Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Veľký prehľad slovenských hokejistov v menej známych zámorských súťažiach

V zámorí pôsobí množstvo slovenských hokejistov. Na očiach sú najmä zástupcovia klubov najmä seniorských líg či najkvalitnejšej mládežníckej súťažnej trojice OHL, WHL a QMJHL . Ako si však vedú naši ostatní hráči?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Štvorica Slovákov pôsobí v najkvalitnejšej vysokoškolskej súťaži NCAA. Najväčšia pozornosť sa upiera na dvojicu draftovaných brankárov Adama Húsku a Mateja Tomeka. Devätnásťročný rodák zo Zvolena Húska bol draftovaný v roku 2015 New Yorkom Rangers (7. kolo). V zámorí pôsobí druhú sezónu, v tej predošlej chytal v lige USHL, kde patril medzi najlepších brankárov (93,1 %, 1,82). V klube Univ. of Connecticut momentálne zastáva post jednotky, čo je v jeho veku veľký úspech. Doteraz odchytal štrnásť duelov s priemerom 2,87 gólu na zápas a percentuálnou úspešnosťou zákrokov 91.8 %. V oveľa ťažšej pozícii sa ocitol Matej Tomek. Ten za posledné dve sezóny odchytal v tíme Univ. of North Dakota len časť jedného zápasu, čo je na tretí draftový výber NHL nešťastne výnimočné... Za Colgate Univ. bojuje druhú sezónu dvadsaťjedenročný útočník Adam Dauda. V 17 zápasoch strelil päť gólov a na sedem nahral. Tretiu sezónu ťahá v NCAA aj obranca Richard Buri. V tejto sezóne sa ešte bodovo nepresadil, no odchovanec nitrianskeho hokeja nikdy nepatril medzi najproduktívnejších zadákov.

Kvalitnou juniorskou súťažou je aj americká USHL. Bodovo sa tam zo Slovákov najviac darí Phillipovi Kniesovi (Sioux City Musketeers, 35z, 11+13). Táto súťaž slúži najmä ako odrazový mostík do vysokoškolskej NCAA, čo potvrdzuje aj fakt, že Phillip má už teraz v rukách zmluvu s klubom z tejto súťaže. V tom istom mužstve pôsobí aj dvadsaťročný útočník Kristián Pospíšil (26z, 5+10). Pred pár dňami prestúpil do tejto hokejovej asociácie z NAHL ligy aj Samuel Solenský, ktorý by mal reprezentovať našu reprezentáciu do dvadsať rokov na budúcoročnom šampionáte. Slovenskú brankársku školu tu zastupuje osemnásťročný Dávid Hrenák. Odchovanec Považskej Bystrice vystriedal v tíme Green Bay Gamblers Adama Húsku.

Na akési adaptovanie sa v zámorskom hokeji funguje liga s názvom NAHL. Treba však podotknúť, že tá slúži už pre hráčov, ktorí nemali to šťastie byť draftovaný do NHL. Túto sezónu sa v nej najviac darí Adriánovi Holešinskému (30z, 11+25). Žilinský odchovanec si vďaka dvom kvalitným sezónam v tejto lige vybojoval aj štúdium na univerzite a tak bude od jesene členom organizácie NCAA. Rovnaký prípad je aj Matej Murín, ktorý sa na poslednú chvíľu nedostal tohtoročný juniorský šampionát. Do zámoria sa vybral hneď po oznámení nominácie Ernesta Bokroša a v deviatich zápasoch zaznamenal sedem bodov. Vysokú školu si zatiaľ nezabezpečil obranca Jakub Meliško (35z, 3+7) ani útočník Miroslav Mucha (29z, 2+5).

Neuveriteľné bodové žatvy prežívajú naši hokejisti v menej známej juniorskej súťaži GMHL. Takmer tri body za zápas dosahuje ružinovský odchovanec Tomáš Németh, ktorý je na podobné štatistiky zvyknutý už z minulých sezón z WSHL ligy (v posledných troch sezónach zaznamenal 306 bodov v 138 zápasoch). Podobne sa darí aj košickému rodákovi Ervínovi Halászovi (28z, 14 + 45), ktorý vďaka týmto výkonom dostal šancu aj v seniorskej FHL. Približne 1,5 bodu na zápas tu dosahujú aj „Spišiaci“ Adam Polomský a Ladislav Garay. Druhý menovaný tu pôsobí už tretiu sezónu. Veľmi ťažké to majú v tejto súťaži brankári, keďže v zápasoch nie je nič neobvyklé, ak sa skončia aj dvojcifernými výsledkami. Najviac odchytaných duelov má Karol Grosschmidt s priemerom šiestich gólov na zápas. Na túto organizáciu má priam neuveriteľné štatistiky trnavský odchovanec Pavol Bernat, ktorý má po ôsmych zápasoch priemer 2,7 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov v hodnote 91,2%

GMHL je akýsi odrazový mostík pre seniorskú FHL. V nej pôsobí síce len sedem mužstiev, no túto sezónu sa tu predstavilo už osem Slovákov. Naším fanúšikom budú známe minimálne tieto dve mená. Prvým je Trenčan Ján Blaško. Dvadsaťdvaročný útočník, ktorý v našej prvej lige odohral 92 duelov a reprezentoval Slovensko aj na Hlinkovom memoriáli zaznamenal túto sezónu 10 bodov v 15 dueloch. Druhým je už skúsený Martin Uhlák. Ten má na konte štarty na MS U20 a U18, 160 štartov v extralige či pôsobenie v MOL lige za Nové Zámky. Počas toch sezón vo FHL dosiahol 150 bodov v 117 zápasoch.

Zaujímavé meno nájdeme aj v lige LNAH. Po rokoch strávených vo Švajčiarsku sa tu presťahoval bývalý reprezentant a hráč s 250 duelmi v NHL Juraj Kolník. Skúsené tridsaťšesťročné pravé krídlo nazbieralo túto sezónu v 17 zápasoch 20 bodov. Účastník MS v roku 2008 pôsobil v LNAH aj pred dvoma sezónami (37 z, 24 + 40).

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články