Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Prezident Andrej Kiska sa zúčastnil Zápasu hviezd: Šancu hrať hokej musí mať každý

POPRAD – Nášmu portálu sa podarilo získať exkluzívny rozhovor s tým v našom štáte najpovolanejším. Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa zúčastnil Zápasu hviezd vo svojom rodnom Poprade a pri tejto príležitosti sme ho dokázali vyspovedať.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Pred stretnutím hodil úvodné buly medzi dvoch kapitánov. Neskôr bola reč samozrejme o hokeji, ale načrelo sa aj do iných športov a okrajovo do politiky. Samotný prezident Kiska dostal na All-stars pozvánku od šéfa ProHokeja Richarda Lintnera, ktorú prijal: „Veľmi rád som ju privítal, je to pre Poprad veľká česť. Je to pre naše mesto veľký sviatok, že tu máme najlepších hráčov.“

Práve fakt, že sa udalosť koná v jeho rodnom meste bola určite v rozhodovaní o účasti veľmi dôležitá: „Hokej je pre Poprad, moje rodné mesto, športom číslo jedna. Vždy žilo hokejom, ešte ja si pamätám, že ma otec ako malého chlapca brával na zimný štadión. Poprad je hokej, hokej to je Poprad“ vyhlásil prezident.

On sám však nikdy hokejistom nebol, ako hovorí, nevedel sa korčuľovať . Následne sa rozrozprával o veľmi zaujímavej príhode z detstva: „Hneď za štadiónom je rybník, kde sa chodím korčuľovať so svojimi deťmi, ale je pravda, že v rôznych športoch nie som až tak zlý, ale zhodou okolností, v korčuľovaní som nikdy nevynikal. Ten problém vznikol niekedy, keď som bol chlapec a moja mama bola učiteľka. Keď ma učili korčuľovať, tak zavolala svoje žiačky, ôsmačky, ktoré ma ako malého chlapca ťahali za sebou na korčuliach. Pre mňa to bola strašná hanba, že mňa, ako chlapca, ťahali nejaké dievčatá. Zahodil som korčule do kúta a odvtedy som sa na ne šesť alebo osem rokov nepostavil,“ povedal v rozhovore.

Napriek tomu dodal, že kým nebolo potrebné korčule obuť, hokejku do ruky bral veľmi rád a teraz sa nebráni už ani postaviť na ľad. Aj keď, bez spomínaného nástroja: „Hokej sme vždy mastili, ale hrali sme ho na ulici. Potom, ako dospelý, som si korčule opäť obul. Trochu zakorčuľujem, ale na to, že som Popradčan, je to poslabšie.“

V Zápase hviezd mali najlepší hráči Tipsport ligy niekoľko veľmi zaujímavých disciplín, prezident Andrej Kiska by si možno trúfol na samostatný nájazd, lenže po svojom: „Keby sa dalo bez korčúľ a šmýkať sa po ľade, tak áno. Alebo s tým kobercom. To by som šiel,“ smiala sa veľmi dobre naladená hlava štátu.

K športu má ale veľmi vrúcny vzťah, sám ho niekoľko rokov praktikoval: „Hrával som aktívne volejbal. Najskôr za Poprad a potom dorasteneckú prvú ligu za Inter Bratislava. Som však na tento šport malý, takže keď som prešiel medzi mužov, musel som skončiť. Teraz v lete bicyklujem a v zime lyžujem. Aj dnes som bol na Skalnatom plese a bola to úžasná lyžovačka,“ pochvaľoval si.

V závere prišla aj otázka, čo si myslí o Tipsport lige pod vedením Richarda Lintnera. Ako sám povedal, s bývalým skvelým hokejistom veľa hovorili a zhodli sa v mnohých aspektoch. Želá si, aby sa ich podarilo napĺňať v čo najväčšom rozsahu: „Som veľmi rád, že narastá počet ľudí, ktorí chodia na našu Tipsport ligu. Som rád, že sú akcie ako táto. Diskutovali sme o tom, ako majú vyrásť zimné štadióny. Hokej musí byť masovým športom, nesmie byť len pre privilegovaných alebo v tom horšom prípade pre majetnejších. Potrebujeme, aby nám vyrastali také hviezdy ako Bondra či Šatan. Musíme dať šancu každému jednému, kto má túžbu hrať, aby túto možnosť mal,“ ozrejmil prezident Andrej Kiska.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: Matej Kubove

Diskusia

Podobné články