Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Čo priniesla prvá pätina sezóny v Tipsport lige?

BRATISLAVA - Tipsport liga má za sebou jedenásť kôl a to znamená, že sa dostala za prvú pätinu základnej časti. Poďme si zosumarizovať doterajší priebeh našej najvyššej súťaže. Väčšina tímov ale má na konte viac stretnutí, pretože predohrávali, alebo sa stretli s tímom Orange 20.
Zdroj: 29247
Zdieľajte:

Maďarskí nováčikovia

Pred štartom sezóny 2018/19 bola najväčšia otázka, čo môžeme očakávať od dvoch nových tímov z Maďarska. Momentálne môžeme odpovedať, že minimálne vyrovnané stretnutia. MAC Budapešť je síce na poslednom dvanástom mieste a DVTK Jegesmedvék Miškolc desiaty, avšak ak sa pozrieme na samotné zápasy, tak vidíme pravý opak.

Až na niekoľko málo výnimiek boli oba celky konkurencieschopné a body nepúšťali ľahko. Miškolc šesťkrát prehral o tri góly, alebo viac, no dokázal poraziť aj MHC Nové Zámky, prekvapenie ligy. Jeho dobre vyvážené tri útoky majú kvalitu a 33 nastrieľaných gólov je určite dosť. Rovnaký počet má napríklad Poprad, len o jeden viac zas Banská Bystrica, ktorá navyše odohrala o zápas navyše. Na druhej strane je pravda, že viac gólov inkasovala iba Žilina. Najväčšou slabinu preto Glen Hanlon zatiaľ hlási v bránkovisku, kde je jednotkou Rumun Attila Adorján. Len traja hráči mužstva sú v bilancii +/- v kladných číslach. Bodovo žiari hlavne Ramus Kulmala, ten uzatvára prvú desiatku (4+8).

Pozrite si aj

VIDEO Deň s Kamzíkom: Takto vyzerá bežný deň hráča HK Poprad

MAC Budapešť sa potáca na poslednom mieste, avšak postaral sa o doposiaľ najväčšie prekvapenie sezóny, keď doma zdolal úradujúceho majstra HC ´05 iClinic Banská Bystrica presvedčivo 4:0. Bod tento klub zobral aj Trenčínu či Nitre, avšak dokopy vyhral iba trikrát. Aj preto by sme ho mohli označiť za takého "Jánošíka" Tipsport ligy. Zverenci Gergelyho Majorossa pritom majú nesmierne spoľahlivých brankárov. Miklós Rajna aj Bencé Bálisz si držia percentuálnu úspešnosť zákrokov na cez 90%. 42 inkasovaných gólov je aj tak tretí najhorší výsledok. Problémom je ale hlavne ofenzíva, MAC strelilo iba 29 presných zásahov, čo je s Trenčínom najmenej. Pri dvanástich bol Jared Brown (5+7). Tento tím má aj najtrestanejšieho hráča, Kevin Szabad už pozbieral 54 minút.

Trápenie majstra

Na rovinu, HC ´05 iClinic Banská Bystrica sa trápi. Nastáva preto otázka: Prečo? Cez leto síce Vladimíra Országha na lavičke vymenil Kanaďan Dan Ceman, avšak hráčsky sa mužstvo nezmenilo až tak výrazne ako pred rokom, mnohé opory zostali. Navyše, zámorský kouč mal doniesť podobný štýl hokeja. Klub má vynikajúcu prípravu a aj náročné zápasy v Lige majstrov proti Luganu a Jyväskyle napriek iba jednej výhre zo štyroch prípadoch zvládol herne dobre. Potom ale prišla Tipsport liga a ako keby zlom. Banskobystričania sú momentálne na piatej priečke so ziskom 23 bodov, na prvý Zvolen strácajú iba päť, ale už dokázali prehrať v Budapešti, v Žiline, kde viedli 2:0, rovnaký scenár sa zrodil aj doma s Detvou, po nájazdoch podľahli Liptovskému Mikulášu a naposledy v tretej tretine stratili duel v Poprade. Problém by sa mohol hľadať v zadných radoch, nakoľko iba štyri tímy inkasovali viackrát. Žiadny z obrancov nie je v kladných číslach pri štatistike +/-. Na pohode a zohranosti nepridávajú ani časté zranenia a tým pádom nutné menenie formácií. Bodovo najproduktívnejší hráč tímu je zadák Ben Marshall (3+8), ktorý je smerom dopredu výborný, no niekedy zbytočne stráca puky. Dobrým znamením pre "baranov" je ale aj napriek piatkovej prehre v Poprade šnúra troch víťazných stretnutí, keďže porazili Orange 20, Miškolc a Nové Zámky.

