vynechal, ale v play-off to bolo horšie, tam chce hrať každý. Snažil som sa preto vrátiť čo najskôr, ako sa to dalo," doplnil.

V konečnom dôsledku však v globále nemôže byť nespokojný: "Bola to úžasná sezóna. Som veľmi rád, že som sa vrátil po tom, čo sme získali titul v roku 2017. Klub vyhral aj minulý rok a chceli sme to zopakovať znova. Samozrejme, mali sme niekoľko horších momentov, ale to sa stáva každému klubu. Celkovo musím ročník hodnotiť najlepšie, ako sa dá. Vyhrali sme titul, to je neuveriteľné," rozplýval sa Higgs.

Rozhodnutie vrátiť sa pod Urpín neľutuje ani náhodou: "Pre mňa to bola počas minulého leta najlepšia možnosť. Počas uplynulej sezóny, kedy som pôsobil v Rakúsku a chvíľu vo Švajčiarsku, som bol veľmi často v kontakte s Júliusom Kovalom. Nakoniec sme sa dohodli, že sa vrátim," opisoval muž, ktorý sa vracal do priateľského prostredia.

Prečítajte si aj

Ktoré hviezdy pravdepodobne opustia Tipsport ligu?

"Niektorých spoluhráčov som poznal, niektorých spoznal. Boli sme však úžasná medzinárodná partia. Nerobili sme medzi sebou rozdiely. Je jasné, že keď sme v tíme viacerí hráči zo zámoria, tak hlavne jazykovo sme mali k sebe bližšie, ale naozaj všetci slovenskí chalani boli super, vychádzali sme spolu rovnako skvele. Vedia po anglicky, v tom nebol žiadny problém. Taktiež sa v tíme nachádzal kanadský tréner, čo pre nás bolo ľahšie. Každopádne, taktiež Vladimír Országh bol proste úžasný tréner. Minimálne pre mňa osobne mal obrovský význam. Ako tím sme držali pri sebe celý rok. Tá tímová chémia bola skvelá," chválil Higgs.

On a aj jeho spoluhráči vedeli, že po sezóne môžu byť spokojní len vtedy, ak vyhrajú posledný zápas: "Zisk titulu bol cieľom od začiatku sezóny. V každom tréningu a zápase sme pracovali na tom, aby sa to podarilo. Snažili sme sa pre to urobiť všetko. Na začiatku sezóny to bola dlhá cesta. Vedeli sme o našom cieli, no na druhej strane sme sa na to snažili veľmi nemyslieť, aby nás to nezväzovalo. Chceli sme vyhrať každý zápas a išli sme postupne za svojim cieľom," spomínal nevysoký center poväčšine druhej banskobystrickej formácie.

Ako v roku 2017, tak aj teraz zažil Brock Higgs finále proti Nitre: "V oboch sériách to bolo ťažké, ale vždy sme na súpera boli pripravení. Pri prvom titule rozhodovali veľké momenty v záveroch stretnutí v Nitre. V tejto sezóne to bolo podľa mňa o niečo ťažšie. Bol to veľký boj. Oni mali veľa zranení, boli uťahaní po predošlých sériách, no aj tak chceli vyhrať. Myslím si však, že mentálne a fyzicky sme na tom boli lepšie," tvrdí hokejista so skúsenosťami z EBEL-ky, AHL či ECHL.

Prečítajte si aj

Ideálna zostava sezóny 2018/19 v Tipsport lige

Finále ovplyvnila prehra v Nitre, tá ale mužstvo "baranov" nepoložila: "Najdôležitejšie bolo, keď sme sa dokázali vrátiť po štvrtom zápase, ktorý sme v Nitre prehrali. Vedeli sme, že to nebude v piatom stretnutí ľahké, ale pripravili sme sa na to výborne. Pred našimi fanúšikmi sa hralo oveľa lepšie. Vyhrali sme titul, to už hovorí samé za seba," hovorí Higgs. Veriť v titul začal v závere: "Bolo to zhruba šesť minút pred koncom, keď sme ubránili oslabenie a vyhrávali sme o štyri góly. Tam som si povedal, že štyri už dostať nemôžeme. Snažili sme sa ďalej sústrediť až do konca, no hlavami sme už tak trochu boli po zápase," vysvetľoval.

Keď na Slovensku vyhral pred dvomi rokmi, zhruba tridsať-kilogramový pohár Vladimíra Dzurillu ho pri pokuse zodvihnúť nad hlavu poslal k ľadu. 16. apríla bol preto plán jasný: "Myslel som na to, čo sa vtedy stalo. Tentoraz som spadnúť nechcel," smial sa Higgs: "Sústredil som sa na to, aby som mal obe nohy pevne zakorenené na ľade. Bolo úžasné znova zodvihnúť trofej a o to krajšie, že som pri tom nespadol," hovoril ešte viac vyrehotaný Kanaďan: "Trofej už ale pre mňa nebola ťažká ani trochu, pretože som bol nadšený tým momentom, takže som ju proste zodvihol. Dával som si však väčší pozor, aby som nespadol."

Či ostane na Slovensku, alebo zamieri inam, uvidí: "Ešte som sa nerozhodol. Doteraz som sa sústredil len na play-off, potom som si užíval oslavy. Nechcel som sa ničím rozptyľovať. Cieľ získať majstrovský pohár sme splnili, o budúcnosti sa rozhodnem v najbližších týždňoch," dodal v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk Brock Higgs.

Prečítajte si aj

Kompletný prehľad finálových sérií v najvyššej slovenskej súťaži
Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články