Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Nedocenené hviezdy Tipsport ligy #1: János Vas

BRATISLAVA - V novej sérii článkov sa pravidelne pozrieme na hráčov nastupujúcich v Tipsport lige, ktorým sa napriek ich kvalitám podľa nás nevenuje dostatočná pozornosť.
Zdroj: 30679
Zdieľajte:

Kapitán nováčika DVTK Jegesmedvék Miškolc je aktuálne siedmym najproduktívnejším hráčom Tipsport ligy. V štyridsiatich stretnutiach strelil trinásť gólov a na 31 prihral. Zároveň je aj najproduktívnejším hráčom svojho tímu a členom nesmierne produktívnej formácie s Kulmalom a Pancem.

Prečítajte si aj

Brankár Žiliny Fučik: Ak je šanca vyhnúť sa baráži, treba ísť naplno

V aktuálnom ročníku dlho čakal na svoj prvý gól, dočkal sa na začiatku októbra pri prehre s Banskou Bystricou 2:5. Vas v aktuálnej sezóne odohral štyri stretnutia aj za národný tím Maďarska, kde pôsobí už od roku 2000, kedy mal len 16 rokov!

Odvtedy takmer každý rok štartoval na MS v nižších kategóriách. Keď bolo Maďarsko v roku 2016 medzi elitou, tak bol asistentom kapitána a strelil dva góly. Ani on nezabránil okamžitému zostupu do B-kategórie.

Prečítajte si aj

VIDEO Štyri vylúčenia za dvanásť sekúnd? To sme ešte nevideli, zhodli sa Banskobystričania

Vas sa narodil v Dunajvárosi, kde s hokejom aj začínal, no v roku 2000, ako 16-ročný, odišiel do Švédska. Juniorka Malmö Redhawks bola jeho pôsobiskom dve plné sezóny, v tej tretine debutoval v seniorskom tíme. Mal len 18 rokov. Stále miesto ale medzi švédskou elitou nezískal, a tak ročník 2004/05 odohral za Halmstad Hammers v Allsvenskan.

V roku 2002 ho ale draftoval do NHL Dallas Stars a to už z druhého kola. Stal sa prvým a zatiaľ jediným draftovaným Maďarom do NHL. V zámorí strávil tri sezóny, nastupoval však len za Iowu Wild v AHL a chvíľu aj za Idaho Steelheads v ECHL. Do najlepšej ligy sveta sa nikdy nedostal, a tak sa vrátil do Európy.

Prečítajte si aj

Naživo: Sledujte s nami januárové prestupy a špekulácie v Tipsport lige

Zmluvu na rok mu ponúkol švédsky Brynäs IF, následne zamieril do Székesfehérváru v EBEL lige, potom hrával opäť v nižšej švédskej lige za Tingsryds AIF aj IF Troja-Ljungby, dva roky bol súčasťou francúzskej Ligue Magnus (Dijon, Rouen) a ďalšie dva strávil v Slavii Praha.

Do Miškolca prišiel pred začiatkom sezóny 2017/18, ešte pred ňou rok nastupoval znova v EBEL-ke za Fehérvár AV19. V minulej sezóne získal 47 kanadských bodov, ale na titul v Erste lige nedosiahol. Na MS B-kategórie bol kapitánom Maďarska.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články