Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Havrani chcú prerušiť víťaznú šnúru Košíc, oceliari berú iba titul

Majster proti Piešťanom s bilanciou na svojej strane. Košice chcú získať ďalší titul. Havrani by sa radi pomstili za minuloročné semifinále.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice v sobotu vstupujú do štvrťfinálovej série s najvyššími ambíciami. Počas víkendu v košickej Steel aréne privítajú hokejistov z Piešťan, s ktorými majú v tejto sezóne priaznivú bilanciu - 5 víťazstiev a jedna prehra.

Séria prvého tímu s ôsmym po základnej časti extraligy by mala byť jednoznačnou záležitosťou "oceliarov". Proti Piešťanom nastúpili Košičania vo vyraďovacej fáze iba jediný raz, keď v sezóne 2013/2014 triumfovali v semifinále 4:2 na zápasy. "Myslím si, že všetci očakávajú jednoznačné víťazstvá, ale tým, že Piešťany nemajú čo stratiť, tak to bude určite ťažké štvrťfinále. Máme však natoľko skúsené mužstvo a verím, že ak budeme hrať v pohybe i zodpovedne, tak zdoláme tohto náročného súpera. Bude to o našom výkone, chceme vyhrať a bolo by pekné ukončiť sériu čo najskôr," zaželal si útočník Gabriel Spilar, ktorý v posledných dvanástich dueloch zaznamenal rovnaký počet gólov.

Po príchode trénerského dua Peter Oremus, Roman Šimíček východniari ešte neprehrali a do play off vstupujú s dvanásťzápasovou víťaznou šnúrou. Piešťany z posledných štyroch duelov vyhrali tri. "Sme radi, že od príchodu trénerov sme začali hrať a držíme si víťaznú šnúru, no vždy je to o zodpovednom výkone. Víťazstvom v základnej časti sme naplnili iba prvú métu, ktorú sme si dali pred sezónou. Je super začínať play off doma, treba však do neho vstúpiť s malou dušičkou a zodpovedne," uviedol Jiří Bicek.

Skúsený košický útočník Peter Bartoš napriek papierovým predpokladom očakáva ťažkú sériu. "Každá jedna séria, ktorá sa začína je veľmi náročná a všetci v nej majú sily. Po skončení základnej časti sme mali štyri dni na oddych, pre nás budú dôležité prvé dva zápasy na domácom ľade, musíme ich zvládnuť a odraziť sa od nich. Je potrebné zabudnúť na výsledky po dlhodobej časti, musíme zodpovedne brániť a hrať dopredu, premieňať šance. Jedna malá chyba môže zmeniť celú sériu. Máme tu skúsených hráčov, ktorí už čo to odohrali v play off, musíme byť obozretní a najmä byť pri zemi, ísť od prvého krôčiku vyššie a vyššie," konštatoval Bartoš.

Štvrťfinálová séria proti Piešťanom bude mať špecifickú príchuť pre Tibora Kutáleka, ktorý v kúpeľnom meste odohral časť sezóny. "Bude to mať špecifickú príchuť, je to veľká motivácia pre mňa a najmä preto, že budem hrať proti vlastným. Nepočítame s kalkulovaním, vieme, že to nebude ľahké, Piešťany hrajú play off rovnako ako my a začína sa od 0:0. Hrá sa na štyri víťazstvá, takže to nebude jednoduché, myslím si však, že sme na to psychicky i herne pripravení," zdôraznil rodák zo Skalice.

Kutálek je so 46-timi (23+23) kanadskými bodmi najproduktívnejším hráčom Košíc. No svojou produktivitou dopomohol predovšetkým Piešťanom k ôsmemu miestu. "Moja pozícia bola na popredných priečkach a ťahali sme to tam ku koncu v dôležitých dueloch, aby sme udržali ôsmu pozíciu, respektíve sa dotiahli na siedmy Martin. S Dušanom Pašekom sme to tam dosť potiahli, bodovali a paradoxom je, že teraz budem hrať proti nim. Taký je šport a mojím zamestnávateľom sú Košice a moje stopercentné výkony i kvality budem musieť predviesť v košickom drese. Verím, že pomôžem chlapcom k postupu cez prvé kolo play off, čo je našou prioritou," povedal odhodlane Kutálek.

Štvrťfinále play off odštartuje v sobotu 28. februára v košickej Steel aréne, do Piešťan sa presťahuje 4. marca. Košičania sa budú spoliehať na vyrovnanú brankársku dvojicu Alexandr Hylák (93,30%) a Marcel Melicherčík (93,08%). Z piešťanských brankárov Martin Šúrek, Patrik Rybár má vyššiu úspešnosť zásahov prvý menovaný - 90.07%.

Hokejisti ŠHK 37 Piešťany vstupujú do play off extraligy bez silných rečí, ako ôsmy tím tabuľky totiž narazia na najväčšieho favorita na zisk titulu, obhajcu HC Košice. Napriek tomu, že všetky tromfy drží v rukách súper, si "havrani" pred štvrťfinálovou sériou veria a chystajú sa Košičanov maximálne potrápiť.

