Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hokejisti, ktorí našu budúcnosť nenechali na náhodu

V našich končinách existuje v posledných rokoch trend, že keď sa už nepostará štát, vezmú veci do rúk samotní hokejisti. Dvojnásobne to platí o staraní sa o mládež.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Mnoho hokejových blogov a článkov sa v dnešnej dobe venuje nelichotivým podmienkam na Slovensku. Vieme tak, že máme skutočne málo zimných štadiónov, registrovaných športovcov, či potrebných financií. Tieto aspekty ovplyvnili samotných hokejistov natoľko, že mnohí z nich už nečakajú na konanie štátu. Hokejoví profesionáli sa tak chopili šance pomôcť a rozhodli sa poskytnúť financie a čas projektom, ktoré v budúcnosti môžu byť pre náš kraj kľúčové.

Projekt Mariána Gáboríka

Jeden z prvých počinov prišiel zo strany momentálne najlepšieho strelca play off NHL. Gáborík bol údajne veľmi často konfrontovaný s nejasnou budúcnosťou vrcholového ľadového športu v našich končinách. Jeho gesto postaviť štadión s hokejovou školou bol tak u verejnosti veľmi oceňovaný. Aréna stojí v Mariánovom rodnom meste Trenčín a výrazne by mala ovplyvniť vývoj hokejovej mládeži trenčianskeho kraja, ako aj celého Slovenska.

Vzorom by pre mladé nádeje mal byť práve finalista NHL a najvyššie draftovaný hráč v slovenskej histórii. To, že škola chce hokejistov skutočne zaučiť a nielen sľubovať peknú kariéru, podporuje aj motto momentálnej kampane: “Ak chceš niečo dokázať, musíš preto spraviť niečo naviac!” Mládež si tak musí uvedomiť, že za profesionálnym hokejom stojí v prvom rade veľa tréningov, či námahy a úspechy bez tvrdej práce neprídu.

Hokejová škola Zdena Cígera

V roku 2011 nezaspal na vavrínoch ani bývalý hokejista, či tréner Zdeno Cíger. Jeho akadémia je určená deťom, ktoré majú odhodlanie venovať sa ľadovému hokeju naplno, no ich rodičia nedisponujú dostatočnými finančnými prostriedkami. Hokejová škola taktiež prízvukuje, že ide o dlhodobý projekt, za ktorým stojí v prvom rade obrovská robota, ktorú musia podstúpiť aj samotní mladí nadšenci. Tí najtalentovanejší budú neskôr odporúčaní hokejovým klubom.

Hokejová škola Zdena Cígera sídli od augusta 2013 v bratislavskom Ružinove. K vývoju mu pomohla aj samotná mestská časť ako aj nadácia Stars for Stars, ktorá tento projekt ochotne podporila a dopomohla prepojiť s viacerými známymi športovými menami. Na otvorení tak nechýbali ani Marek Uram, Richard Lintner, Ľubomír Višňovský, či Marián Hossa.

Pokračovanie od Bartečka, Škoviru a Suchého

V šľapajách svojich krajanov pokračujú aj traja hokejisti Ľuboš Bartečko, Radoslav Suchý a Miroslav Škovira. Športovci sa rozhodli postavať štadión v podtatranskom meste Poprad. Jeho súčasťou by mala byť aj hokejová škola pre mládež. Zimný štadión je už momentálne rozostavaný a ľudia tak čakajú, akým smerom sa bude nový hokejový projekt vyvíjať. Podobné aktivity sú však na Slovensku jednoznačne vítané. Uvidíme, či budeme mať možnosť vidieť v budúcnosti ďalšie počiny od profesionálnych hokejistov alebo budeme tiež svedkami projektov pod taktovkou samotného štátu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články