Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kings ovládli Stanley cup, Slovensko sa opäť raduje

Slovenský hokejista Marián Gáborík získal prvýkrát v kariére slávny Stanleyho pohár.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Jeho tím Los Angeles Kings zvíťazil v piatom súboji finále play off NHL doma nad New Yorkom Rangers 3:2 po dvojnásobnom predĺžení a v celej sérii triumfoval 4:1 na zápasy. Rozhodujúci gól strelil v 95. minúte obranca Alec Martinez. "Králi" vybojovali druhý titul v klubovej histórii, z celkového prvenstva sa tešili aj v sezóne 2011/2012.

Domáci začali aktívne a už v 7. minúte sa ujali vedenia zásluhou bekhendovej dorážky Justina Williamsa. Rangers postupne vyrovnali hru a v závere druhej tretiny v priebehu necelých piatich minút otočili skóre vďaka presilovkovému zásahu Chrisa Kreidera a gólu Briana Boylea, ktorý sa parádne presadil v oslabení 30 sekúnd pred koncom dejstva. "Králi" v tretej časti vystupňovali tlak a v 48. minúte vyrovnal v presilovke svojím 14. gólom v play off slovenský útočník Marián Gáborík. Duel tak dospel až do predĺženia, v ktorom napriek obrovskému množstvu šancí na oboch stranách nestačilo na rozhodnutie ani 20 minút. O triumfe Kings napokon rozhodol v 95. minúte dorážkou obranca Alec Martinez.

0 finále play off NHL - 5. zápas:<(p>

LOS ANGELES - NEW YORK RANGERS 3:2 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 7. Williams (King, Stoll), 48. GÁBORÍK (Doughty, Carter), 95. Martinez (Toffoli, Clifford) - 36. Kreider (McDonagh, B. Richards), 40. Boyle (Hagelin). Rozhodcovia: Kozari, Watson - Driscoll, Heyer, vylúčení na 2 min.: 5:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 51:30, 18.713 divákov. Konečný stav série: 4:1.

LA: Quick - Doughty, Muzzin, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Brown, Kopitar, Gáborík - Williams, Stoll, King - Toffoli, Carter, Pearson - Lewis, M. Richards, Clifford

NY: Lundqvist - Stralman, Staal, Girardi, McDonagh, J. Moore, Klein - Nash, Stepan, Kreider - Zuccarello, Brassard, Pouliot - St. Louis, D. Moore, Hagelin - Dorsett, B. Richards, Boyle

V Staples Center to bol od úvodu boj o každý centimeter ľadu. Lepšie odštartovali domáci Kings, ktorí pohrozili prvýkrát v presilovke strelami Williamsa a Doughtyho. Z aktivity vyťažili "králi" úvodný gól v 7. minúte, skóre otvoril Williams, keď bekhendom dorazil do siete puk po strele Mitchella, ktorý sa pred ním neúspešne snažili prepasírovať za čiaru Stoll s Kingom. Hostia sa dostali k prvej strele až v 8. minúte zásluhou St. Louisa, potom ale aj oni predviedli niekoľko nebezpečných akcií. V presilovke "jazdcov" zaujal Kreiderov teč a dve nepresné delovky B. Richardsa. Potom prišiel ich tlak, v ktorom Quick zlikvidoval pokus Stralmana i zakončenie Nasha. Hokej v rýchlom tempe bez prerušenia hry pokračoval, v 18. min sa nepáčil domácim hráčom tvrdý zákrok Pouliota na brankára Quicka, z ktorého rezultovala ich presilovka, no hráči LA sa v nej k výraznejšiemu ohrozeniu Lundqvista nedostali.

Rangers v druhom dejstve v snahe vyrovnať zvýšili obrátky. V 24. min sa musel mať Quick na pozore pri tečovanej strele J. Moora, následne Boyle nabíjal Richardsovi, ktorý zblízka tiesnený dobre nezasiahol puk. Potom to "horelo" aj na opačnej strane klziska. V 27. min sa po chybe súperovej obrany ocitol v tutovke Stoll, Lundqvista neprekonal ani dorážajúci King a neuspel ani Carter, ktorý sa snažil spoza bránky naslepo zasunúť puk za brankára Rangers. Následne Lundqvist betónom zlikvidoval aj nebezpečnú strelu Clifforda. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany na druhú, diváci sa rozhodne nenudili. V 32. min prišiel dôležitý zákrok Quicka, ktorý zneškodnil dorážku Boylea. O štyri minút neskôr sa už Rangers dočkali, presilovku využil Kreider, ktorý zblízka nastavil čepel na milimetrovo presnú prihrávku McDonagha - 1:1. Gól vlial hosťom sily, po Quickovej chybnej rozohrávke poslal puk pred bránku Brassard a M. Richards si ho takmer zrazil do vlastnej siete. Na druhej strane Lundqvist predviedol náročný zákrok proti Cliffordovi, ktorý zakončoval z tesnej blízkosti. V samom závere tretiny prišiel druhý gólový úder hostí, v oslabení zabojoval pri mantineli Hagelin, našiel Boylea, ktorý sa pretlačil cez Doughtyho a namieril parádne do ľavého horného rohu - 1:2.

