Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Strhujúca cesta kráľov k slávnemu Stanley Cupu

Verili by ste tímu, ktorý prehráva už 0:3 na zápasy ? Možno ani ten najväčší optimista už neveril, že by sa z celkového titulu mohli tešiť králi z Los Angeles. Králi ale predviedli strhujúcu sériu a po druhýkrát získali Stanley Cup.
Zdroj:
Zdieľajte:

San Jose Sharks (3) – Los Angeles Kings (6) 3:4 na zápasy

Hokejisti Los Angeles čelili hneď v prvom kole play - off veľkej výzve. Po tom ako králi obsadili v základnej časti NHL šiestu priečku, nastúpili proti tímu s tými najvyššími ambíciami - San Jose Sharks. Hokejistom Los Angeles sa vstup do série vôbec nevydaril. Po dvoch jasných prehrách na ľade San Jose, prehrali aj tretí zápas, keď v predĺžení rozhodol Patrick Marleau. S kráľmi to vyzeralo zle-nedobre, ale patria okolo kapitána Dustina Browna, vo štvrtom zápase zavelila k obratu. Dvakrát sa presadil Marián Gáborík a v ďalších zápasoch sa k skvelým výkonom rozchytal brankár Quick. Los Angeles po ďalších výhrach 3:0 a 4:1 postupne vyrovnalo stav série na 3:3 a tak o víťazovi musel rozhodnúť až posledný možný termín. San Jose síce v siedmom zápase prestrieľalo svojho súpera, no recept na Quicka našlo iba raz. Naopak na druhej strane sa presadili tradičné opory tímu - Doughty, Kopitar či kapitán Brown. Nakoniec hokejisti Los Angeles zvíťazili 5:1 a tešili sa z postupu do druhého kola play - off.

Anaheim Ducks (1) – Los Angeles Kings (6) 3:4 na zápasy

Súperom Los Angeles v druhom kole play off bol víťaz západnej konferencie NHL – Anaheim Ducks. Na rozdiel však od série so "žralokmi" úvodné zápasy v bitke o Californiu vyšli kráľom. V úvodnom dueli to dlho vyzeralo na triumf "káčerov" ale necelých 7 sekúnd pred koncom, najprv Marián Gáborik vyrovnal, a následne aj gólom v predĺžení rozhodol o výhre LA. Králi pripomínali dobre namazaný stroj, ktorý súperov doslova valcoval. Celkovo vyhrali šesťkrát v rade a ujali sa vedenie 2:0 na zápasy. V nasledujúcich zápasoch sa ale karta obrátila. Anaheim potvrdil svoju nesmiernu kvalitu a troma víťazstvami po sebe otočil stav série vo svoj prospech. Nad kráľmi opäť raz visel Damoklov meč. Šiesty zápas bol znovu veľmi tesný ale pomyselným "jazýčkom na váhach" bol brankár Jonathan Qiuck. Po výhre 2:1 bol stav série vyrovnaný a podobne ako v predošlej sérií rozhodoval siedmy zápas. V rozhodujúcom zápase ale dominovalo na ľade iba jedno mužstvo. Hráči Anaheimu neuniesli tlak domáceho publika a po prehre 2:6 sa pre nich sezóna skončila. Králi tak porazili aj druhého favorita a navyše ukončili kariéru fínskeho hokejového génia Temmu Selanneho.

Chicago Blackhawks (5) – Los Angeles Kings (6) 3:4 na zápasy

Finále západnej konferencie prinieslo dramatický súboj medzi poslednými víťazmi bojov o Stanley Cup. Chicago túžilo po roku opäť obhájiť titul, ale na druhej strane stáli nezlomní hokejisti Los Angeles Kings. Prvé dva zápasy sa odohrali v United Centre v Chicagu a vyše 1 a pol zápasu mali domáci navrh. Prvý zápas získali v pomere 3:1 a v druhom po dvoch tretinách taktiež tesne vyhrávali. Králi ale v tretej tretine spustili nevydanú gólovú kanonádu. Najmä vďaka hattricku Jeffa Cartera vyhrali Kings tretiu tretinu 5:0, celkovo uspeli v zápase 6:2 a vyrovnali stav série. V ďalších dvoch domácich stretnutiach boli králi jednoznačne lepší. Pred domácou kulisou si pripísali 2 víťazstva a od postupu do finále tak boli už len krôčik. Rozhodnúť mohli už v piatom zápase na ľade Chicaga, ale o pokračovanie série sa zaslúžil Michal Handzuš, ktorý v 83. minúte strelil rozhodujúci gól. Navyše králi nevyužili ani druhý mečbal. V domácom prostredí prehrali šiesty zápas 3:4 a už tradične musel rozhodnúť siedmy zápas. Chicago sa v zápase dvakrát ujalo vedenia o dva góly, no v 53. minúte poslal zápas do predĺženia Marián Gáborík. Pre trenčianskeho rodáka to bol dvanásty presný zásah v play- off ale zápas mal nakoniec iného hrdinu. Alec Martinez v 6. minúte predĺženia rozhodol o víťazstve 4:5pp a zaistil svojmu tímu postup do finále bojov o Stanley Cup.

Los Angeles Kings (6) – NY Rangers (5) 4:1 na zápasy

V samotnom finále, zviedlo tuhý boj o slávny Stanley Cup hokejisti Los Angeles a hráči z najväčšieho mesta USA. Podobne ako králi aj jazdci z New Yorku, mali cestu do play off poriadne tŕnistú. V prvom i v druhom kole museli odohrať maximálny počet zápasov a vo finále konferencie porazili Montreal 4:2 na zápasy. Zvláštnu príchuť malo finále pre Mariána Gáborika, ktorý bol práve pre Rangers nepotrebným hráčom. Ceny lístkov na finálové zápasy síce boli priam astronomické, no ani to vášnivých fanúšikov neodradilo. Prvé dva zápasy sa odohrali v obrovskom nasadení a predpoklady o vyrovnanosti tejto série sa naplno potvrdili, keďže obidva zápasy rozhodlo až predĺženie. Na radosť domácich tribún v oboch prípadoch boli úspešnejší hokejisti Los Angeles Kings. Ako zlomový, sa ukázal v poradí tretí zápas. V Madison Square Garden si domáci jazdci brúsili zuby na prvé víťazstvo, ale bez gólu sa vyhrať jednoducho nedá. Domáci mali jasnú streleckú prevahu ale brankár Los Angeles Jonathan Quick, zneškodnil všetkých 32 striel. Naopak králi sa presadili hneď trikrát a upravili stav finále už na 3:0. Prvý mečbal síce králi nevyužili, ale v domácom Staples Centre mali oslavy naplno vypuknúť. A tak sa aj stalo a ako inak, králi rozhodli v predĺžení. Na konci 95. minúty sa navždy do histórie klubu z Californie zapísal Alec Martinez, ktorý pohotovo dorazil strelu Toffoliho. Po víťazstve 3:2pp a celkovo 4:1 na zápasy, sa tak víťazom kanadsko-americkej NHL v sezóne 2013/2014 tešili po druhýkrát hokejisti Los Angeles Kings !

Moment, ktorý o všetkom rozhodol

A konečne sa dočkal aj Marián Gáborík

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články