Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Do Siene slávy IIHF vstúpia okrem Šatana a Pálffyho ďalšie legendy

BRATISLAVA - Nielen Miroslav Šatana, Žigmunda Pálffyho a Jörgena Jönssona, ale aj Kanaďanku Hayley Wickenheiserovú a Američana Mikea Modana uvedú počas májových MS do Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).
MetaKeywords: šport hokej NHL Mike Modano kariéra ukončenie.
Zdroj: TASR/AP
Zdieľajte:

Američan Jim Johansson získa in memoriam cenu Paula Loicqa a ocenia aj Bulhara Konstantina Michajlova. Slávnostný akt je na programe v záverečný deň šampionátu pred zápasmi o medaily.

Prečítajte si aj

VIDEO Versteeg bude hrať na severe Európy, dohodol sa so švédskym majstrom

Miroslav Šatan je najúspešnejším hráčom v ére samostatného Slovenska. Ako jediný slovenský hokejista má všetky štyri cenné kovy (1-2-1) zo svetových šampionátov. V roku 2009 vyhral v drese Pittsburghu Penguins Stanleyho pohár a na konte má aj tri tituly majstra Slovenska. Štyrikrát štartoval na ZOH, pričom pri prvej účasti v roku 1994 sa stal najlepším strelcom olympijského turnaja. Na svetovom šampionáte A-kategórie štartoval 12-krát, predstavil sa aj na Svetovom pohári. Na MS 2002 doviedol slovenský tím ako kapitán k historickému titulu majstra sveta a stal sa aj najužitočnejším hráčom šampionátu. Hráčsku kariéru ukončil v roku 2014. Po nej si na Svetovom pohári v roku 2016 vyskúšal pozíciu generálneho manažéra európskeho tímu a od roku 2017 pôsobí v rovnakej funkcii pri slovenskej reprezentácii.

Výraznú stopu v medzinárodnom hokeji zanechal aj Žigmund Pálffy. Trikrát štartoval na ZOH, v roku 1994 bol najproduktívnejší hráč turnaja. Z piatich účastí na MS má jednu zlatú a jednu striebornú medailu, v roku 2005 bol najproduktívnejší hráč turnaja. V NHL odohral celkovo 708 zápasov, v ktorých získal 732 bodov. Kariéru ukončil v roku 2013.

Prečítajte si aj

VIDEO Balej si po odchode zo Žiliny našiel nový klub, ročník dohrá v Nemecku

Bývalý švédsky center Jörgen Jönsson bol vo svojej ére ikonou švédskej reprezentácie. Na svetových šampionátoch štartoval 11-krát, štyrikrát sa predstavil na ZOH. Bol pri dvoch triumfoch "Troch koruniek" na olympiáde, z MS má bilanciu 2 zlaté, 3 strieborné a 4 bronzové medaily. Starší brat bývalého švédskeho obrancu Kennyho Jönssona pôsobil vo Färjestade ako asistent trénera aj generálny manažér. Pred sezónou 2018/2019 sa stal asistentom trénera v Örebro HK.

Kanaďanka Hayley Wickenheiserová je považovaná za najúspešnejšiu hokejistku histórie. Päťkrát štartovala na ZOH. Z prvej účasti v roku 1998 má striebro, na ďalších štyroch olympiádach už získala najcennejší kov. Z 13-tich účastí na svetových šampionátoch má 7 zlatých a 6 strieborných medailí. Vo svojej ére patrila k absolútnej špičke v ženskom hokeji. Viackrát sa skúšala presadiť aj medzi mužmi, objavila sa v nižších súťažiach vo Fínsku a Švédsku. Mimoriadne úspešnú kariéru ukončila v roku 2016 vo veku 38 rokov. V sezóne 2018/2019 pôsobí v oddelení pre hráčsky rozvoj v klube Toronto Maple Leafs. Jej bratranec Doug Wickenheiser sa stal v roku 1980 jednotkou draftu NHL, v ktorej odohral takmer 600 zápasov.

Prečítajte si aj

Šok v Británii: Národný tím porazil Dinamo Riga!

Mike Modano je po Brettovi Hullovi druhý najproduktívnejší Američan v histórii NHL. V základnej časti odohral 1499 zápasov, v ktorých získal 1374 kanadských bodov. V play off pridal 146 bodov v 176 zápasoch. V roku 1998 si ho ako jednotku draftu vybral klub Minnesota North Stars. V drese "hviezd" pôsobil aj po presťahovaní klubu do Dallasu a v roku 1999 s ním získal Stanleyho pohár. Klubu bol verný až do roku 2010, keď na poslednú sezónu v kariére zamieril k Detroit Red Wings. Dvakrát štartoval na MS hráčov do 20 rokov, trikrát na turnaji A-kategórie MS, trikrát na ZOH (jedno striebro) a jedinú účasť na Kanadskom pohári (1996) premenil na prvenstvo.

Boris Alexandrov patril k najväčším postavám kazašského hokeja. Pôsobil v CSKA Moskva v najslávnejších časoch klubu, kariéru dohral v rodnom Usť-Kameňogorsku. V roku 1976 triumfoval v drese Sovietskeho zväzu na ZOH, dva tituly získal na MS hráčov do 20 rokov. Po hráčskej kariére sa venoval rozvoju hokeja v Kazachstane. V rokoch 1995-2002 viedol národný tím, s ktorým sa v roku 1998 prestavil na ZOH aj MS. V roku 2002 zomrel pri autonehode.

Prečítajte si aj

VIDEO Skúsený kanadský útočník sa vracia do Švajčiarska

Američan Jim Johannson získa in memoriam ocenenie Paul Loicq Award za výnimočný príspevok pri rozvoji medzinárodného hokeja. Ešte v úvode roka 2018 pôsobil ako manažér americkej reprezentácie, no tri týždne pred ZOH v Pjongčangu nečakane zomrel. Počas hráčskej kariéry pôsobil v nižších zámorských súťažiach, zahral si však aj v Nemecku. USA reprezentoval na olympiádach v rokoch 1988 a 1992. Cenu Paul Loicqa každoročne udeľuje IIHF od roku 1998. V roku 2008 ju získal Slovák Juraj Okoličány.

Bulhar Konstantin Michajlov získa počas MS ocenenie "Richard "Bibi" Torriani Award," ktoré sa udeľuje hokejistovi z krajiny mimo hokejovej špičky. Bývalý brankár je vo svojej krajine jednou z najväčších hokejových legiend. Celkovo 22-krát sa zúčastnil na šampionáte nižšej kategórie. Kariéru strávil takmer výlučne v dresoch klubov zo Sofie, v sezóne 2004/2005 pôsobil v druhej najvyššej francúzskej súťaži.

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články