Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vrcholí bitka o ZOH 2018, zapoja sa aj hviezdy

BRATISLAVA - Vo štvrtok 1. septembra sa v troch európskych mestách začnú záverečné kvalifikačné boje o postup na olympijský hokejový turnaj v Pjongčangu 2018.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Turnaje v Rige, Minsku a Osle určia trojicu postupujúcich, ktorí doplnia zatiaľ istú osmičku účastníkov Kanadu, Rusko, Švédsko, Fínsko, USA, Česko, Švajčiarsko, Slovensko a organizátora ZOH Kórejskú republiku.

Priaznivý termín umožnil reprezentačným trénerom nasadiť do hry všetkých najlepších hokejistov, mnohí pošlú do bojov i esá z NHL. Na turnaji v bieloruskom Minsku sa ich najviac predstaví v drese Dánska, ktoré sa netají postupovými ambíciami. "Dali sme dokopy najlepšie dánske mužstvo histórie. Čokoľvek iné ako postup na olympiádu budeme považovať za obrovské sklamanie," povedal generálny manažér dánskeho výberu Kim Pedersen. V kádri švédskeho trénera Janneho Karlssona sú z profiligy brankár Frederik Andersen, obranca Philip Larsen, útočníci Frans Nielsen, Oliver Bjorkstrand, Mikkel Bödker, Jannik Hansen, Nikolaj Ehlers a Nicklas Jensen. Zo známych mien bude Dánom chýbať iba Lars Eller.

Domáce prostredie chcú naplno využiť Bielorusi, ktorým sa nevydaril májový svetový šampionát v Petrohrade. Na striedačke napriek neúspechu zostal tréner Dave Lewis, ktorý má v zostave naturalizovaných Kevina Lalandea, Charlesa Lingleta, Geoffa Platta či Nicka Bailena. Zdravotné problémy brzdili Michaila Grabovského, inak je ale väčšina opôr k dispozícii. Kvalitu skupiny zvyšujú Slovinci, ktorým parádne vyšli ZOH 2014 v Soči, kde v skupine prekvapili víťazstvom nad Slovenskom (3:1). Lídrom "rysov" bude hviezda Los Angeles Kings Anže Kopitar, v kádri je aj útočník Slovana Bratislava Žiga Jeglič, jeho bývalý "parťák" a v súčasnosti hráč Jekaterinburgu Rok Tičar či niekdajší brankár Nitry Robert Kristan. Najmenšie šance na úspech sa dávajú Poliakom.

V ďalšej skupine v Rige museli domáci Lotyši riešiť odchod trénera Leonidsa Beresnevsa, korého nahradil Haralds Vasiljevs. Z jeho mužstva v NHL pravidelne nastupoval Zemgus Girgensons a skúsenosti zo zámorskej súťaže má aj Ronalds Keninš, ktorý sa už ale vracia do Európy. Štart pod piatimi kruhmi si chcú zabezpečiť aj Nemci, ktorým vyšli tohtoročné MS - pod vedením kouča Marca Sturma zvíťazili v skupine nad Slovákmi 5:1 a prebojovali sa do štvrťfinále. Formu by radi potvrdili v lotyšskej metropole, kde sa v nemeckom drese predstavia i hráči z NHL, konkrétne brankár Philipp Grubauer, obrancovia Dennis Seidenberg, Christian Ehrhoff, Korbinian Holzer, útočníci Leon Draisaitl, víťaz Stanleyho pohára v drese Pittsburghu Tom Kühnhackl či Tobias Rieder. Naopak iba dve posily z NHL získal fínsky tréner Rakúšanov Alpo Suhonen, ktorý môže počítať s Michaelom Rafflom a Michaelom Grabnerom. V nominácii však chýba útočník Detroitu Thomas Vanek. Rakúšania v príprave na kvalifikáciu prehrali vo Viedni s omladeným slovenským výberom 0:2.

Vyrovnaná by mala byť skupina v Nórsku, Oslo uvidí bitku domácich hráčov s Francúzmi, Kazachmi a Talianmi. Ofenzívu nórskych "vikingov" by mal viesť Mats Zuccarello-Aasen z New Yorku Rangers, ktorému budú sekundovať Andreas Martinsen či Patrick Thoresen. Francúzi môžu z profiligistov rátať iba s Pierreom-Édouardom Bellemarem, absentujú Antoine Roussel i Yohann Auvitu, ktorý sa nedávno upísal New Jersey. V tíme "Les Bleus" sa predstavia aj Stéphane Da Costa z CSKA Moskva či Damien Fleury z čínskeho Kchun-lunu.

Zloženie skupín kvalifikácie o ZOH 2018 v Pjongčangu /v SELČ/:

D-skupina (Minsk/Biel.): Bielorusko, Slovinsko, Dánsko, Poľsko

štvrtok 1. septembra:
14.00 Slovinsko - Poľsko, 18.00 Dánsko - Bielorusko
piatok 2. septembra:
14.00 Slovinsko - Dánsko, 18.00 Bielorusko - Poľsko
nedeľa 4. septembra:
12.00 Poľsko - Dánsko, 16.00 Bielorusko - Slovinsko

E-skupina (Riga/Lot.): Lotyšsko, Nemecko, Rakúsko, Japonsko

štvrtok 1. septembra:
14.30 Nemecko - Japonsko, 18.30 Rakúsko - Lotyšsko
piatok 2. septembra:
14.30 Nemecko - Rakúsko, 18.30 Lotyšsko - Japonsko
nedeľa 4. septembra:
13.00 Japonsko - Rakúsko, 17.00 Lotyšsko - Nemecko

F-skupina (Oslo/Nór.): Nórsko, Francúzsko, Kazachstan, Taliansko

štvrtok 1. septembra:
16.00 Francúzsko - Taliansko, 20.00 Kazachstan - Nórsko
piatok 2. septembra:
16.00 Francúzsko - Kazachstan, 20.00 Nórsko - Taliansko
nedeľa 4. septembra:
11.30 Taliansko - Kazachstan, 15.00 Nórsko - Francúzsko

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články