Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Rekordman, ktorý nepozná únavu

Arne Kroták je legendou nielen popradského hokeja, ale celej extraligy. Je rekordman v počte odohraných zápasov s titulom najlepšieho strelca našej najvyššej súťaže.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Začiatky

S hokejom začínal v Poprade. Je jedným z posledných hráčov v extralige, ktorý si ešte zahral Česko-slovenskú hokejovú ligu, odohral v nej 3 sezóny v dresoch Popradu a Košíc. V roku 1990 sa za Česko-slovensko zúčastnil majstrovstiev sveta do 18 rokov zakončených bronzovou medailou.

Svojou produktivitou upútal hneď v úvodnej sezóne Slovenskej extraligy a tak nečudo, že vyvolal záujem u našich severných susedov. V sezóne 1993/1994 sa dostal prvýkrát do Českej extraligy, jeho anabáza v Zlíne však nebola úspešná a po 3 zápasoch bez bodového zápisu ju dohral v Poprade, kde strávil aj ďalšie 2 sezóny. Jeho 71 bodov mu opäť pootvorilo dvere do českej extraligy, v sezóne 1995/1996 bol pozvaný do Třinca, no ani tentokrát nebol úspešný, po 3 zápasoch s 1 asistenciou sa vrátil do Popradu a zbieral ďalšie kanadské body.

Bodové šialenstvo v Poprade

V tom čase už Arne patril medzi opory mužstva. Od sezóny 1995/1996 do sezóny 2000/2001 pôsobil v Poprade. Počas šiestich sezón nazbieral až 276 kanadských bodov, no ani to nestačilo Popradu na prienik medzi kandidátov na ligový titul. Svoju púť za úspechmi načal v ďalšej kapitole svojej kariéry.

Prestup ku košickým oceliarom

Do mužstva Košíc prišiel v sezóne 2001/2002 a to vo veľkom štýle. V 50 zápasoch základnej časti si pripísal 47 bodov a svoju štatistiku v play off vylepšil o 7 bodov v 11 zápasoch. Aj vďaka jeho bodom Košice po sezóne oslavovali zisk bronzovej medaile. V ďalšej sezóne patril medzi ťahúňov mužstva. Po základnej časti sezóny 2002/2003 skončili Košice tretie, Arne si v 52 zápasoch pripísal 53 bodov a mužstvo pomýšľalo na finále. Vo štvrťfinále zmietli Martin 4:0 na zápasy, v semifinále si hravo poradili so Zvolenom 4:1 a Arne sa tak tešil na svoje prvé extraligové finále, ktoré predznamenávalo veľkú bitku večných rivalov, súperom Košíc nebol nikto iný, ako Slovan Bratislava. Všetky 4 zápasy vo finále boli vyrovnané, v dvoch sa rozhodlo až v predĺžení no Slovan vyhral 4:0 na zápasy a Arne rozšíril svoju zbierku o striebornú medailu. Po tomto neúspešnom finále prišli aj dve neúspešné sezóny Košíc, zakončené nepopulárnym štvrtým miestom. Arne v nich však dokázal nazbierať neuveriteľných 111 bodov a po sezóne 2004/2005 sa vrátil späť do Popradu.

Prvý návrat pod Tatry

Popradskí kamzíci ukončili základnú časť na 5. mieste, Arneho štatistika v 45 zápasoch bola 40 bodov. Poprad začínal play off proti 4. tímu tabuľky a to proti nebezpečnej Dukle, ktorej nedal žiadnu šancu a vyhral jednoznačne 4:0 na zápasy. Na tomto úspechu sa podieľal hlavne najlepší útok Popradu v zložení Pavličko-Kroták-Škovira. V semifinále na Poprad čakal veľmi ťažký súper s predpokladom na finále, HC Košice. Poprad ale zopakoval skvelé výkony zo štvrťfinále a senzačne vyradil druhé Košice jednoznačným výsledkom 4:0 na zápasy. V Poprade sa čoraz viac skloňovalo slovo titul.

Vo finále čakala na Poprad Žilina. Prvý zápas vyhral Poprad 4:3, o 3 popradské góly sa postaral prvý útok Pavličko-Kroták-Škovira, z toho 2 strelil Arne Kroták. Po tomto zápase nešetril slovami chvály ani brankár Žiliny, Miroslav Lipovský. „Arne je veľký hráč a variabilný strelec. Nikdy neviete, čo urobí. Dokáže presne namieriť i trafiť. Hore, dole, medzi nohy, jednoducho všade.“

Táto séria sa ťahala dlhých 7 zápasov, ten rozhodujúci sa hral v popradskej aréne, no domáci nezvládli posledný krok a pred vypredaným zimákom podľahli Žiline 1:4. Mohol to byť prvý Arneho a zároveň aj popradský extraligový titul.

Francúzske dobrodružstvo

Arne sa v roku 2012 rozhodol pre niečo nové. Rozhodol sa pôsobiť vo francúzskej 2. lige v tíme Nice. „Jeho príchod do nášho klubu je veľkou vecou, veď v slovenskej lige dosiahol mnoho. Teraz prichádza na riviéru, kde určite spopularizuje hokej a bude príkladom pre všetkých spoluhráčov. Svojimi skúsenosťami navyše môže motivovať mladých hráčov v našom klube.“ Po tomto výroku trénera bolo jasné, že bude patriť medzi lídrov tímu. Vedenie tímu Nice sa pred sezónou netajilo tým, že pomýšľajú na postup a Arne im k tomu mal pomôcť. V základnej časti nazbieral 39 bodov a jeho tím skončil na 6 priečke. Po dvoch tesných zápasoch vypadol už vo štvrťfinále a pôsobenie vo Francúzsku skončilo.

Druhý návrat pod Tatry

Arne sa pripojil do letnej prípravy na sezónu 2013/2014. Poprad mal počas tohto obdobia vážne problémy a tak prišiel zo skvelým gestom. „Keďže začať treba vždy od seba, rozhodol som sa začať ako prvý a ja sám som sa rozhodol znížiť si plat o 30% ako hráč HK Poprad a tým napomôcť k vyriešeniu tejto zlej situácie“. Získal si srdcia fanúšikov a počas sezóny, v ktorej nazbieral 46 bodov, sa jeho meno pravidelne ozývalo celou arénou. Táto sezóna bola ďalším medzníkom v jeho kariére, pripísal si totiž tisíci bod v extralige.

„Všetky svoje rekordy by som vymenil za jediný titul.“

Vo štvrťfinále podľahli kamzíci 1:4 na zápasy a z postupu sa tešili piešťanskí havrani.

Arne sa už rozhodol a svojmu milovanému Popradu bude pomáhať aj v budúcej sezóne 2014/2015. Nielen popradskí fanúšikovia sa tak tešia na jeho ďalšie kúsky v ceste za vysnívaným prvým ligovým titulom.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články