Prečítajte si aj

Český "Exot" na slovenských klziskách potreboval výnimku pre svoju hokejku

(Ne)trápenie favoritov

Najväčší favoriti si úlohy zatiaľ rozdelili. O Banskej Bystrice sme si už povedali, poďme na ostatné tímy. Na prvom mieste sa zatiaľ drží HKM Zvolen, avšak rozostupy na čele sú malé. "Bryndziari" strelili už 53 gólov, čo je jednoznačne najviac a preto (možno) neprekvapí fakt, že štyria najproduktívnejší hráči ligy patria práve Zvolenu. osemnásť bodov má Špirko, šestnásť Handlovský s Chovanom a trinásť Kytnár. Davis Vandane je zas druhý najproduktívnejší obranca (2+9). HKM prehral iba tri zápasy. V Košiciach, v Poprade a doma s Novými Zámkami. Naposledy sa postaral o najvyššiu výhru sezónu, keď zdolal 9:2 Žilinu. Aj preto musíme konštatovať, že mužstvo Andreja Podkonického podáva stabilné výkony.

To isté platí aj o Košiciach, ktoré sú druhé len o skóre, pretože majú tiež 28 bodov. Ročník začali skvele, šesťkrát po sebe vyhrali. Potom síce zakopli s Popradom a Banskou Bystricou, ale opäť sa dostali "na koňa" a šlapú podľa predstáv. Zaujímavé preto bude sledovať nedeľný duel, kedy Zvolen hostí práve "oceliarov". Iba jediný hráč tímu sa momentálne nachádza v zápornej bilancii pri štatistike +/-. Je to Tomáš Netík (-1). Najproduktívnejším hráčom je Ladislav Nagy, ktorý opäť ukazuje, že aj napriek tomu, že po sezóne končí kariéru, stále je neoceniteľnou súčasťou zostavy. Výborne zapadol už osembodový slovinský zadák Klemen Pretnar. Oporou v bráne je Vladislav Habal, ktorý si drží úspešnosť zákrokov na úrovni 94,5%.

Prečítajte si aj

Nechal sa oklamať, a potom sa len bezmocne prizeral

Už o niečo menej môžu byť spokojné zvyšné dva tímy, ktoré sa zaraďujú medzi päť papierovo najsilnejších tímov - Dukla Trenčín a HK Nitra. "Vojaci" spod hradu Matúša Čáka mali v minulej sezóne skvelý štart do sezóny, dlho boli na prvom mieste, ale v tejto to zatiaľ škrípe a nejde úplne podľa predstáv. Len 29 strelených gólov je spoločne s MAC najmenej, navyše je mužstvo až siedme a to sa cez leto káder neobmenil skoro vôbec, navyše príchodom Bližňáka či Bartoviča len zosilnel. Šestnásť bodov po jedenástich stretnutiach ideálnych nie je, avšak Branko Radivojevič a spol. zatiaľ doplácajú na papierovo silných súperov, pretože päť prehier im vystavili hráči Banskej Bystrice, Nitry, Košíc, Zvolena a prekvapenia z Nových Zámkov. Zdá sa, že najväčší problém bude tu. Trenčín už v nedeľu cestuje do Popradu, v piatok ho zas čaká Banská Bystrica. Naopak, dobre to funguje v zadných radoch, kde menej gólov inkasovali iba prvé štyri tímy.

Spokojnosť nemôže byť ani v Nitre. Káder sa cez leto poriadne obmenil. Prvých päť kôl "Corgoni" vyhrávali iba doma, potom však porazili von Orange 20 aj Budapešť, no doma zakopli s Liptovským Mikulášom. Naposledy zverenci trénera Stavjaňu brali dva body z Detvy, z posledných piatich duelov získali dokopy iba šesť bodov. Nitrania doplácajú na nevyrovnanosť výkonov. Hráči majstra z roku 2016 nedokážu vyhrávať viac zápasov po sebe. V tejto sezóne síce v jednom prípade vyhrali trikrát v rade, inak je to stále výhra - prehra na preskačku. V bráne sa zatiaľ hľadá Šimboch, neskúsený je Foltán, no obaja majú solídnu percentuálnu úspešnosť zákrokov, cez 90 percent. Aj preto šieste miesto a šiesty najvyšší počet inkasovaných gólov. Na druhej strane, tretí najvyšší počet strelených (39). Veľkým prekvapením je zatiaľ 11-bodový Róbert Lantoši, darí sa aj Samuelovi Bučekovi, aj keď ten zahodil dosť šancí. Oporami sú už tradične Slovák či Blackwater.

