Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Aký je v tejto sezóne systém play-off a baráže?

BRATISLAVA - Príchodom maďarských tímov do Tipsport ligy sa znova upravili pravidlá play-off a baráže, ktoré boli už niekoľkokrát skloňované, ale krátko pred koncom základnej časti si nezaškodí všetko zopakovať, aby v tom mal každý prehľad.
MetaTitle: SR Hokej TL play off finále Banská Bystrica Nitra BBX.
Zdroj: TASR/Branislav Račko
Zdieľajte:

Šancu dostať sa do boja o víťazstvo v Tipsport lige po novom nebude mať po skončení základnej časti len osem tímov, ale až desať. Spôsobené je to tím, že sa bude hrať aj kvalifikácia do play-off, ako je oficiálny názov časti, kde sa dostanú tímy na siedmom až desiatom mieste.

Prečítajte si aj

V play-off môžeme poraziť každého, náš tím má šancu na úspech, hovorí líder MAC Budapešť

Prvých šesť mužstiev má automaticky istý postup do play-off, avšak mužstvá na siedmom a ôsmom mieste nie. Tie si ešte musia zahrať sériu na tri víťazstvá proti tímom z deviatej a desiatej pozície, čo v podstate znamená, že aj desiaty celok po základnej časti má šancu vyhrať celú súťaž.

Keď sa teda uzavrie základná časť, tak proti sebe nastúpia kluby z pozícií 7 - 10 a 8 - 9. V sériách hraných na tri víťazné zápasy sa určia dvaja lepší, ktorých čaká cesta do klasického, nami poznaného osemčlenného pavúka. Zároveň to znamená aj to, že zatiaľ čo tímy po ZČ z tretieho až šiesteho miesta svojich súperov poznajú, keďže sa bude hrať klasicky 3 - 6 a 4 - 5, tak prvé dva tímy si musia počkať.

Prečítajte si aj

Štyri najdôležitejšie otázky pred záverečnou častou základnej časti

Pokojne sa totiž môže stať, že do play-off z kvalifikácie postúpia deviaty a desiaty tím po základnej časti. Prvý tím po ZČ bude hrať s nižšie nasadeným z dvoch postupujúcich. Príklad: Keby z kvalifikácie postúpil deviaty a desiaty, tím, tak sa bude hrať 1 - 10 a 2 - 9. Keby zas siedmy a deviaty tím, tak z toho bude 1 - 9 a 2 - 7.

Tento model je dlhoročne praktikovaný aj vo vyspelých súťažiach v Česku či Fínsku. Samozrejme, názory naň sa rôznia. Ako všetko, tak aj toto má dve strany mince. Na jednej budú tímy hrajúce play-off unavenejšie a čakať ich budú najsilnejšie mužstvá, na druhej budú rozohraté. Dlho čakať na súpera zas nie je príjemné ani pre dvoch lídrov po ZČ. Len čas ukáže, či to bude dobrý variant aj u nás.

ANKETA: Ktorý model je lepší?

  • Starý

    23%

  • Nový

    77%

Prečítajte si aj

Miner chváli taktickú vyspelosť ligy, s Popradom má vysoké ambície

Následne sa teda vyformuluje osem posledných klubov, ktoré sa už rozdelia do klasického pavúka vedúceho až do finále a k víťazovi Tipsport ligy. Tým sa môže stať ktorýkoľvek z dvanástich účastníkov, aj maďarský tím. Slovenským majstrom však bude najlepší slovenský klub. Príklad: Keby ligu vyhral DVTK Jegesmedvék Miškolc a vo finále by porazil HKM Zvolen, tak Miškolc bude víťaz Tipsport ligy a Zvolen slovenský majster. Ak by takéto finále vyhral Zvolen, tak by bol víťaz Tipsport ligy a aj slovenský majster.

Zmenou prešla aj baráž. Jedenásty tím tabuľku po základnej časti ukončuje sezónu. Nepostupuje do play-off, no ani nebude hrať baráž. V posledných rokoch sme poznali formát baráže, v ktorom sa predstavili dve najlepšie mužstvá druhej najvyššej súťaže a dve najhoršie z Tipsport ligy.

Prečítajte si aj

Vrchol sezóny nás ešte len čaká, myslí si Hecl

Teraz sa však vracia k starému formátu, pri ktorom sa najhorší tím Tipsport ligy a majster St. Nicolaus 1. ligy postavia proti sebe v sérii hranej na štyri víťazstvá. V nich sa rozhodne o príslušnosti klubov pre nasledujúci ročník.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články