Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Všetky oči na Gáboríka

O Stanley Cup zabojuje najvyššie draftovaný Slovák v histórii NHL a najlepší junior Slovenska za rok 1999.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Už je to raz tak. Neúspešná sezóna ďalšieho slovenského hokejistu môže mať napokon grandiózne vyvrcholenie. Stalo sa tak už pred rokom v prípade Michala Handzuša, či predtým aj u Miroslava Šatana.

Po dlhodobých zdravotných peripetiách, ktoré zapríčinili, že sa Slovensko muselo zaobísť bez jedného zo svojich snajperov na olympiáde v Soči, prišla Mariánova výmena z Columbusu do Los Angeles. Niektorí zámorskí komentátori to ohodnotili ako veľmi riskantný až chybný krok vedenia "kráľov", keďže relatívne drahý Gáborík bol vymenený už pred rokom pre nestabilnú výkonnosť v drese New Yorku Rangers a jeho produktivita nestúpla ani v Columbuse Blue Jackets. V každom prípade sa teraz stal jedným z ťahúňov Los Angeles a jeho góly priviedli Kings už do finále NHL.

Už finále Západnej konferencie bolo pre Mariána Gáboríka špecifické, keďže v ňom narazil na svojho trenčianskeho kamaráta Mariána Hossu a banskobystričana Michala Handzuša, finále celej NHL bude určite ešte špecifickejšie. Rangeri boli totiž tímom, v drese ktorého odohral tri a pol sezóny. Za jeho výmenou do Columbusu stál zrejme vtedajší tréner jazdcov John Tortorella, pre ktorého sa stal Gáborík tŕňom v oku. Samotný Tortorella sa na lavičke Rangerov dlho neohrial a porúčal sa hneď po minulej sezóne (pozn. medzitým ho stihli vyhodiť už aj z Vancouveru).

Presne pred 15. rokmi sa stal Marián Gáborík najlepším hokejovým juniorom Slovenska. Rok na to si ho vybrala Minnesota Wild ako svoju vôbec prvú draftovú voľbu v dejinách klubu. Celkové tretie miesto výberu je doposiaľ najvyšším výberom Slováka v histórii NHL. V drese Wild odohral za 8 sezón 531 zápasov s bilanciou 231 gólov + 228 asistencii. V roku 2009 odišiel ako voľný hráč do New Yorku Rangers, kde zaznamenal v 280 zápasoch 120 gólov a 122 asistencii. V polovici sezóny 2012/13 bol vymenený do Columbusu Blue Jackets, za ktorý odohral celkovo 34 zápasov s bilanciou 9 gólov a 13 asistencii. Po výmene do Los Angeles Kings stihol v tomto roku za 40 zápasov vsietiť 17 gólov a pridať 16 asistencii (z toho v prebiehajúcom play off za 21 zápasov 12 gólov a 7 asistencii). Marián Gáborík odohral celkovo v NHL zatiaľ 885 zápasov, pripísal si v nich 758 bodov za 377 gólov a 381 asistencii.

PROGRAM FINÁLE NHL (v SELČ)

1. zápas v noci na štvrtok 5. júna o 02:00 hod.
Los Angeles Kings - New York Rangers

2. zápas v noci na nedeľu 8. júna o 01:00 hod.
Los Angeles Kings - New York Rangers

3. zápas v noci na utorok 10. júna o 02:00 hod.
New York Rangers - Los Angeles Kings

4. zápas v noci na štvrtok 12. júna o 02:00 hod.
New York Rangers - Los Angeles Kings

prípadný 5. zápas v noci na sobotu 14. júna o 02:00 hod.
Los Angeles Kings - New York Rangers

prípadný 6. zápas v noci na utorok 17. júna o 02:00 hod.
New York Rangers - Los Angeles Kings

prípadný 7. zápas v noci na štvrtok 19. júna o 02:00 hod.
Los Angeles Kings - New York Rangers

Zdieľajte:
Zdroje informácií: nhl.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články