Newyorčania sa v tretej tretine stiahli viac dozadu a na obrannej modrej vyčkávali, čo vymyslia domáci. Tí sa sprvoti iba ťažko presadzovali cez prehustenú súperovu obranu. V 44. min Gáborík v ťažkej pozícii tečoval strelu Martineza, ale Lundqvist bol pozorný. V 47. min si na dvakrát poradil aj so štipľavou jedovkou Mitchella a o pár sekúnd neskôr famózne ukryl v lapačke aj tečovanú strelu Muzzina. V 48. min už ale švédsky brankár nestačil na zakončenie Gáboríka, ktorý v presilovke zblízka pohotovo dorazil za jeho chrbát puk po strele Doughtyho - 2:2. Kings po vyrovnávajúcom góle ešte vystupňovali svoj tlak a Lundqvist sa ocitol v záplave striel. V 50. min vyrazil pokus Cartera, o päť minút neskôr tesne minul svoj cieľ v sľubnej pozícii Williams a brankár "jazdcov" následne vytesnil nad hornú žŕdku ďalšiu strelu agilného Cartera. V ojedinelej šanci hostí pálil z otočky Boyle, Quick dokázal puk vykopnúť betónom. A keď 5 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času prefrčala Muzzinova delovka tesne vedľa ľavej žrde Lundqvistovej bránky, bolo jasné, že zápas musí rozhodnúť predĺženie.

V ňom začali Kings zostra, Lundqvista dvakrát zamestnal Williams a pokryl si aj miesto pri žŕdke pri zakončení Mitchella po akcii Gáboríka. Dráma gradovala, Quick mal šťastie pri strele Nasha i dorážke Stepana. Vydýchol si aj v presilovke Rangers pri delovke McDonagha, ktorá opečiatkovala pravú žŕdku domácej bránky. Sériu zlých rozohrávok zo strany Kings takmer potrestal St. Louis. Na druhej strane zazvonila horná žŕdka po strele Toffoliho z ľavého kruhu na buly. Do histórie sa mohol zapísať ďalší domáci mladík Pearson, no Lundqvist bol proti. V 75. min zneškodnil teč i bekhendovú dorážku Williamsa. Quick potom prežil závar po strele Zuccarella a v závere prvého predĺženia vyhral aj minisúboj s Kreiderom, ktorý unikol domácej obrane. Šancí na rozhodnutie bolo na oboch stranách ako maku, no obaja brankári dokazovali svoje umenie a tak duel dospel až do druhého predĺženia.

V ňom najprv mohol spustiť majstrovské oslavy Carter, no jeho strela skončila na výstroji Lundqvista. Hráči v čiernych dresoch potom so šťastím prežili oslabenie pri vylúčení Clifforda, pri strele Stralmana, ktorú tečoval Zuccarello, zachránila Quicka pravá žŕdka. V 90. min Nash nedokázal trafiť prázdnu domácu bránku, keď v poslednej chvíli dal do jeho strely hokejku Vojnova a zmenil jej smer. Fantastická hokejová detektívka, ktorú sledovali mnohí diváci v Staples Center už postojačky, pokračovala, Lundqvista neprekonal Williams ani Lewis. Rozhodnutie priniesla až 95. min, v ktorej dorazil strelu Toffoliho do bránky obranca Alec Martinez a spustil tak majstrovské oslavy Kings.

Hlasy po zápase (zdroj: tsn.ca, nhl.com, TV):.Marián Gáborík, útočník Los Angeles a autor druhého gólu Kings: "Chalani sa teraz určite tešia a ja tiež. Som šťastný, že teraz aj ja môžem s nimi oslavovať ako víťaz. Myslím si, že náš tím si Stanleyho pohár plne zaslúžil. Všetci moji kamaráti z Trenčína už trofej vyhrali, konečne prišiel rad na mňa, aby som ju priniesol domov".Alec Martinez, obranca LA a autor víťazného gólu: "Mal som šťastie. Puk sa odrazil priamo ku mne a dokázal som ho usmerniť do bránky. Rangers potvrdili, že sú čertovsky dobré mužstvo. Vedeli sme, že to bude náročná séria. Nie som ženatý, ani nemám deti, takže toto je najveľkolepejšia chvíla v mojom živote".Anže Kopitar, útočník LA: "Nikto nechcel ísť späť do New Yorku, aj keď je to krásne mesto. Gáborík bol od prvého momentu, ako prišiel k nám, strelcom, ktorý nás držal v dôležitých chvíľach."Darryl Sutter, tréner LA: "Bola to dobrá séria, hral sa v nej skvelý hokej."

Alain Vigneault, tréner NY Rangers: "Obaja brankári chytali úžasne. Henrik Lundqvist predviedol v riadnom hracom čase niekoľko dôležitých zákrokov. V predĺžení sme hrali svoj najlepší hokej v tomto zápase, žiaľ, šťastie sa od nás odklonilo."

Martin St. Louis, útočník NY Rangers: "Je ťažké prejsť si celú tú náročnú cestu a napokon odísť z ľadu ako zdolaný tím".

Henrik Lundqvist, brankár NY Rangers: "Cítim, že som urobil všetko pre to, aby som sa dobre pripravil a pomohol tímu. Ale ani to proti takémuto súperovi nestačilo."

Marc Staal, obranca NY Rangers: "Toto je najhorší pocit, aký môžete ako hokejista zažiť. Nikdy som sa necítil horšie..."

Slovák v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 25:24 1 0 1 0 2 0.
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články