Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ligy, o ktorých ste veľa nepočuli

O NHL, KHL ,alebo aj o Českej extralige určite viete ,a vedeli by ste vymenovať aj niekoľko tímov ,ktoré v nich hrávajú. My si v tomto článku predstavíme ligy ,ktoré nie sú až také populárne ,ale hrávalo v nich veľa Slovenských hráčov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Kazašská hokejová liga, ktorej meno nesie názov Premier League, sa za posledné 2-3 roky stala domovom aj viacerých slovenských hokejistov. Podmienky, ktoré dokážu ponúknuť zahraničným hokejistom, vrátane slovenským, sú ozaj na výbornej úrovni. Veľa ľudí na slovensku len krúti hlavou nad tým, ako môžu naši hráči utekať do takejto krajiny, akou je Kazachstan.

Keďže v nej ale pôsobili aj takí hráči, ako Róbert a Richard Hunovci, Vladimír Kováč, Lukáš Hvila, Andrej Nedorost či Martin Hujsa, tak táto liga musí mať ozaj svoju kvalitu. Kazašská hokejová liga vznikla v roku 1992 a pôsobí v nej 10 tímov. Na začiatku hokejovej éry v Kazachstane to nebola normálna liga, ale skôr majstrovstvá kazachstanu. Postupom času do ligy ale pribudlo pár tímov a momentálne to je liga ako každá iná európska, či svetová.

Momentálnym šampiónom ligy je Yartis Pavlodar, ktorý svoje obe tituly vyhral v posledných dvoch rokoch. Tohto šampióna kazašskej ligy momentálne trénuje slovák Júlis Penzeš, ktorý má v tíme viacero slovákov, vrátane spomínanych Richarda a Roberta Hunovcov, Denisa Reháka, Martina Hujsu, Petra Fabuša či Miroslava Zálešáka.

Tento tím by sa dokázal s určitosťou presadiť aj v našej extralige, o čom svedčí jeho výhra v prípravnom zápase v Martine 1:2 začiatkom prípravného obdobia tohto roku. Ak sa táto liga bude uberať aj naďalej týmto smerom, v budúcnosti od nej môžeme očakávať popredné postavenie v Európe, aké má v súčasnosti Česká extraliga alebo severské hokejové ligy. Na záver netreba ani zabudnúť, že v tejto lige pôsobila aj Barys Astana, ktorá v nej vyhrala dve tituly a momentálne pôsobí v nadnárodnej KHL.

Francúzska hokejová liga sa za posledné roky zlepšila natoľko, že už aj rôzni zahraniční hokejisti uvažujú nad ponukou, ktorá im príde z krajiny “galského kohúta“. Pôsobilo v nej aj viacero našich hokejistov ako Martin Kuľha, Ján Majerčák, Lukáš Zeliska, brankár Vladimír Hiadlovský či obranca Ivan Boržík.

Francúzsku ligu je veľmi ťažko porovnávať s našou domácou extraligou, keďže každá súťaž má svoj vlastný štýl. Výsledky reprezentácie však zdvíhajú kvalitu aj domácej súťaže, nakoľko minimálne polovica hráčov francúzskej reprezentácie pôsobí v domácej súťaži. Na kvalite francúzskej lige uberá však to, že sa v nej hrá iba 26 súťažných zápasov, pretože tímy sú od seba vzdialené a je pre ne ťažké cestovať neustále cez celú krajinu. Aj preto sa pomedzi ligový kalendár hráva ešte Francúzsky pohár a Ligový pohár, ktorý vypĺňa voľné dni v kalendári. Francúzsko je ale lepšie finančne zabezpečené ako Slovensko. Nie veľmi príjemná reklama, ale s touto realitou sa treba vyrovnať.

Viacero hokejistov neustále potvrdzuje, že vo francúzsku chodí výplata načas a hlavne preto prijímajú ponuky aj z takýchto krajín, akou je Francúzsko. S takouto skúsenosťou sa stretol aj bývalý obranca Michaloviec Ivan Boržík, ktorý vo Francúzsku odohral celkovo 10 rokov a pôsobil v troch najvyšších súťažiach. Na otázku: „Čo Vás "prinútilo" rozhodnúť sa prijať ponuku z francúzskej ligy?“, odpovedal takto: „Ekonomika. Keď nedostanete pol roka výplatu, musíte uvažovať niečo zmeniť a mne prišla ponuka ísť do francúzska a vôbec toho neľutujem, veď som tam ostal 10rokov.“ Na základne toho je teda aj možné, že francúzska liga sa onedlho stane lepšou, ako je naša Tipsport extraliga. Atmosféra na zápasoch býva vo väčšine prípadov vynikajúca, aj napriek tomu, že štadióne bývajú menšie ako na Slovensku, avšak sú z pravidla vypredané a ľudia sa hokejom bavia a neustále ho dostávajú viac a viac do popredia. Spomínaný Boržík na záver ešte dodal, že aj infranštruktúra a práca v kluboch bývajú lepšie ako na slovensku. Hráč sa tam nemusí báť ani o výstroj, vrátane korčúľ a hokejok, pretože kluby sú ochotne vyhovieť hráčom aj v tomto smere a dodajú ich hokejistom toľko, koľko ich daný hokejista potrebuje.

