Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci pôsobiaci v ligách krajín, kde je hokej v plienkach - 1. časť

Slovensku patrí podľa rebríčka IIHF momentálne ôsme miesto. Naši hokejisti sa dokážu presadiť v takmer každej kvalitnej lige a aj keď sa o extralige píše skôr v negatívnom duchu, stále patrí medzi tie lepšie. Existujú však aj takí naši hráči, ktorí svoje hokejové umenie predstavujú v krajinách ako Turecko, Nový Zéland či Belgicko.
Zdroj: hockeycska.com
Zdieľajte:

Ako prvú destináciu sme si vybrali krajinu, ktorá pôsobí na majstrovstvách sveta v divízií D2B, čiže až v piatej v poradí. Ide o Nový Zéland, kde v minulej sezóne hral aj Peter Kopecký. Brat známejšieho Tomáša obliekal dres Canterbury Red Devils a v 19 zápasoch zaznamenal 31 bodov. Zaujímavosťou je, že v miestnej lige účinkuje len päť tímov...Táto liga je však lákadlom aj pre známejších hráčov najmä vďaka životnému štýlu v miestnej krajine. Veď aj sám Peter nepatrí medzi úplných amatérov, Slovensko totiž reprezentoval na MS do 20 rokov.

Ešte viac exotickou ligou je tá turecká. V nej pôsobil v rokoch 2011 až 2014 napríklad aj odchovanec Liptovského Mikuláša Denis Legerský. Dovedna podľa dostupných štatistík nastúpil na 31 zápasov a zaznamenal neuveriteľných 174 bodov! Denis v sezóne 2013/14 pôsobil aj ako asistent trénera pri tureckej reprezentácii. V tejto pozícii bol spolu s Eduardom Hartmannom, ktorý Turecko trénoval sezónu predtým dokonca ako hlavný lodivod.

Až štyroch zástupcov sme mali túto sezónu v Srbsku v klube Crvena Zvezda Belehrad. V bráne miestneho vicemajstra odchytal šesť zápasov Zvolenčan Peter Hričina a v obrane pôsobí už druhú sezónu Marian Mikuš. V útoku sa v jednom zápase predstavil Matej Sugar (na konte má aj 73 zápasov za extraligový Martin). Najväčšou hviezdou Belehradu bol Lukáš Klíma. Ten síce naskočil len do šiestich posledných duelov, no v nich zaznamenal 16 bodov. Pripomeňme, že Lukáš túto sezónu začal v extraligovej Skalici, skadiaľ sa presunul do Senice. Crvena Zvezda pôsobí aj v slovinskej lige, kde účinkoval v klube Slavija Ljubljana dvadsaťdvaročný odchovanec Topolčian Dan Veselovský (9 zápasov a 5 bodov).

Medzi našimi turistami sa v poslednom období stáva top destináciou Island. Krásna príroda, nulová kriminalita a odlišná kultúra lákajú na ostrov gejzírov aj slovenských hokejistov. Jedným z nich bol aj Popradčan Ivan Reitmayer, ktorý nastúpil v štrnástich zápasoch za klub Skautafélag Akureyar a pripísal si jednu asistenciu.

V mužstve Skautafélag Reykjavikur zaznamenal dvanásť bodov v 24 zápasoch zadák Michal Danko (v minulosti 32 štartov za MHC Martin či sezóna v GSK Katowice) a bod na zápas si pripísal útočník Milan Mach (v minulosti Liptovský Mikuláš, Nitra, Michalovce,Trebišov či Bardejov).

Nabudúce sa pozrieme do krajín ako Bulharsko, Španielsko, Belgicko či nižších francúzskych líg.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články