Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO Chobotnica na ľade, príbeh medveďa či akrobatický lev: Toto sú maskoti tímov Atlantickej divízie NHL!

BRATISLAVA - Maskoti vytvárajú atmosféru, bavia divákov a predvádzajú svoje kúsky. Na Slovensku síce nie sú až tak rozšírení, ale v NHL sú súčasťou takmer každého tímu. Svedčí o tom aj fakt, že v Kanade nájdeme agentúru, ktorá sa zaoberá výrobou týchto kostýmov a trénovaním ľudí, ktorí sú schovaní pod maskou. Dnes si predstavíme maskotov z Atlantickej divízie NHL, z ktorej jeden tím nemá typického maskota v kostýme.
Zdroj: nhl.com
Zdieľajte:

Stanley C. Panther – Florida Panthers

Stanley C. Panther vznikol v roku 1995 a dostal meno podľa Stanley Cupu. Paradoxom je, že klub zo slnečnej Floridy ešte nikdy nevyhral túto slávnu trofej. Keď teda nemajú pravý Stanley Cup, majú aspoň maskota s rovnakým menom.

Zaujímavé a ojedinelé je, že v roku 2007 pribudol nový maskot s menom Mini Stanley. Je to zmenšená kópia Stanleyho a má za úlohu venovať sa viac deťom.

Thunderbug – Tampa Bay Lightning

Maskot bleskov z Tampy nosí na drese číslo 0 a pravidelne pred zápasmi rozdáva tričká. V jeho profile sa uvádza, že najradšej má film A Bug s Life a jeho najobľúbenejšia skupina je The Beatles.

V roku 2012 obletelo celý svet video, ako pavučinou v spreji postriekal fanúšika Bostonu.

Blades – Boston Bruins

V Bostone iného maskota ako chlpatého hnedého medveďa ani mať nemohli. Na webovej stránke Bostonu Bruins je celý príbeh o tom, ako sa Blades stal maskotom.

Nemal rád zimný spánok a na zamrznutom rybníku videl hrať hokej bývalého hokejistu Johnnyho Bucyka, ktorý ho zobral na štadión Bruins a tam už zostal. Meno mu vybrala Jillian Dempseyová z Winthropu.

Youppi! – Montreal Canadiens

Youppi! bol pôvodne maskotom baseballového tímu Montreal Expos. Ten však z Montrealu odišiel a ich maskota si adoptoval miestny hokejový tím Montreal Canadiens.

Bol tak prvým maskotom, ktorý zmenil klub a dokonca aj šport a ligu. Výkričník je súčasťou jeho mena a má ho aj na zadnej strane dresu namiesto čísla.

Spartacat – Ottawa Senators

Spartacat je lev, ktorý má pripomínať odkaz rímskych senátorov z Ottawy. Je známy ako skvelý akrobat. Zúčastňuje sa charitatívnych akcií a pravidelne navštevuje deti v nemocniciach.

Jeho hlavným rivalom je medveď Carlton z Toronta. Tohto maskota všetci prezývajú Sparty a jeho prvý zápas bol 8.10.1992 proti Montrealu.

Sabretooth – Buffalo Sabres

Maskot, ktorý pripomína šabľozubého tigra, bol v rokoch 1992 až 1998 maskotom lakrosového tímu Buffalo Bandits.

Pred domácimi zápasmi voľakedy vchádzal na ľad na štvorkolke, teraz rúčkuje zo samého vrchu Bridgestone arény. V rukách máva delo, pomocou ktorého strieľa fanúšikom tričká.

Carlton – Toronto Maple Leafs

Meno maskota a jeho číslo 60 je spojené s bývalou hokejovou arénou Maple Leafs, ktorá sa nachádzala na Carlton Street 60. Teraz hráva Toronto domáce zápasy v Air Canada Centre. Polárny medveď Carlton je známy aj ako cestovateľ.

Počas svojej kariéry, ktorá trvá od roku 1995, navštívil 20 rôznych hokejových arén v 17 mestách. V roku 2009 vyšla správa, že Carlton sa chystá do dôchodku, klub musel túto správu dementovať.

Al the Octopus – Detroit Red Wings

Vznik maskota červených krídel má historické pozadie. V roku 1952 hodili miestni predajcovia rýb na ľad živú chobotnicu. Jej osem chápadiel malo znázorňovať osem víťazstiev, ktoré potreboval Detroit k zisku Stanley Cupu. Red Wings napokon dokázali vyhrať osem zápasov a tešili sa zo zisku cennej trofeje.

Chobotnica sa teda stala nositeľom šťastia pre domácich priaznivcov. Počas play-off v roku 1995 dopadlo na ľad počas jedného zápasu až 45 chobotníc. O odpratávanie chobotníc z ľadu sa stará rolbár Al Sobotka. Počas jedného zápasu zakrútil s chobotnicou nad hlavou a získal si tým slávu u fanúšikov, ktorí po ňom pomenovali maskota ich klubu.

ANKETA: Ktorý z maskotov sa najviac páči vám?

  • Stanley C. Panther

    33%

  • Thunderbug

    17%

  • Blades

    17%

  • Youppi!

    0%

  • Spartacat

    17%

  • Sabretooth

    0%

  • Carlton

    0%

  • Al the Octopus

    17%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články