Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

„Zrušte Slovan!“ alebo belasá nenávisť na Slovensku

Ako to už zväčša vo svete býva, kluby z hlavného mesta bývajú tie, o ktorých sa hovorí najčastejšie. Zároveň však majú aj najviac nepriateľov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

HC Slovan Bratislava je zrejme najviac nenávidený hokejový klub na Slovensku. Mužstvo z hlavného mesta však vždy vedelo prilákať ľudí. Fanúšikovia v extralige sa tak vedeli na hokejistov s orlom na hrudi vždy patrične nabudiť. To isté platilo aj o ich súperoch. Prinášame vám troch najväčších rivalov dnes už bývalého účastníka našej najvyššej hokejovej súťaže.

Nenávisť s oceliarmi

Zrejme najväčšiu neznášanlivosť mohol Slovan pociťovať (a ešte stále môže) na východnom Slovensku. Rivalita bratislavských priaznivcov a fanúšikov HC Košice tak nemá na našej hokejovej scéne konkurenciu. Veľké napätie medzi týmito klubmi je zapríčenené aj tým, že ide o tímy z dvoch najväčších miest na Slovensku. Ako dobre vieme, rivalita medzi obyvateľmi týchto miest rozhodne nie je iba v športe ale aj v bežnom živote.

Slovan a Košice sú navyše dva najúspešnejšie hokejové kluby na Slovensku. Momentálne hrá síce tím z hlavného mesta Kontinentálnu hokejovú ligu, to však nemení nič na tom, že rivalita stále pretrváva. Dôkaz tomu môže byť aj propagované prípravné stretnutie, ktoré nás čaká 6. augusta v Košiciach. Posledný vzájomný zápas odohrali kluby práve v Steel Aréne, keď sa Slovan po víťazstve v predĺžení siedmeho zápasu tešil zo svojho posledného titulu.

Séria Slovana s Košicami, ktorá sa zaraďuje medzi extraligové „klasiky“:

Belasí vs. žlto-červení

Medzi druhého najväčšieho rivala na slovenskej scéne považujeme hokejistov Dukly Trenčín. Síce sa čaro zápasov Slovana s vojakmi v posledných rokoch pôsobenia bratislavského celku v extralige už akosi vytrácalo, na minulosť sa len tak zabudnúť nedá. Zápasy sprevádzalo množstvo šarvátok, kde svojho času šaleli aj diváci. Najmä finálová séria ročníka 2006/2007 sa preslávila násilnosťami a absolútnej neukontrovateľnosti publika, keď diváci v Trenčíne hádzali na hokejistov dokonca sklenené fľaše.

Hokejisti Dukly Trenčín sa so Slovanom stretávali v play off pomerne často. Aj vďaka tomuto faktu si fanúšikovia pripravovali už pravidelné prekvapenia. Bratislavčania nevolali Trenčanov inak ako „ufóni“, zatiaľ čo podporovatelia Dukly pomenovali svojich súperov „sliepky“. V jednom zo zápasov dokonca hodili fanúšikovia Trenčína na ľad kohúta prefarbeného na modro so slovanistickým šálom, či spustili video, v ktorom zosmiešnili slovanistu Martina Hujsu, ktorý na ňom tancoval tzv. „slepačí tanec“. Bratislavčania zas vítali na svojom štadióne rivalov s videom pristávajúceho ufa.

Semifinálová séria Trenčína so Slovanom počas lockoutu NHL je dodnes považovaná za jednu z najlepších v histórii extraligy:

Boje s HKM

Na tretie miesto môžeme zaradiť tím HKM Zvolen. Je to najmä vďaka časom „veľkej štvorky“, keď zápasy Zvolena so Slovanom prinášali obrovský náboj a dokázali zaujať aj nestranného diváka. Nezabudnuteľné série dvoch celkov okorenilo veľké množstvo dodnes diskutovaných šarvátok. Jednou z najzaujímavejších je rozhodne finále v lockoutovej sezóne 2004/2005, kedy bol v zostave Slovana aj bývalý zvolenský hráč Martin Bartek. Ten však nakoniec nenastúpil do rozhodujúceho zápasu, keď údajne prinášal zo šatne belasých informácie svojmu bývalému klubu.

Jeden z najkontroverznejších momentov extraligy - Zvolenčan Mráz napadol v zápase so Slovanom rozhodcu:

Bratislavská KHL

Od čias, keď Slovan získal svoj posledný titul a rozlúčil sa s extraligou, je rivalita a nenávisť voči klubu z hlavného mesta stále neutíchajúcou témou. Mnohí hovoria, že po vstupe Slovana do nadnárodnej súťaže mu ako slovenskému zástupcovi začali fandiť. Iní mu zas nevedia odpustiť odchod a oslabenie našej najvyššej hokejovej ligy. Či už patríte medzi ich podporovateľov alebo naopak odporcov, nás môže tešiť aspoň to, že Slovensko sa ukazuje v druhej najlepšej lige na svete ako hokejová krajina s výbornými fanúšikmi. Veď takmer všetky domáce zápasy mal Slovan beznádejne vypredané.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: youtube.com, hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články