Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci budú hrať o bronz, Bokroš: "Na Kanadu sme dnes nemali"

Prinášame vám sumár nočného zápasu našich chlapcov do dvadsať rokov na majstrovstvách sveta juniorov v Kanade. V dueli o finále sme sa stretli s Kanadou.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov budú bojovať na MS v Kanade o bronzové medaily. Hoci v druhom semifinále proti domácemu výberu podali v noci na pondelok sympatický výkon, na favorizovaného súpera to v Air Canada Centre nestačilo a po vysokej prehre 0:8 v základnej A-skupine mu tentoraz podľahli po hetriku Nica Petana 1:5.

V boji o konečnú tretiu priečku vyzvú rovnako ako pred 16-timi rokmi vo Winnipegu pri zisku dosiaľ jediného cenného kovu Švédov, ktorí podľahli Rusom 1:4. Zborná sa vo finále po troch rokoch predstaví opäť proti Kanade.

Zverencov trénera Ernesta Bokroša v druhom semifinále nevyviedol z miery ani rýchly gól Petana z 5. minúty a do konca prvej tretiny boli Kanade herne aj štatisticky vyrovnaným súperom. "Javorové listy" začali výrazne dominovať až po prestávke a skalopevnú obranu súpera na čele s brankárom Denisom Godlom dvakrát dobyli až v závere druhej časti gólmi Petana s Theodoreom. Štyri sekundy pred koncom ich však prekvapila presná koncovka Šoltésa, no po návrate zo šatní už v 43. minúte odmietol zdramatizovanie stretnutia Duclair. Osem minút pred koncom zavŕšil hetrik Nic Petan a upravil na konečných 5:1.

Slováci nastúpia v pondelok o bronz proti Švédsku už o 22.00 SEČ, v utorok o 2.00 h ponúknu divákom finálové vyvrcholenie šampionátu v Toronte Kanada s Ruskom.

MS hráčov do 20 rokov - semifinále:

Kanada - Slovensko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Góly: 5. Petan (Lazar, McDavid), 39. Petan (Lazar, McDavid), 40. Theodore (Duclair), 43. Duclair (Nurse, Reinhart), 52. Petan (Lazar, McDavid) - 40. Šoltés (Paulovič). Rozhodovali: Gofman, Olenin - Lazarev (všetci Rus.), Malmqvist (Švéd.), vylúčení: 3:6, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 18.004 divákov

zostavy

Kanada: Fucale - Nurse, Theodore, Morrissey, Bowey, Hicketts, Heatherington, Morin - Reinhart, Domi, Duclair - Lazar, Ritchie, McDavid - Virtanen, Paul, Petan - Crouse, Gauthier, Point

Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Hochel, Bačik, Jendroľ, Pavúk - Cehlárik, Réway, Lantoši - Koyš, Sukeľ, Skalický - Bondra, Kabáč, Petráš - Paulovič, Rehák, Šoltés

Kanaďania nezaostali za očakávaniami a už od úvodných sekúnd vyvinuli tlak na Godlovu bránku. Slovákom brnkali na nervy aj dohrávanými súbojmi počas prerušenia a v 4. minúte si vynútili prvú presilovku. Po štyridsiatich sekundách cez McDavida poľahky prekorčuľovali útočnú modrú, Lazar našiel pred bránkou Petana, ktorý z mierneho uhla umiestnil puk presne ponad Godlovu lapačku. Rotačné manévre "javorových listov" pred slovenskou bránkou pokračovali, no gólové príležitosti McDavida s Petanom ostali nevyužité. V 9. minúte mohla Kanada prvýkrát pykať za faul Paula, no Cehlárik sám pred Fucalem Lantošiho prihrávku na vyrovnanie nezužitkoval. Naďalej aktívni domáci mohli prísť o vedenie aj o šesť minút neskôr, Skalický v samostatnom nájazde však neskrotil poskakujúci puk a improvizovaný bekhendový blafák gólom nezakončil. Do konca úvodného dejstva odohrali Slováci so súperom vyrovnanú partiu, čo dokumentovala aj rovnaká strelecká produkcia v pomere 6:6.

Výrazný nárast defenzívnej roboty však pocítili opäť po prestávke. Kanadský vietor s koncovkami Ritchieho a Crousea úspešne tlmil výborne chytajúci Godla, ktorý v kooperácii s obranou pokryl aj následné dorážky. V 28. minúte spálil ďalšiu veľkú príležitosť Ritchie a po ňom odolal aj Reinhartovmu zakončeniu po ideálnej prihrávke Duclaira. V treťom oslabení mu následne pomohla žŕdka, no necelé dve minúty pred koncom už nemal nárok zasiahnuť. Slováci prepadli v útočnej tretine, po prihrávkach McDavida s Lazarom sa puk dostal k Petanovi, ktorý ho umiestnil do protiľahlého horného rohu bránky - 2:0. Keď 28 sekúnd pred sirénou zavesil po ďalšom protiútoku pod hornú žŕdku Theodore, zdalo sa, že domáci definitívne otupili utíchajúci slovenský odpor. Zabudli však na Pauloviča, ktorý po ľavom krídle zaviezol puk do pásma a necelé štyri sekundy pred koncom prihrávkou pred odkrytú bránku vyzval na gól Šoltésa - 1:3.

Slovenské nádeje na zdramatizovanie zápasu zmaril už v 43. minúte po šťastnom zakončení spoza bránky Duclair. Réway v následnej presilovke ponúkol možnosť na druhú korekciu výsledku Rosandičovi, no jeho nábeh od modrej pred bránku zneškodnil Fucale. V 52. minúte po ukážkovej kombinácii zavŕšil hetrik výborne hrajúci Petan a Kanada bola pri chuti. Šesť minút pred koncom na druhej strane síce inkasovala, Sukeľov gól korčuľou však videorozhodca posúdil ako úmysel. Petan mal následne na hokejke aj štvrtý presný zásah, ale radosť mu prekazil výborným zásahom betónom Godla. Toho po záverečnom klaksóne pri oceňovaní najlepších hráčov vytlieskalo aj domáce publikum.

hlasy:

Ernest Bokroš, tréner SR: "Síce sme sa na toto stretnutie pripravovali zodpovedne, musím uznať, že Kanaďania boli nad naše sily. Na nich nestačí len defenzívna ani brankár Godla. Musíme niečo vyprodukovať aj smerom dopredu, no to sa nám vôbec nepodarilo. Vážnejšie sme súpera takmer vôbec neohrozili. Dlho sme síce držali stav 0:1, no v jednej minúte na konci druhej tretiny sme dostali ďalšie dva góly, a to rozhodlo o vývoji stretnutia. Musíme uznať kvalitu súpera, na Kanadu sme dnes nemali."

Martin Réway, kapitán SR /zdroj: worldjunior2015.com/: "Myslím, že potrestali všetky naše zaváhania. Bolo to veľmi náročné, takto však nemôžeme hrať. Spravili sme chyby, ktoré si v semifinále nemôžeme dovoliť. Ako ste videli, stálo nás to zápas."

Nick Petan, útočník Kanady a autor hetriku /zdroj: worldjunior2015.com/: "Na korčuliach som sa cítil výborne, dostal som niekoľko skvelých prihrávok od McDavida a premenil ich na góly. Hoci sme mali slabší rozbeh, zvyšok zápasu sme zvládli výborne. Ešte dlhé roky budem spomínať na túto chvíľu, je to skutočne vynikajúci pocit."

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články