Talianska Serie A sa skladá z 12 klubov, ktoré hrajú rovnakým systémom ako u nás. Po základnej časti nasleduje vyraďovacia časť, ktorú v poslednej sezóne vyhral klub Ritten Sport. Kvalita ligy je porovnateľná s našou Extraligou, počas sezóny je na programe 42 zápasov. V súčasnosti v tejto lige pôsobia dvaja slovenskí hráči. Daniel Brejčák, ktorý odohrá najbližšiu sezónu za SV Kaltern. Pre dvadsaťsedemročného odchovanca Popradu ide o prvú zahraničnú skúsenosť. Druhým slovenským legionárom je Stanislav Gron, ktorý má s touto súťažou o niečo väčšie skúsenosti. S klubom Hafro Cortina, v ktorom pôsobil minulý rok prvýkrát, predĺžil zmluvu na ďalšiu sezónu. V uplynulom ročníku sa mu dokonca podarilo ovládnuť štatistiky súťaže. Stal sa tak jedným z najúspešnejších Slovákov Serie A.

Málo ľudí vie, že taliansku súťaž si okúsil na vlastnej koži aj nebohý Dušan Pašek. V sezóne 1990/91 prestúpil z bratislavského Slovana do HC Asiago. Odohral 34 zápasov, v ktorých zaznamenal až 76 bodov. Pobyt v Taliansku si predĺžil ešte o rok, obliekal dres HC Fassa.

Medzi ďalších Slovákov, ktorí pôsobili v Serii A patrí Tomáš Chrenko, Marcel Šterbák či Peter Klouda. Tomáš Chrenko odišiel do Talianska v sezóne 2011/2012, za tamojší klub HC Fassa odohral 22 zápasov. Ďalší rok sa vrátil späť do rodnej Nitry. Hlbšiu stopu v tejto krajine nezanechali ani Peter Klouda s Marcelom Šterbákom, ktorí pôsobili spoločne v klube Vipiteno Broncos. Klub s nimi v úvode ročníka 2013/2014 rozviazal zmluvy.

Anglická hokejová liga patrí medzi tie, o ktorých je v poslednom čase čoraz viac počuť. Väčšinou v nej pôsobia zahraničný hráči, ktorí nedostali možnosť sa presadiť v domácej súťaži, vrátane Kanaďanov či Američanov. Tejto lige sa nevyhli ani slovenskí hokejisti. Každý má na túto ligu rozdielne názory, väčšinou sú ale tieto názory pozitívne. Zo slovenských hokejistov v nej pôsobili Juraj Rusič, Ladislav Harabin, Róbert Liščák, Tomáš Hiadlovský či René Jarolin. Hokejisti v tejto krajine nepôsobia len na ľadovej ploche, pri zarábaní si na život hraním hokeja študujú aj na miestnych univerzitách. Čo sa týka financií, v anglicku chodia výplaty len počas sezóny a tak si hokejisti niečo musia aj odložiť na časy, kedy je práve medzi sezónna prestávka.

V lige pôsobí desať tímov, pričom najstarší z nich je Fife Flyers. Tento tím hráva svoje domáce zápasy v meste Kirkcaldy. Arény miestnych tímov bývajú vo väčšine prípadov menšie, avšak neustále vypredané. Najväčšiu arénu v lige vlastní Shefield Steelers, do ktorého stánku sa vmestí až 8 500 ľudí. Ak máme túto ligu zhodnoť z celkového hľadiska, je určite zaujímavá pre hokejistov, ktorí chcú načas svoje výplaty a zároveň skúsiť niečo nové, čo dosiaľ ešte nezažili. Kvalita ligy ide ale oproti Kazachstanu či Francúzsku len pomalým krokom vpred a preto očakávame, že anglická liga sa (snáď) nikdy nebude rovnať našej domáce exralige.

Rumunská hokejová nadnárodná liga, MOL Liga, je na scéne od roku 2008. Momentálne v nej pôsobí len 7 tímov, no svoju kvalitu má rozhodne vysokú. Naposledy túto ligu dokonca vyhral slovenský tím, Nové Zámky. Nielen v Nových Zámkach, ale aj v lige pôsobí viacero kvalitných hokejistov. Zo Slovákov túto súťaž okúsili a pochválili ju Erik Čaládi, Juraj Faith, Ľubomír Hurtaj, Jaroslav Kmiť, či dokonca aj Marek Uram. Liga má kvalitné zabezpečenie po ekonomickej stránke a ani jeden klub sa nemusí báť, že sa dostane do situácie ako väčšina klubov na slovensku. Aj v Rumunsku dokonca chodia výplaty každý mesiac, v deň kedy majú prísť a o hráčov je postarané v niektorých prípadoch aj niekoľko krát lepšie, ako v našich končinách.

Propagácia ligy je taktiež na vysokej úrovni, o čom svedčí aj fakt, že aj ľudia na slovensku vedia, kde sa hrá MOL Liga. Takýmto tempom sa táto liga môže vyšvihnúť raz na lepšiu úroveň ako je naša extralige a bude patriť k TOP ligám, ak si odmyslíme severské ligy a českú hokejovú ligu. Kapacita miestnych štadiónov v lige je vo väčšine prípadov menšia, len dve tímy majú dostatok miesta pre 4000 divákov. Do tej väčšej polovice patria aj Nové Zámky, kde sa na štadión vmestí 3000 divákov. Atmosféra na lige je v mnohých prípadoch na výbornej úrovni a preto môžeme pomaly očakávať výstavbu nových štadiónov s väčšími kapacitami, ktoré by uspokojili potreby ľudí.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články