Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Faille kráča za titulom najproduktívnejšieho hráča, jeho čísla hovoria jasnou rečou

BANSKÁ BYSTRICA - Dva góly a jedna asistencia. To je bilancia kanadského útočníka Érica Failleho, najproduktívnejšieho hráča Tipsport ligy, v zápase proti Košiciam.
Zdroj: 31044
Zdieľajte:

29-ročný Kanaďan sa osamostatnil na čele produktivity Tipsport ligy. Na konte má už 64 bodov za 23 gólov a 41 asistencií. Zaujímavé však je, že ani v jednom z týchto dvoch ukazovateľov nie je prvý. Viackrát sa presadili Ladislav Nagy (34), Judd Blackwater (29), Guillaume Asselin (27), Bálint Magosi (26), Samuel Buček (25), Milan Kytnár (25) a Tomáš Klempa (24). Michal Chovan zas pozbieral viac prihrávok (42).

Prečítajte si aj

Zámky reagujú na kritiku ohľadom play-out, Sucharda: Vadí mi, že taký zadĺžený Prešov hrá ligu a s cudzími hráčmi

Faille nemá ani najlepší priemer získaných bodov na jedno stretnutie. Tu sa najlepšie darí jeho krajanovi a spoluhráčovi Brockovi Higgsovi. Ten odohral len 37 duelov, ale získal 52 bodov (19+33), čo činí priemer 1,41 bodu na zápas. Faille ho má na úrovni 1,33.

Pri vyrovnanom počte hráčov získal 38 bodov, v presilovkách 24 a v oslabení dva. Takmer absolútne je to vyrovnané v dueloch doma aj doma. Pod Urpínom nazbieral 32 bodov za deväť gólov a 23 asistencií, von 32 bodov za 14 gólov a 18 asistencií. Všetko si rozdelil po 24 duelov pri priemere 1,33%. Rovnako tak na polovicu na doma a von predelil i šesť víťazných gólov.

Pozrite si aj

VIDEO Hokejisti sa pokúsili zdolať trať Red Bull Crashed Ice bez tréningu, vôbec im to nešlo

Rodák z mesta Lachine pôsobí v HC ´05 iClinic Banská Bystrica druhú sezónu. V minulej získal majstrovský titul. V základnej časti nazbieral 45 bodov za 20 gólov a 25 asistencií. Na tomto čísle bol Faille v aktuálnom ročníku už 4.1.2019, kedy získal dva body proti Žiline.

V play-off bol však s devätnástimi bodmi najproduktívnejším hráčom. Strelil osem gólov a na jedenásť prihral. Bilanciu 2+3 zaznamenal pri výhre 5:1 v siedmom, rozhodujúcom dueli na ľade Dukly Trenčín. Vtedy nemal viac asistencií nik a gólov len Guillaume Asselin. V bodovom priemere ho predbehli Nitrania Matej Paulovič a Branislav Mezei, obaja po 1,25. Faille mal 1,19.

Prečítajte si aj

Asselin strelil gól v každom zápase so Zvolenom, najviac sa mu darí proti MAC

Ročník 2018/19 ale nezačínal presvedčivo. Rovnako, ako HC ´05 iClinic Banská Bystrica. V septembri získal v siedmich stretnutiach len päť bodov, no svoje čísla postupne zlepšil. V októbri ich bolo osem, v novembri deväť a v decembri až dvadsať, kedy malo celé mužstvo ohromnú formu. Faille sa stal aj hráčom mesiaca. V januári klesol na sedemnásť bodov, vo februári ich sú zatiaľ štyri.

Počet bodov Érica Failleho v jednotlivých mesiacoch:

Éric Faille a jednotliví súperi

Ak sa pozrieme na jednotlivých súperov, tak najviac sa mu darí proti Košiciam. Tým v piatich víťazných stretnutiach strelil päť gólov a na ďalších päť prihral. V priemer pozbieral dva body na jeden duel. Proti Žiline zaznamenal bilanciu 1+8, Liptovskému Mikulášu 4+5 či Nitre 5+3, ktorej strelil dva víťazné góly. Minimálne bod získal proti každému súperovi, s Trenčínom a Popradom to ale bolo len 0+1. Práve s týmito tímami má dosť negatívnu štatistiku +/-, keďže sa nachádza na cifre -4 respektíve -5. S väčšinou tímov je v pozitívnej hodnote a napríklad len proti MAC Budapešť prehral menej ako 50% všetkých vhadzovaní. Proti Novým Zámkom ich vyhral až 68,18%. Najviac a síce 103, ich podstúpil proti Liptákom. V zápasoch proti tomuto maďarskému celku zaknihoval až 15 trestných minút, proti ostatným mužstvám ich je dokopy 10.

Prehry a výhry

Nesmierne zaujímavé číslami nájdeme, keď si porovnáme zápasy, v ktorých Éric a jeho HC ´05 iClinic Banská Bystrica vyhrali a prehrali. Pri víťazstvách nazbieral Kanaďan 55 bodov (20+35), pri prehrách len deväť (3+9) v pätnástich dueloch, no keď sa mužstvu darilo menej, tak Faille vyhral až 63,18% vhadzovaní, pričom pri víťazstvách to je 57,95%. Pri porážkach sa nechal šikovný útočník vylúčiť len raz, na druhej strane dostal až 22 trestných minút.

Prečítajte si aj

Ján Sýkora: Fanúšikovia Banskej Bystrice mi navždy ostanú v srdci

Bude najproduktívnejší?

Faille môže byť od roku 2000 len štvrtým zahraničným hráčom, ktorý vyhrá produktivitu. Predošlí traja hrali za HKM Zvolen. V sezóne 2002/03 to dokázal Petr Korínek, v ročníkoch 2014/15 a 2015/16 Kamil Brabenec a v minulej sezóne Tim Coffman. Zároveň sa môže stať aj prvým "baranom", ktorému sa to podarí. Keďže druhý v poradí Ladislav Nagy (61 bodov), do konca základnej časti laboruje so zranením, tak prakticky jediným Failleho súperom je Michal Chovan zo Zvolena, ktorý má 59 bodov. Róbert Lantoši ich má 54 a Brock Higgs 52. Faille doteraz zažil najproduktívnejšiu základu časť ako kapitán Acadie v QMJHL, kedy získal 77 bodov. V sezóne 2016/17 potom nazbieral 70 bodov za Orlando Solar Bears v ECHL.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články