Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hráči žalujú profiligu za otrasy mozgu

Ďalší bývalí hokejisti NHL podali žalobu na vedenie profiligy za otrasy mozgu, ktoré poznačili ich hráčsku kariéru. Podľa nich liga profituje z extrémneho násilia, ktoré každodenne prebieha na zámorských ľadoch.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Medzi žalujúcimi hráčmi sú aj útočníci Chris Ferraro a Dan Fritsche. Ferraro odohral v rokoch 1996 a 2002 v dresoch NY Rangers, Pittsburghu, Edmontonu, NY Islanders a Washingtonu dokopy 74 zápasov s bilanciou 7 gólov a 16 asistencií. Fritsche momentálne pôsobí vo švajčiarskej NLA, v NHL nastúpil v rokoch 2003-2009 za Columbus, NY Rangers a Minnesotu na 256 stretnutí, v ktorých získal 76 bodov (34+42).

Žalobu podali hráči 25. júla v New Yorku. Okrem predstaviteľov NHL žalujú aj rozhodcov, ktorí podľa nich vedia o nebezpečenstve úrazov hlavy, napriek tomu pri posudzovaní zákrokov neberú do úvahy možné riziká. Dokumenty nehovoria o tom, akú veľkú sumu ako kompenzáciu požadujú hokejisti od NHL. Podľa TSN je v hre čiastka 5 miliónov dolárov. Predstavitelia NHL sa zatiaľ k žalobe nevyjadrili.

Už v apríli podalo hromadnú žalobu na NHL deväť bývalých hokejistov - Dan LaCouture, Jack Carlson, Mike Peluso, Tom Younghans, Dan Keczmer, Richard Brennan, Brad Maxwell, Allan Rourke a Scott Bailey. Tvrdili v nej, že zámorská profiliga vystavuje hráčov bezprostrednému riziku zranenia hlavy, ktoré vedie k dlhodobým negatívnym zdravotným následkom. Už minulý rok prijal súd v New Yorku žalobu desiatich ľudí na NHL, podľa ktorej liga nerobí dostatočné kroky, aby zabránila stúpajúcemu počtu otrasov mozgu u hráčov. Ligoví funkcionári podľa nej zatajujú závažné odborné materiály o tejto téme a pestuje kultúru extrémneho násilia. Počet hráčov žalujúcich NHL v tejto kauze narástol už na vyše dvesto.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články