Prekvapenia: Očakávané aj neočakávané

Najväčším prekvapením doterajšej časti sezóny je určite tím z juhu Slovenska. MHC Nové Zámky sa držia na vynikajúcom treťom mieste, iba o bod pod vedúcou dvojicou zo Zvolena a Košíc. Zámčania dostali pred sezónou nového trénera, prišiel Milan Jančušk a ten má k dispozícii káder, v ktorom sa ukrývajú síce zaujímavé mená, avšak prvoradý je tím. Ten sa môže oprieť o vynikajúco chytajúceho brankára Andreja Košarišťana, či lídra v ofenzíve, kapitána Adama Zbořila. Zámky zatiaľ prehrali iba tri zápasy a čo je skvelé, tak inkasovali iba osemnásť gólov. To je jednoznačne najmenej. Priemere toto mužstvo dostane iba 1,5 gólu na stretnutie. Otázne ale je, ako dlho dokážu Nové Zámky takto dlho vyhrávať a držať sa na vrchu tabuľky.

Prečítajte si aj

Detva ulovila obrovskú posilu z KHL: Sklame ako Pervyšin?

Veľa sa pred sezónou očakávalo aj od Popradu a to sa tiež zatiaľ plní. "Kamzíci" sú štvrtí, majú 25 bodov. Inkasovali 21-krát, čo je druhý najnižší počet. Skvele poskladané mužstvo začína už od brankárskej dvojice Gračnar - Vošvrda, skúsenej defenzívy s kapitánom Brejčákom, Ťavodom, Ervingom, Kozákom či Salijom a útokom pod vedením Svitanu, ktorému sekundujú Bondra, Mlynarovič, Bjalončík alebo Zagrapan.

Sezónu výborne začali aj hokejisti MHK 32 Liptovský Mikuláš, ktorý v úvodných šiestich stretnutiach zakaždým bodoval a len raz prehral. Navyše porazil aj HC ´05 iClinic Banská Bystrica. Potom ale prišiel zlom a posledných päť stretnutí zverenci Antona Tomka nebodovali, takže sa prepadli na deviate miesto a už nepatria k tak ospevovaným tímom ako pred pár týždňami. Liptáci navyše doma tak skoro pravdepodobne nenastúpia, rekonštrukcia štadióna sa komplikuje.

Neutrálna Žilina a zlepšujúca sa Detva

K "vlkom" sa vyjadruje ťažko. Všetko záleží od toho, z akého pohľadu sa na tento tím pozrieme. Ak to berieme podľa výsledkov z posledných sezón, ktoré na play-off stačili, pred dvomi rokmi bol MsHK dokonca vo finále, tak predposledná priečka je slabá, avšak na to, že mužstvo sa skladalo cez finančné problémy počas leta,, tak napríklad výhra proti Banskej Bystrici určite je niečo, čo sa nečakalo. Tímu zatiaľ chýba nejaká víťazná séria.

Prečítajte si aj

Nitra rozviazala zmluvu s kanadským útočníkom

Naopak, len pozitívne sa musíme vyjadriť na adresu Detvy. V minulej sezóne beznádejne posledný tím základnej časti začal oveľa lepšie a drží sa na ôsmom mieste. Na konte už má napríklad skalp majstrovskej Banskej Bystrice na jej ľade, ako aj oboch maďarských tímov. Bod zobrala aj Nitre. Výborne sa javí dvanásťbodový Radovan Puliš, v obrane zas Martin Chovan a napriek našim obavám sa dobre drží aj brankárska dvojica Petrík - Riečický.

Náš portál vybral najlepších v doterajšej časti sezóny 2018/19:

Najlepší hráč: Rastislav Špirko (HKM Zvolen)

Najlepší útočník: Rastislav Špirko (HKM Zvolen)

Najlepší obranca: Davis Vandane (HKM Zvolen)

Najlepší brankár: Andrej Košarišťan (MHC Nové Zámky)

All-stars tím: Andrej Košarišťan (MHC Nové Zámky) - Davis Vandane (HKM Zvolen), Klemen Pretnar (HC Košice) - Rastislav Špirko (HKM Zvolen), Adam Zbořil (MHC Nové Zámky), Lukáš Handlovský (HKM Zvolen)

Najväčšie hráčske prekvapenie: Andrej Košarišťan (MHC Nové Zámky)

Najväčšie tímové prekvapenie: MHC Nové Zámky

Najväčšie sklamanie: Tomáš Surový (HC ´05 iClinic Banská Bystrica)

Najlepší zápas: HC ´05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 6:5

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články