Piešťany podávali v základnej časti kolísavé výkony, keď najmä december hodnotili v klube ako katastrofálny. V ťažkej situácii pristúpilo vedenie k výmene trénera i obmene kádra, no predsezónny cieľ - postup do vyraďovačky - nakoniec hráči splnili. Teraz sa hotujú zaujať úlohu Dávida proti mocnému Goliášovi. "Play off je nová súťaž, ktorá nemá so základnou časťou nič spoločné. Začína sa od 0:0. Samozrejme, rešpektujeme silu Košíc, je to veľmi silný mančaft, čo potvrdil víťazstvom v základnej časti. Má veľmi dobre vyskladaný káder, vedie ho kvalitný tréner. Budeme to mať ťažké, ale urobíme všetko preto, aby sme to Košiciam čo najviac znepríjemnili," vyjadril sa pre TASR prezident ŠHK 37 Jaroslav Lušňák.

Mužstvo má svoje zbrane, ktoré ale z pochopiteľných dôvodov nechce šéf klubu odtajniť. "Nebudem ich vyťahovať. Určite máme dobrú kabínu, silný kolektív. Chalani chcú dokázať, že hokej hrať vedia, a to je podstatné," zdôraznil Lušňák. Hlavným esom piešťanského tímu by mal byť útočník Dušan Pašek, ktorý ako bývalý hráč Košíc dokonale pozná štvrťfinálového súpera. V základnej časti sa blysol hetrikom pri nečakane hladkom víťazstve 5:1 v Steel Aréne, čo bol zároveň jediný triumf hráčov z kúpeľného mesta v šiestich vzájomných dueloch s "oceliarmi". Pašek by mohol cítiť proti exspoluhráčom špeciálnu motiváciu. "Ak by sa mu podarilo zopakovať októbrový výkon proti Košiciam, boli by sme určite radi. Je to však o celom kolektíve, nielen o Dušanovi," podotkol Lušňák.

Pašek sa stal v metropole východu pri veľkej konkurencii v útoku nadbytočným, pred štartom aktuálnej sezóny s ním Košičania rozviazali spoluprácu po štyroch finálových sezónach. "Je pravdou, že na Košice mám veľmi pekné spomienky a zažil som tam krásne časy. Snažím sa k tomu ale pristupovať ako k sérii s hocijakým iným súperom. Prehnaná motivácia by ovplyvnila môj výkon jedine negatívne," vyznal sa pre klubovú webstránku 30-ročný Bratislavčan, ktorý patrí medzi hlavných ťahúňov piešťanskej ofenzívy.

V kabíne "žlto-modrých" panuje presvedčenie, že i Košice sú zdolateľný súper. "Hráčska kvalita je na strane Košíc, ale aj my máme svoje zbrane. Sú nimi bojovnosť, tímový duch a entuziazmus. Skúsime ich prekvapiť," vyhlásil Pašek. "Je nám úplne jasné, že oni sú favoritom, vopred ale zbrane neskladáme. V posledných zápasoch sme sa presvedčili o tom, že ak každý z nás odvedie maximum a odovzdá tímu svoju bojovnosť, tak vieme potrápiť každého protivníka. S týmto vedomím pocestujeme aj na prvé dva zápasy do Košíc." Špecifikom Steel arény je širšia ľadová plocha. "Veľké klzisko vytvára pre korčuliarsky a technicky dobre vybavený domáci tím výhodu, to ale neznamená, že by sa tam nedalo zvíťaziť," poznamenal Pašek. "Od príchodu nových trénerov neprehrali Košice ani jeden zápas a majú veľkú fazónu. Bolo by ale zaujímavé sledovať, ako by na nich zapôsobila prípadná prehra v jednom z prvých dvoch zápasov. Možno by trochu znervózneli a tak to musíme určite skúsiť."

Súperi sa stretli už vlani, ale o kolo neskôr, Košice vtedy zvíťazili nad Piešťanmi v semifinálovej sérii 4:2 na zápasy. "Havrani" by súperovi radi oplatili vyradenie, bolo by však utópiou domnievať sa, že do série vyrukujú s nejakou ofenzívnou taktikou. "Samozrejme, prísť do Košíc so zámerom pustiť sa do otvorenej prestrelky by bolo veľmi, veľmi nerozumné. Na druhej strane sa nechceme dostať do pozície tímu čakajúceho na útoky súpera a postávajúceho okolo vlastnej bránky. Nechceme byť baránkami, ktoré pricestovali na porážku," prízvukoval Pašek.

Na oboch stranách sú špióni s čerstvými informáciami. Adam Drgoň s Tiborom Kutálkom zamierili počas sezóny z Piešťan do Košíc, "žlto-modrým" môže zasa poradiť Václav Stupka. Pašek má v košickom tíme mnoho kamarátov. "Nejaké tie telefonáty tam určite boli a patrí to k tomu. Kamarátmi sme pred sériou a budeme nimi i po nej. Nech postúpi lepší." Štvrťfinále play off odštartuje v sobotu 28. februára v košickej Steel aréne, do Piešťan sa presťahuje 4. marca. Kapitán ŠHK Tomáš Brňák verí v silu svojho mužstva: "Budeme sa snažiť Košičanov čo najviac potrápiť a možno aj prekvapiť. Dúfam, že nás podcenia, aby sme to mali jednoduchšie."

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články