Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Životný príbeh hokejových kartičiek

Verte či nie, hokejové karty oslávili už sto rokov. Ako sa vyvíjal ich život a kto momentálne vládne trhu s kartičkami sa dozviete v tomto článku.
Zdroj: upperdeck.sk
Zdieľajte:

Prvé karty sa objavili v cigaretových balíčkoch v rokoch 1910 až 1913. Po prvej svetovej vojne, v rokoch 1924 - 1925, bola vydaná ešte jedna rada cigariet s týmito kartami a to pod značkou Champs Cigarettes. .

V roku 1920 boli karty tlačené potravinárskymi a cukrovarskými spoločnosťami ako Paulins Candy, Maple Cripette, Crescent, Holland Creameries či La Patrie. Od roku 1941 ich produkovala spoločnosť O-Pee-Chee, tá však produkciu zastavila po druhej svetovej vojne. Vo všeobecnosti bol rok 1941 z dôvodu zapojenia USA do vojny pre karty kritický a na dlhé roky aj konečný. Kanadský trh to zasiahlo už v roku 1939.

Nasledujúca vydávaná séria bola v rokoch 1951 - 1952 spoločnosťami Shirriff Desserts, York Peanut Butter a Post Cereal. V roku 1951 začala vyrábať karty aj známa torontská firma Parkhurst. Nasledovala firma Topps Chewing Gum svojou edíciou zo sezóny 1954 - 1955. V tomto roku absentovali O - Pee - Chee a Topps, na trh sa vrátili od nasledujúceho roku. Od tohto obdobia nastal v Severnej Amerike veľký zberateľský boom, na ktorý zareagovali aj značky ako Pinnacle Brands, Pacific Trading Cards a Pro set.

Najvýraznejšie zmeny v "kartovom priemysle" priniesol lock out v sezóne 2004 - 2005. Dovtedy vlastnili NHL a NHLPA licenciu na jej logá a hráčov Upper Deck, Pacific, Topps a In The Game Trading Cards. Po výluke podpísala Upper Deck päťročnú zmluvu s NHL a NHLPA v hodnote 25 miliónov dolárov. Topps bez licencie jednoducho nemohlo vyrábať ďalšie karty a to znamenalo ich koniec. Takisto aj Pacific skončili svoje pôsobenie v lock - outovej sezóne a jediným ďalším hráčom na trhu ostali In The Game. Tí získali licenciu na CHL, AHL a Hockey Canada a tak zachránili svoju spoločnosť aj keď s limitovaným fungovaním. V sezóne 2010 - 2011 doplnila Upper Deck v produkovaní NHL kariet firma Panini. To sa samozrejme nepáčilo historicky najväčšiemu velikánovi na trhu a od sezóny 2013 - 2014 je Upper Deck opäť jediným kráľom kartičiek vo svete najlepšej hokejovej ligy...

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články