Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Rangers dostali od Kings facku z efektivity

Jazdci z New Yorku prestrieľali vo svojom prvom domácom zápase série hokejistov z LA pomerom 32:15, no ich efektivita bola katastrofálna a v ďalšom zápase tak budú čeliť prvému mečbalu Kráľov.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

Hokejisti LA Kings vyhrali aj v treťom zápase finálovej série play off NHL nad NY Rangers, tentoraz už na ľade súpera po výsledku 3:0. Záverečné boje o Stanleyho pohár pokračujú v New Yorku, kde je štvrtý zápas na programe vo štvrtok o 2.00 SELČ a kalifornskí "králi" v prípade triumfu ovládnu sezónu.

Až 7 desatín do konca siedmej riadnej tretiny sa stalo, že do vedenia sa dostal tím, ktorý paradoxne viedol na duely 2:0. Prvý gól Cartera padol po smoliarskom teči brániaceho hráča, podobne druhý v podaní Muzzina, pri ktorom si asistenciu pripísal slovenský hokejista Marián Gáborík. Aj tretí zásah víťazov má prívlastok šťastný, ale celkovo je triumf Kings logický, lebo išli cieľavedome za svojím cieľom. Proti súperovi, ktorý "prehajdákal" presilovky, veľmi bizarne postavené na jednom hráčovi, ktorý je od semifinálovej fázy play off úplne mimo formy.

New York Rangers - Los Angeles Kings 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

Góly: 20. Carter (Williams, Vojnov), 25. Muzzin (Kopitar, GÁBORÍK), 38. M. Richards (Clifford). Rozhodcovia: Kozati, Watson - Heyer, Driscoll, vylúčení na 2 min.: 4:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 32:15, 18.006 divákov. Stav série: 0:3.

LA: Quick - Doughty, Muzzin, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Brown, Kopitar, Gáborík - Toffoli, Carter, Pearson - Williams, Stoll, King - Lewis, M. Richards, Clifford

NY: Lundqvist - Girardi, McDonagh, Stralman, Staal, J. Moore, Klein - Nash, Stepan, Kreider - St. Louis, B. Richards, Hagelin - Zuccarello, Brassard, Pouliot - Dorsett, D. Moore, Boyle.

Slovák v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 12:56 0 1 1 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

Na rozdiel od prvých dvoch zápasov úvodná tretina tentoraz nepriniesla symbiózu kvality, šancí a gólov. Atmosféra a herné vzruchy nechýbali, lenže klesol počet vydarených akcií i striel. Veď prvý pokus predviedol až po 3 a pol minútach Gáborík a nemožno povedať, že by okrem prívlastku "prvý" zaujal aj niečím iným. Slovákov útok s Kopitarom a Brownom bol o čosi aktívnejší ako v predchádzajúcich začiatkoch zápasov, lenže do blízkosti Ludqvista sa s pukom nedostával. Rangers boli tradične "nadupanejší" od prvého buly a keď po piatich minútach pridali dôraz aj úplne vpredu, Quick sa mal čo obracať. Domáci čoraz nebezpečnejšie operovali po citlivej kružnici v úzkom okolí bránkoviska a spoza siete puk cez brankárov betón takmer zatlačil St. Louis. Najväčšiu šancu tretiny mal jeho spoluhráč Zuccarello, ktorý nevídaným spôsobom nedokázal puk ťuknúť do odkrytej bránky, hoci mu ležal pri nohách a pár centimetrov od bránkovej čiary - mierne vysunutý Quick pohybom ruky dozadu skrížil svojou brankárkou Nórove plány... Rangers sa tento moment vypomstil aj v kombinácii s tvrdohlavosťou trénera Vigneaulta, ktorý v následnej presilovke opäť nechal vytrápiť Brada Richardsa. Kanonier jazdcov, ktorý je vo finálovej sérii azda najslabším útočníkom, v početnej výhode opäť pokazil, čo sa dalo a po jej skončení prišiel šok v Madison Square Garden - druhá línia hostí podnikla pár sekúnd pred koncom povinnú jazdu s pukom do pásma, keď obranná dvojica Rangers už bola mysľou v kabíne. Pomerne neškodný švih Cartera sa odrazil do siete od korčule Girardiho 7 desatín do klaksónu.

Domáci sa po prestávke snažili na súpera okamžite udrieť, lenže s iniciatívou to prehnali a v krátkom slede hrali dvakrát v oslabení pre hokejky v tvárach protihráčov. Prvú presilovku hostia "preflákali" a vyzeralo to podobne aj s druhou, ale v jej polovici prišiel ďalší šťastný moment mužstva Kings. Muzzin od modrej nahadzoval strieľaný puk na teč pre Cartera, ale jeho smer do siete zmenil opäť brániaci hráč, tentoraz St. Louis. Ak sa nerátajú bizarné gólové situácie, tak Kings nemali inú jasnú šancu a ich súper si vzápätí vypil kalich horkosti do dna, keď Stepan nevyužil obrovskú príležitosť na rýchle zníženie nepriaznivého stavu. Potom prišli "hviezdne" momenty domácej striedačky, ktorá akoby nemala inú alternatívu ako odohrať ďalšie štyri minúty početnej výhody s 3,5-minútovým nasadením Brada Richardsa na beku. Kanadský útočník pálil, niekedy až bezhlavo a jeho frustrácia mu čoraz viac bránila v periférnom vnímaní výhodnejších riešení. Brankár Quick sa dostal ešte viac do pohody, v medzipresilovkom období najprv vychytal Pouliota opäť famóznou brankárkou a potom zlikvidoval ďalšiu tutovku Stepana. Na druhej strane podržal svoj tím v oslabení dvoma parádnymi zákrokmi Lundqvist. Potom bol Brad Richards spoluvinníkom situácie, v ktorej jeho línia prepadla a v nájazde dvoch na jedného zvýšil jeho menovec na 3:0 pre hostí. Akoby symbolicky po nečakanom odraze puku, keď Mikeovi Richardsovi sa prihrávka na Lewisa odrazila od brániaceho McDonagha späť na jeho čepeľ a tak puk zavesil do poloodkrytej bránky, keďže Lundqvist bol v protipohybe. Záver tretiny patril zase presilovkovej pohrome NY Rangers - prirodzene na modrej s centrom, ktorý má vo finálovej sérii v kolónke kanadských bodov nulu a v "tabuľke pravdy" až 4 mínusové body. Zo 8 minút početnej výhody odpálil Brad Richards až 6 a pol, suverénne najviac zo všetkých aktérov, no z jeho vyše desiatich striel prešli na bránku len tri.

Piata mínuska obišla hviezdneho hokejistu možno vďaka tomu, že v piatej presilovke domácich dal po jeho hrúbke Kopitar prednosť naťahovaniu času pred zakončením v solídnej kontra situácii. Rangers bojovali, tlačili, veľkú šancu nepremenil Klein a americký superbrankár hostí čaroval aj v šanci Zuccarella. Na druhej strane sa po dlhšej odmlke pripomenul Gáborík, ale najlepší strelec vyraďovačky Kopitarov pas do čistej pozície nevyužil a vzápätí v trme-vrme sa puk odrazil od Lundqvistovej žŕdky. Presilovka domácich číslo 6 a opäť v rovnakom, teda neúspešnom moduse a tým sa definitívne rozhodlo. Osem minút pred koncom tretej tretiny mal Quick na konte 31 zásahov. V závere odohrali domáci 3,5 minúty bez brankára, ale až na pár náznakov bezzubo a tak napriek streleckej prevahe (32:15) jasne prehrali.

Povedali po zápase:

Alain Vigneault, tréner Rangers: "Klobúk dole pred tým, čo dnes súper predviedol. Našli cestu, ako prekonať nášho skutočne dobrého brankára, zatiaľčo nám sa to jednoducho nepodarilo. Quick bol najlepším hráčom na ľade."

Henrik Lundqvist, brankár Rangers: "Človek sa samozrejme snaží zostať pozitívny, ale za tejto situácie je to ťažké. Skutočne ťažké. Myslím si, že robíme veľa vecí dobre, ale keď sa pozriete na naše inkasované góly, tak dva sme si dali v podstate sami a pri treťom sme spravili veľkú chybu. Človek potrebuje mať aj trochu šťastia, ale nás teraz úplne opustilo."

Darryl Sutter, tréner Kings: "Kľúčom k úspechu boli presilovky. Súper v nich nedal ani jeden gól. Najdôležitejšou časťou hry bola druhá tretina, v ktorej sme skórovali v početnej výhode, kým oni nie. To bol zásadný rozdiel."

Dustin Brown, kapitán Kings: "Pred zápasom sme si hovorili, že nesmieme dopustiť, aby sme zasa prehrávali. Podarilo sa to."

Justin Williams, útočník Kings: "Sme šťastní, že vedieme v sérii 3:0. No veľmi dobre vieme, že pokiaľ nevybojujeme štvrté víťazstvo, tak sa ešte nemôžeme radovať. Vedieme, ale ešte sme nič nevyhrali."

Drew Doughty, obranca Kings: "Jonathan (Quick) odohral svoj najlepší zápas v play off, chytal fantasticky. Predviedol niekoľko dôležitých zákrokov, dokázal byť vždy pripravený na dorážky. Je hlavným dôvodom, prečo sme vyhrali."

Jonathan Quick, brankár Kings: "Ešte nie je koniec, ešte sme nič nedosiahli. Vieme, že vybojovať štvrté víťazstvo je vždy ten najťažší krok."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články